Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών, οι οποίοι χθες (16-8-2016) το πρωί, εξαπάτησαν δύο (2) ημεδαπούς, ηλικίας 80 και 73 ετών, στη Θάσο Καβάλας και αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν άλλους δύο (2), έναν 78χρονο και μία 72χρονη.
Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, άγνωστος δράστης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον 80χρονο, στον οποίο παρουσιάστηκε ως αστυνομικός και προφασιζόμενος ότι η κόρη του ενεπλάκη σε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, του ζήτησε να καταβάλει χρήματα, προκειμένου να αποφύγει την δικαστική διαδικασία.
Ακολούθως, ο 80χρονος μετέβη σε προκαθορισμένο σημείο, το οποίο υπέδειξε ο δράστης, όπου εναπόθεσε μία συσκευασία που περιείχε το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ και αποχώρησε, ενώ στη συνέχεια ο δράστης παρέλαβε τα χρήματα.
Στη δεύτερη περίπτωση, άγνωστος δράστης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον 73χρονο και χρησιμοποιώντας τις παραπάνω προφάσεις, κατάφερε να τον εξαπατήσει και να του αποσπάσει, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, το χρηματικό ποσό των 8.000 ευρώ.
Σημειώνεται επίσης ότι οι δράστες, το ίδιο πρωί, χρησιμοποιώντας την ίδια ακριβώς μεθοδολογία, επιχείρησαν να εξαπατήσουν άλλους δύο ηλικιωμένους ημεδαπούς, έναν 78χρονο και μια 72χρονη, χωρίς όμως να καταφέρουν να ολοκληρώσουν την πράξη τους.
Επισημαίνεται ότι στην απόπειρα εξαπάτησης της 72χρονης, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, προκειμένου να επιτύχουν το σκοπό τους, έτερη δράστιδα, προσποιήθηκε συγγενικό της πρόσωπο, παρακαλώντας την 72χρονη να βοηθήσει.
Την προανάκριση και τις έρευνες διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Θάσου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας.
Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, κρίνεται σκόπιμο να δημοσιοποιηθούν οι παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών.
Σημειώνεται ότι οι επιτήδειοι έχοντας συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικές με τα υποψήφια θύματά τους, τα πλησιάζουν αιφνιδιαστικά και χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα όπως ότι είναι γνωστοί συγγενών τους, λογιστές, εφοριακοί κ.λ.π., ζητούν χρήματα προφασιζόμενοι την εξόφληση χρέους για λογαριασμό των συγγενικών τους προσώπων.
Η συνήθης πρακτική που ακολουθούν, έγκειται στην αρχική συλλογή πληροφοριών σχετικά με το πρόσωπο που θέλουν να εξαπατήσουν (οικογενειακή και επαγγελματική κατάσταση κ.ά.) και στην συνέχεια στην προσέγγισή του με διάφορες προφάσεις έκτακτου χαρακτήρα.
Από τις υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τις αστυνομικές Αρχές, μερικές από τις προφάσεις που συνήθως χρησιμοποιούν οι δράστες, ενδεικτικά είναι και οι ακόλουθες:
Στη συνέχεια, σε περίπτωση που το ηλικιωμένο πρόσωπο δεν έχει τα χρήματα, πείθεται και οδηγείται σε τραπεζικό κατάστημα ή μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων και κάνει ανάληψη του χρηματικού ποσού, το οποίο παραδίδει στους δράστες που αναμένουν συνήθως έξω από τα τραπεζικά καταστήματα για να μπορούν να διαφύγουν έγκαιρα.
Επίσης, έχουν παρατηρηθεί και διάφορες άλλες παραλλαγές της παραπάνω μεθοδολογίας σε επαγγελματίες (γιατρούς, φαρμακοποιούς και άλλους κλάδους) με αντίστοιχα προσχήματα και τον ίδιο σκοπό, την παράδοση ή κατάθεση χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων που δήθεν τα έχουν ανάγκη.
Κατόπιν των ανωτέρω, στην περίπτωση που γίνει αντιληπτή προσπάθεια ή απόπειρα εξαπάτησης, συνιστάται η άμεση ενημέρωση των αστυνομικών υπηρεσιών, ενώ σε κάθε περίπτωση πρέπει: