Tο μέλλον της Ευρώπης και η πρόταση rescEU για αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο  της ομιλίας του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστου Στυλιανίδη.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Lucy στην Καβάλα, το απόγευμα της Δευτέρας 7 Μαΐου. Τον συντονισμό της εκδήλωση είχε η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη. 

 

Κύριο στοιχείο της εισήγησης του κ. Στυλιανίδη ήταν οι διευκρινίσεις γύρω από τη πρόταση rescEU, δηλαδή εφεδρικών ικανοτήτων πολιτικής προστασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως δασοπυροσβεστικά αεροσκάφη, ειδικές αντλίες νερού, ομάδες έρευνας και διάσωσης σε αστικό περιβάλλον, κινητά νοσοκομεία και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης.

 

Οι εφεδρείες αυτές, όπως είπε θα συμπληρώνουν τα εθνικά μέσα και θα τελούν υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να παρέχουν στήριξη σε χώρες που έχουν πληγεί από καταστροφές, όπως πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, σεισμοί και επιδημίες.

 

Τόνισε επίσης, ότι μόνο το 2017, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 200 άνθρωποι εξαιτίας φυσικών καταστροφών στην Ευρώπη και καταστράφηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο εκτάρια δασικών εκτάσεων.