Στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO εντάσσεται ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, μετά από απόφαση που έλαβε το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Ιουλίου η παγκόσμια σύνοδος του οργανισμού, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

 

Η αρτιότητα του φακέλου υποψηφιότητας που ετοίμασε το Υπουργείο Πολιτισμού και η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων, είχε ως αποτέλεσμα η απόφαση να έχει πλήρη ομοφωνία αλλά και να ληφθεί σε ελάχιστα λεπτά της ώρας και σε αντίθεση με άλλες υποψηφιότητες που εξετάζονταν για πολύ περισσότερο.

 

Χρειάστηκαν περίπου δέκα χρόνια προετοιμασίας στην Καβάλα, τους Φιλίππους και την Αθήνα, αλλά μόλις πέντε λεπτά στη διαδικασία που έγινε στην Κωνσταντινούπολη και την ψηφοφορία για εγγραφή των Φιλίππων στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Η πρόεδρος της γενικής συνέλευσης δύο φορές ρώτησε αν υπάρχουν παρατηρήσεις ή ενστάσεις επί της υποψηφιότητα και κάνεις δεν έθεσε θέμα. Η υποψηφιότητα των Φιλίππων ήταν η μοναδική που πέρασε χωρίς να υπάρξει καμία παρατήρηση. 
 

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα δήλωσε σχετικά: «Είμαι εξαιρετικά υπερήφανη διότι σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων εντάχθηκε στον κατάλογο με τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, που τυγχάνουν σπουδαίας αναγνώρισης και σεβασμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Νιώθω ότι οι προσπάθειες και οι κόποι μας ευοδώθηκαν. Η επίτευξη αυτή θα συμβάλει σημαντικά στην προβολή και στην ανάδειξη της ιστορικής σημασίας του Δήμου μας».

 

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ UNESCO

 

 

Σημειώνεται ότι στην Κωνσταντινούπολη μετέβη για την εξέταση της υποψηφιότητας και αντιπροσωπεία του Δήμου Καβάλας και της Δημωφέλειας.