«Μετά το πρόσφατο Δελτίο Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ με τίτλο «Υπέρηχος του ΕΣΥ – Σάπιο Σύστημα» όπου υπάρχει αναφορά και για το Κ.Υ. ΠΡΙΝΟΥ – ΘΑΣΟΥ (ΚΥΠ), δημιουργήθηκε ηθική υποχρέωση αποκατάστασης της αλήθειας, η οποία απέχει πολύ από την «εικόνα διάλυσης» που περιγράφεται στο Δελτίο Τύπου των αξιότιμων συναδέλφων της Π.Ο.Ε.Δ.Η.Ν.» επισημαίνει αρχικά στη σχετική απάντησή του ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας, Θωμάς Αγγελόπουλος.

Συγκεκριμένα στην απάντηση αναφέρονται τα εξής:

Το ΚΥ ΠΡΙΝΟΥ – ΘΑΣΟΥ είναι γνωστό για την ιδιαίτερη συμμετοχή του για πολλά χρόνια στα επιστημονικά δρώμενα με αναρίθμητο αριθμό επιστημονικών εργασιών σε επίσημα Ελληνικά και Διεθνή Ιατρικά Συνέδρια, στα επίσημα συλλογικά όργανα της ΕΛ.Ε.ΓΕ.ΙΑ (ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής) και στο Συντονισμό της Εκπαίδευσης των Γενικών Γιατρών στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης υπό την καθοδήγηση του τ. Δ/ντη του ΚΥΠ, αείμνηστου Δ. Έλληνα.

Συνεχίζει εδώ και χρόνια να συμμετέχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα Φοιτητών Ιατρικής σε συνεργασία με το Ιατρικό τμήμα του ΑΠΘ και της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος (eefie).

Το ΚΥ ΠΡΙΝΟΥ – ΘΑΣΟΥ πράγματι αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά συσσωρευμένα προβλήματα στη λειτουργία του αλλά έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση και τη βελτίωση τόσο της υλικοτεχνικής υποδομής του όσο και της στελέχωσής του με έμψυχο δυναμικό.

Είναι αξιοθαύμαστες οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει το σύνολο των εργαζομένων αψηφώντας το προσωπικό και οικογενειακό κόστος για να ανταποκριθεί στην ιερή αποστολή του που είναι η εμπέδωση και διασφάλιση αισθήματος υγειονομικής ασφάλειας στους μόνιμους κατοίκους και στους πολυάριθμους επισκέπτες σε ένα νησιωτικό προορισμό υψηλής επισκεψιμότητας με διαρκώς αυξανόμενη τάση (2ος τουριστικός  προορισμός στη Β. Ελλάδα και 1ος στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας - Θράκης).

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και την αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης και των πραγματικών συνθηκών λειτουργίας του ΚΥΠ έχω να σημειώσω τα εξής:

  1. Ο Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του είναι άριστος και επαρκέστατος και λειτουργεί άψογα. Διαθέτει δυο καινούρια υπερσύγχρονα ασθενοφόρα Mercedes 4x4 που αποχτήθηκαν πρόσφατα μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ που είναι πλήρως εξοπλισμένα.  Το ένα μάλιστα εξ αυτών έχει εγκατεστημένο πρωτοποριακό σύστημα Τηλεϊατρικής. Υπάρχει επίσης μέριμνα για συντήρηση και αξιοποίηση των παλαιότερων υπαρχόντων ασθενοφόρων με σκοπό την επιμήκυνση της επιχειρησιακής τους δυνατότητας.

Υπάρχουν επίσης και λειτουργούν άψογα καινούριοι καρδιογράφοι, monitor, απινιδωτές, αναρροφήσεις, 2ο σύστημα τηλεϊατρικής που είναι εγκατεστημένο στα ΤΕΠ και επάρκεια σε αναλώσιμο Ιατροφαρμακευτικό και επιδεσμικό υλικό.

Λειτουργούν με άψογο τρόπο 2 εργαστήρια (ακτινολογικό - μικροβιολογικό) που είναι πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα. Στο ακτινολογικό εργαστήριο υπηρετεί ειδικός ακτινολόγος Ιατρός και δύο χειρίστριες ενώ στο μικροβιολογικό ειδικός Βιοπαθολόγος και δύο παρασκευάστριες.

 Να σημειώσω επίσης ότι το ακτινολογικό εργαστήριο διαθέτει υπερηχογράφο με αναβαθμισμένο λογισμικό και δυο κεφαλές (convex & linear) και ακτινολογικό μηχάνημα με δυνατότητα ψηφιακής εικόνας.

Εκτός του ακτινολόγου και έτερος γιατρός είναι πιστοποιημένος στην υπερηχογραφία και διενεργεί υπερηχογραφήματα.

Άξιο λόγου είναι επίσης να αναφερθεί ότι το ακτινολογικό εργαστήριο κατά τη θερινή περίοδο με τη συναίνεση των εργαζομένων λειτουργεί Σάββατα και Κυριακές.

Επισημαίνουμε επίσης ότι στο ΚΥΠ υπάρχει καρδιολόγος, παιδίατρος και οδοντίατρος που παρέχουν ανεκτίμητες υπηρεσίες.

  1. Είναι αλήθεια ότι το ΚΥ ΠΡΙΝΟΥ – ΘΑΣΟΥ στηρίζεται και υποστηρίζεται διαχρονικά από φορείς, ιδιώτες, εταιρείες, Τράπεζες (Alpha Bank), συλλόγους.

Ο Δήμος Θάσου στήριξε, στηρίζει και υποστηρίζει με πολλούς τρόπους τη λειτουργία του ΚΥΠ.

Ο Σύλλογος Υποστηρικτών του ΚΥΠ και ο Πρόεδρος του Χρ. Ταμανάς αξιοποιούν τις πολύ σημαντικές χορηγίες για να βοηθήσουν το ΚΥΠ. (χορηγίες δύο Ναυτιλιακών Εταιρειών, εταιρείες μαρμάρου, ιδιωτών, συλλόγων)

Σημαντικές χορηγίες σε ιατροτεχνολογικό υλικό και εξοπλισμό από την τράπεζα ALPHA  BANK, τον όμιλο ROTARY, το τμήμα ΑΧΕΠΑΝΣ Θάσου, τον πολιτιστικό σύλλογο Χατζηγιώργη Θάσου, τους International Friends of Thasos, την κα Βαρβάρα Βαλ, την κα Angelique Van Der Westen Van Niftrik

3.Έχουμε αγαστή συνεργασία με τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Ευστρ. Πλωμαρίτη, τον Διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Τάσο Καρασαββόγλου, τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας κ. Ξ. Κροκίδη και τον Πρόεδρο της ΕΓΕΣΥΚ κ. Ευστ. Τσαρίδη.

Είναι αλήθεια ότι είχαν εκκενωθεί τα Περιφερειακά Ιατρεία από Αγροτικούς γιατρούς και υπήρξε ανάγκη μετακινήσεων γιατρών για αρκετούς μήνες προκειμένου να εξασφαλιστεί η εφημέρευση και η λειτουργία του ΚΥΠ και των Περιφερειακών Ιατρείων του.

Τώρα πλέον έχουν προκηρυχτεί και κατελήφθησαν όλες (6) οι θέσεις των Περιφερειακών Ιατρείων (δυο μάλιστα από ειδικούς γιατρούς). Προσπαθούμε πλέον εξ ιδίων να καλύψουμε τις ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό και ευελπιστούμε ότι αυτό θα καταστεί  δυνατό στο άμεσο μέλλον. Είναι αλήθεια ότι οι γιατροί του ΚΥΠ πραγματοποιούν απλήρωτες εφημερίες και δεν παίρνουν τα ρεπό και τις άδειές τους. Τελευταία μάλιστα υπήρξε αναδρομική περικοπή 15% των υπό πληρωμή εκτελεσμένων εφημεριών τους. Δεν είναι αλήθεια ότι είναι απλήρωτα τα νυχτερινά και οι αργίες του προσωπικού από τον Σεπτέμβριο του 2015 . Εκκρεμούν όμως οι πληρωμές από 1/1/2016.

4.Λόγω αποχωρήσεων συνταξιοδοτήσεων, μετακινήσεων και προβλημάτων υγείας υπάρχει σημαντική έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και οδηγών – πληρωμάτων ασθενοφόρου.

Έχουν απομείνει μόνο τέσσερις οδηγοί – πληρώματα σε οργανικές θέσεις και πραγματικά διανύουμε ένα εφιαλτικό καλοκαίρι προσπαθώντας με διάφορους τρόπους να καλύψουμε το πρόβλημα. Έχει όμως ιδρυθεί επίσημα (πριν μερικούς μήνες) ο Τομέας ΕΚΑΒ Θάσου, που αναμένεται να στελεχωθεί πλήρως άμεσα με διασώστες – πληρώματα (ελπίζουμε εντός του Σεπτεμβρίου).

Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του ΚΥΠ  με δυο νοσηλεύτριες (η μια μετακινείται άμεσα από το νος. Αγ. Ανάργυροι Αθηνών)

Είναι απαραίτητη η στελέχωσή του ΚΥΠ με Διοικητικό Υπάλληλο (κενή η μοναδική οργανική θέση). Φαίνεται όμως ότι και εδώ σύντομα θα έχουμε μετακίνηση διοικητικού υπάλληλου από το πρώην ΙΚΑ Θάσου.

Τέλος να επισημάνουμε την έλλειψη προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης του ΚΥΠ.

Αξιότιμοι συνάδελφοι της Π.Ο.Ε.Δ.Η.Ν. ¨Φίλη¨ μεν η Π.Ο.Ε.Δ.Η.Ν. ¨Φιλτάτη¨ όμως η ΑΛΗΘΕΙΑ

                                                                              

  Ευχαριστώ

Ο Δ/ντης ΚΥΠ

 Θ. Γ. Αγγελόπουλος