Καταψηφίζει το Τεχνικό πρόγραμμα της διοίκησης του Δήμου Καβάλας για το 2017 η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, το οποίο όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε δεν απαντά στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της ευρύτερης περιοχής. Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται: 

Το τεχνικό πρόγραμμα 2017 είναι εναρμονισμένο πλήρως με το αντιδραστικό πλαίσιο του ‘‘Καλλικράτη’’ και ευθυγραμμισμένο με τις μνημονιακές κατευθύνσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, κατευθύνσεις τις οποίες και η σημερινή διοίκηση του Δήμου με ευλάβεια υλοποιεί.

Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου δεν απαντά στα τεράστια προβλήματα των εργαζομένων της πόλης και των χωριών. Ο προϋπολογισμός του είναι λίγο πιο πάνω από αυτόν του 2015 και κινείται ακριβώς στην ίδια λογική, είναι ένα πρόγραμμα που επιβάλλει την τοπική λιτότητα στα έργα, αναπαράγει τις δεσμεύσεις της κεντρικής κυβέρνησης απέναντι στα ντόπια και ευρωπαϊκά "αφεντικά".

Στο τεχνικό πρόγραμμα της νέας χρονιάς εγγράφονται έργα που βρίσκονται σε συνέχεια από παλαιότερα έτη, κυρίως ΕΣΠΑ, με ποσό να είναι λίγο πιο κάτω από το μισό του συνόλου του προϋπολογισμού (4.310.092€). Για άλλη μια χρονιά προαναγγέλλονται έργα οδοποιίας ύψους 450.000 €, που πέραν του ότι είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθούν, καθότι στον προϋπολογισμό του 2015 τα 310.000 € που προϋπολογίσθηκαν αν κρίνουμε από τα χάλια των δρόμων, μάλλον δεν δαπανήθηκαν, στην ουσία ωστόσο ίσα - ίσα που αρκούν για να μπαλώσουν κάποιες τρύπες και να "μαυρίσουν" με άσφαλτο κάποια ελάχιστα τμήματα του πεπαλαιωμένου οδικού δικτύου της πόλης και των χωριών. Για απαλλοτριώσεις, οι οποίες βέβαια θα μπορούσαν να δώσουν μια ανάσα στην πόλη που ασφυκτιά κάτω από την άναρχη δόμηση που συντελέστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, με το κυκλοφοριακό να γίνεται όλο και περισσότερο πολύπλοκο, με την έλλειψη περιφερειακών του κέντρου χώρων στάθμευσης, χωρίς φαρδύς δρόμους και κυρίως χωρίς σύγχρονο φτηνό και ασφαλές συγκοινωνιακό δίκτυο, εγγράφετε πάλι όπως και το 2015 την  απαλλοτρίωση ιδιοκτησίας της "ΠΑΓΟΠΟΙΕΙΟΝ - ΨΥΓΕΙΟΝ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΕ"  χωρίς βέβαια να υπάρχει καμία πρόοδος. Για απαλλοτριώσεις που να δημιουργούν μεγάλους ανοιχτούς χώρους για πράσινο, που να ανοίγουν μεγάλους δρόμους στο κέντρο και τις συνοικίες, που θα έκαναν την πόλη βιώσιμη για τα επόμενα 50 χρόνια, ούτε λόγος. Βέβαια μια τέτοια προοπτική για έργα που θα έλυναν προβλήματα για τα επόμενα είκοσι χρόνια δεν υπάρχει και αυτό φαίνεται  από τις νέες μελέτες του Τ.Π. τόσο στους τίτλους όσο και στο ποσό, μόλις 347.000 €.

Η ουσία είναι ότι για άλλη μια χρονιά απουσιάζουν έργα όπως: Η αντιπυρική προστασία, με τον εφιάλτη της πρόσφατης πυρκαγιάς της Θάσου και της Καβάλας πριν μερικά χρόνια. Τα 40.000 € που προϋπολογίζονται στην πυρασφάλεια, ούτε για την προστασία των παρτεριών του Δήμου δεν αρκούν. Ο αντισεισμικός σχεδιασμός (δεν προϋπολογίζεται ούτε ένα ευρώ) δηλαδή τι κτίρια έχουμε για δημόσια χρήση είτε του Δήμου είτε της Περιφέρειας, τι αντοχές έχουν, τι πρέπει να γίνει άμεσα και μακροπρόθεσμα. Ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός που έπρεπε χρόνο με το χρόνο να υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο για όλο το δήμο, με ιεράρχηση ανά χώρο και περιοχές. Καμία αναφορά σε έργα υποδομής στο Περιγιάλι, την ίδια στιγμή που μπαίνει βαθιά το χέρι στην τσέπη των μικροϊδιοκτητών (κατάρα έγινε ο «θεός  της ατομικής ιδιοκτησίας» σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης για τους μικροϊδιοκτήτες) για την εισφορά σε χρήμα των έργων υποδομής, που κανείς δεν ξέρει πότε θα ξεκινήσουν.  

Τέτοια έργα θα έφερναν μια πρόσκαιρη ανακούφιση για δεκάδες μηχανικούς για μελέτες, εκατοντάδες οικοδόμους για συντηρήσεις-βελτιώσεις, καθώς και για πολλούς άλλους κλάδους που μαστίζονται από την ανέχεια και την ανεργία. Βέβαια αυτά τα έργα δεν είναι «επιλέξιμα», γιατί δεν χωράνε στην «ανάπτυξη» της Ε.Ε., των Κυβερνήσεων, ανεξάρτητα με τι πρόσημο πλασάρονται, του μεγάλου κεφαλαίου δηλαδή.

Ως "Λαϊκή Συσπείρωση", που στηριζόμαστε από το ΚΚΕ, θα καταψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα. Θα συμβάλουμε με κάθε τρόπο για να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση, μέχρι να δρομολογηθούν εξελίξεις για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Διεκδικούμε:

§  Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των δήμων, που θα προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, από τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.

§  Μόνιμη σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού για τις διευρυμένες ανάγκες που προκύπτουν. Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων.

§  Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών.

Καβάλα 10-11-16

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΒΕΛΙΣΣΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ