Γράφει ο

Γιάννης Εριφυλλίδης

Είναι πραγματικά λυπηρό το πως η ασχετοσύνη της παρούσας Δημοτικής Αρχής έχει ολοένα και πιο δυσμενείς συνέπειες για τη ζωή των Καβαλιωτών, οι οποίοι πλέον κινδυνεύουν να αρχίσουν να χάνουν και περιουσιακά τους στοιχεία. Γιατί το Παλιό Νοσοκομείο δεν είναι της Δημοτικής Αρχής, είναι όλων των Καβαλιωτών.

Με έκπληξη όλοι ακούσαμε ότι ζήτησε η κυρία Δήμαρχος από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κύριο Αλεξιάδη "την για 60 έτη παραχώρηση του κτιρίου του παλιού Νοσοκομείου στο Δήμο μας" (αντιγράφω από τη σχετική επιστολή της). Κι όμως σωστά ακούσαμε γιατί και στη συνέντευξη που έδωσε μετά τη συνάντησή της με τον κύριο Αλεξιάδη επανέλαβε ότι επιθυμία της είναι η παραχώρηση του κτιρίου του Παλιού Νοσοκομείου από το κράτος στο Δήμο Καβάλας. Πουθενά η λέξη ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ!  Ενώ θα έπρεπε να τονίζεται προς πάσα κατεύθυνση ότι ο Δήμος Καβάλας είναι συγκύριος εξ αδιαιρέτου με ποσοστό 81% και ως συγκύριος θα ασκήσει τα δικαιώματά του.

Η σχετική γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλαξίμου Περιουσίας στην οποία αναφέρεται η κυρίας Δήμαρχος στην επιστολή της είναι εξόφθαλμα λανθασμένη και η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας ο οποίος εκ του πονηρού έσπευσε να υιοθετήσει τη γνωμοδότηση είναι παράνομη. Και καλά θα κάνει ο Δήμος Καβάλας να την αγνοήσει

Το Δημοτικό Συμβούλιο στην αυριανή του συνεδρίαση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τα παραδείγματα του κτιρίου του Πυθαγόρα και του οικοπέδου μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη τα οποία επανήλθαν στο Δήμο όταν έπαψε να υφίσταται ο λόγος της παραχώρησής τους.

Δεν ενδιαφέρει τόσο τι θα το κάνει ο Δήμος Καβάλας το ακίνητο (ας το κάνει και Μουσείο Λαθών και Ατοπημάτων της παρούσας Δημοτικής Αρχής - υπάρχει αρκετός χώρος στο κτίριο και γι' αυτό ενδείκνυται). Αυτό που έχει τεράστια σημασία είναι να μην αφήσει η Δημοτική Αρχή να κλέψει το κράτος από τους Καβαλιώτες την περιουσία τους.

Ο Δήμος Καβάλας να προχωρήσει άμεσα στην αξιοποίηση του κτιρίου του Παλιού Νοσοκομείου με βάση μια σοβαρή μελέτη (η οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει) και εάν το Ελληνικό Δημόσιο θεωρεί ότι βλάπτονται τα συμφέροντά του ας καταφύγει στα Δικαστήρια για να δικαιωθεί (και δεν πρόκειται να δικαιωθεί!).

Ο Δήμος Καβάλας είναι πλειοψηφών συγκύριος του ακινήτου. Και ο πλειοψηφών συγκύριος αποφασίζει για θέματα τακτικής διοίκησης και εκμετάλλευσης, όπως είναι η εκμίσθωση του ακινήτου, η ανακαίνιση ή η επισκευή του. Δεν χρειάζεται να ρωτήσει το κράτος ο Δήμος Καβάλας για να αξιοποιήσει την ιδιοκτησία του.

"Βιαστείτε, λοιπόν, υπουργέ... Μη μας διαψεύσετε" καταλήγει η επιστολή της κυρίας Δημάρχου στον κύριο Αλεξιάδη. Εγώ θα έλεγα ξυπνήστε κυρία Δήμαρχε, σταματήστε με τους ερασιτεχνισμούς σας να παίζεται με τις τύχες της περιουσίας μας και έστω και την τελευταία στιγμή διορθώστε τα μεγάλα λάθη σας. Υπάρχει ακόμη χρόνος.