Μια ομάδα Γάλλων που φοιτούν σε ελληνικό σχολείο στο κέντρο του Παρισιού, που έχει ιδρύσει ένας δάσκαλος από την Καβάλα υποδέχθηκε το πρωί της Τετάρτης 4 Μαρτίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μουσθένης «Το Παγγαίο».

 

Τα μέλη του συλλόγου τους μίλησαν για την ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του χωριού και τους ξενάγησαν στα όμορφα σημεία του τόπου τους.

 

Ένα παραδοσιακό χωριό με ιστορία από τη Νεολιθική εποχή, χτισμένο στους πρόποδες του Παγγαίο, με ρίζες που χάνονται στα βάθη των αιώνων. Με πλούσιο φυσικό τοπίο και ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, ξεχωρίζουν τα πετρόχτιστα αρχοντικά, η εκκλησία, το παλιό αναγνωστήριο (Μουσείο), οι πέτρινες βρύσες, οι παραδοσιακοί ξενώνες Μπλε Σπίτι και Νύσα, η περιοχή Μποστάνι με το ξωκλήσι του Αη Γιάννη, το σπήλαιο της Παναγίας στις «Τρύπες», καθώς και το παλιό Τζαμί στην πλατεία του χωριού, από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

 

Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία πολιτιστικής ανταλλαγής, γεμάτη χαρά και συγκίνηση.