Στην περασμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θέσαμε ερώτημα προς τη Δήμαρχο Καβάλας για ποιον λόγο επιλέγει να μειώσει (αντί να αυξήσει) τα εισοδηματικά όρια με τα οποία καθορίζονται οι ωφελούμενοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια του Δήμου είναι αρκετά μειωμένα σε σχέση με αυτά του 2011, αλλά και σε σχέση με όσα ορίζει το Υπουργείο Εργασίας για το πρόγραμμα του Ταμείου Επισιτιστικής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ). Με την απόφαση αυτή, η Δημοτική Αρχή μειώνει τον αριθμό όσων μπορούν να είναι δικαιούχοι στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, αφού κατεβάζει το όριο του ετήσιου εισοδήματος που πρέπει να έχει ένας δημότης ή νοικοκυριό για να ενταχθεί.
Για παράδειγμα:
Ενώ οι πολίτες σε κίνδυνο φτώχειας έχουν αυξηθεί κατά πολύ από το 2011 και ενώ από το 2019 θα μειωθεί εκ νέου το αφορολόγητο εισοδηματικό όριο (που θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερους φτωχούς), η Δήμαρχος Καβάλας αντί να αντιληφθεί την αφόρητη πραγματικότητα που ζουν οι δημότες και να τους διευκολύνει, αποκλείει ακόμη περισσότερους Καβαλιώτες από το Κοινωνικό Παντοπωλείο!
Δεν ισχυριζόμαστε ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο αποτελεί ολοκληρωμένη λύση στα προβλήματα διαβίωσης των δημοτών μας. ΓΙΑ ΕΜΑΣ Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΣΟΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΠΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ. Αντί όμως η Δήμαρχος Καβάλας να εκμεταλλευτεί κάθε δυνατότητα και κάθε ευκαιρία για να αναβαθμίσει τη συγκεκριμένη κοινωνική δομή, στερεί από περισσότερους συμπολίτες μας την πρόσβαση σε αυτή. Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά: τον περασμένο Δεκέμβριο παραδέχτηκε ότι “δεν πρόλαβε” να εντάξει το συσσίτιο του προγράμματος ΣΤΗΡΙΖΩ σε χρηματοδότηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, που θα διασφάλιζε τη λειτουργία του για τα επόμενα 3 χρόνια, χάνοντας 300.000 ευρώ περίπου!
ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ η Δημοτική Αρχή να αυξήσει τα εισοδηματικά όρια των κατηγοριών δικαιούχων του Κοινωνικού Παντοπωλείου τουλάχιστον στο ύψος των εισοδηματικών ορίων που ίσχυαν το 2011, για τους πόρους που διαθέτει ο Δήμος εκτός ΤΕΒΑ και για τους πολίτες που δεν είναι δικαιούχοι στο ΤΕΒΑ (αφού το εισόδημά τους είναι υψηλότερο των ορίων που θεσπίζει το ΤΕΒΑ, αλλά χαμηλότερο από το εθνικό “κατώφλι” φτώχειας) και αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης.
Αυτό σημαίνει βέβαια ότι Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΩΣΟΥΝ έναν πολύ καλά ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ για ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ και ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ του Δήμου.
Μπορούν; Δυστυχώς, μετά από 3 χρόνια, έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ…
Ο Δήμος μας χρειάζεται μία Δημοτική Αρχή που να έχει την αντίληψη, τις ιδέες, το σχέδιο και την επάρκεια για να λύνει τα προβλήματα των δημοτών.
Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ήταν, είναι και θα είναι: ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΒΑΛΑΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΤΡΟΦΗ, ΣΤΕΓΗ, ΝΕΡΟ, ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση
Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ
Ο Επικεφαλής
Μάκης Παπαδόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος
--