Το πρόβλημα με την υψηλή παρουσία νιτρικών στο νερό της περιοχής, απασχόλησε τη γενική συνέλευση κατοίκων της Δημοτικής Κοινότητας Ζυγού μέσα στο Σαββατοκύριακο.

 

Δεδομένου του προβλήματος, στη συνέλευση υπήρξαν εντάσεις και αντιπαραθέσεις. Δείτε σχετικό βίντεο του Center με ενδεικτικά αποσπάσματα, στο οποίο μιλά για το θέμα και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καβάλας Νίκος Ξανθόπουλος, ο νομίατρος Καβάλας αλλά και εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων.

 

 

 

Οι κάτοικοι της περιοχής εξέδωσαν ανακοίνωση με τα συμπεράσματα της συνέλευσης και τις αποφάσεις που έχουν λάβει, μεταξύ των οποίων και να διακόψουν τη χρήση του πόσιμου νερού βρύσης και να γίνει άμεσα προμήθεια εμφιαλωμένου νερού.

 

Στα συμπεράσματα της συνέλευσης περιλαμβάνεται πλήθος αιχμών για τη ΔΕΥΑΚ ενώ προτείνεται ένα χρονοδιάγραμμα με κινήσεις για τη λύση του προβλήματος.

 

Οι κάτοικοι του Ζυγού προειδοποιούν ότι αν η ΔΕΥΑΚ δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα, θα σταματήσουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς νερού.

 

Η ανακοίνωση της συνέλευσης είναι η εξής:

 

Το Σάββατο 10/02/2018 και ώρα 18:00 στην Δημοτική Κοινότητα Ζυγού πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η Λαϊκή Συνέλευση που είχε ως μοναδικό θέμα συζήτησης το χρόνιο πρόβλημα παρουσίας υψηλών μονάδων νιτρικών στο πόσιμο νερό.
 

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κ. Λεωνίδας Βουδούρης κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών προέτρεψε το Σώμα να εκλέξει τον πρόεδρο της Συνέλευσης τον κ.  Ευριπίδη Ζαϊμίδη  και γραμματέα την κα. Μόρφω Δαλακούρα όπως και έγινε.
 

Ο  πρόεδρος της Συνέλευσης έκανε μια ιστορική αναφορά του προβλήματος και προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να συμμετέχουν και να τοποθετηθούν.
 

Η συζήτηση που ακολούθησε διεξήχθη σε κλίμα έντονου  προβληματισμού και κατά διαστήματα εντάσεων μετά τις ομιλίες των εκπροσώπων της ΔΕΥΑΚ με τις αόριστες τοποθετήσεις τους .
 

Κοινή διαπίστωση των παρευρισκόμενων ήταν ότι όλα αυτά τα χρόνια εισπράξαμε την αδιαφορία και την απραξία από μεριάς Δήμου και ΔΕΥΑΚ στο συγκεκριμένο θέμα.
 

Τα συμπεράσματα μέσα από τις τοποθετήσεις των κατοίκων ήταν τα παρακάτω:
 

Την άμεση διακοπή της χρήσης του νερού με νιτρικά πέραν του ορίου και άμεση προμήθεια των κατοίκων με εμφιαλωμένα νερά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
 

Κατασκευή νέας Γεώτρησης πλησίον του  οικισμού Παλιννοστούντων Ομογενών για την υδροδότηση της Δ.Κ. Ζυγού εντός εξαμήνου.
 

Άμεσες ενέργειες από την ΔΕΥΑΚ, Δήμο Καβάλας και την Περιφέρεια για εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων ένταξης μελέτης και κατασκευής  σύνδεσης  της μεταφοράς νερού από το Κεφαλάρι Δράμας για την κάλυψη της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων.
 

Αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου  αμυαντοσωλήνων.
 

Υποβολή πρότασης διενέργειες μελέτης αιτιολόγησης νιτρικών στον υδροφόρο και λήψη  μέτρων για την απάλειψη του προβλήματος της νιτρορύπανσης.
 

Άμεσο χρονοδιάγραμμα και ταυτόχρονα τακτή ενημέρωση προς την Δ.Κ. Ζυγού των ενεργειών της ΔΕΥΑΚ και του Δήμου Καβάλας για το συγκεκριμένο πρόβλημα των νιτρικών .
 

Την δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής σε περίπτωση μη εξεύρεση λύσης του προβλήματος που θα μεθοδεύσει περαιτέρω τον αγώνα μας με βάση τις προτάσεις των κατοίκων ( Νομική διαδικασία, μη πληρωμής λογαριασμών ΔΕΥΑΚ, αλλαγή τιμολόγησης από ύδρευση σε άρδευση, αγωνιστική συνεργασία με τις υπόλοιπες Δ.Κ και Τ.Κ. της Ενότητας Φιλίππων) .
 

Τέλος αντίγραφο των πρακτικών της ΛΣ θα αποσταλεί προς την Δήμαρχο κα. Τσανάκα Δήμητρα, το  Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καβάλας, το Διοικητικό Συμβούλιο της  ΔΕΥΑΚ καθώς και στην ΠΑΜΘ/ ΠΕ Καβάλας .
 

Οι εμπλεκόμενοι Φορείς
ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΥΓΟΥ
ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΥΓΟΥ « ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ»
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ  ΖΥΓΟΥ