Περισσότερα από 350 εκ. ευρώ φαίνεται ότι χρωστούν 87 επιχειρήσεις με έδρα το νομό Καβάλας στο Δημόσιο, σύμφωνα με τον κατάλογο των μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

 

Οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν ήδη κάνει διακοπή και οι επωνυμίες τους έρχονται να θυμίσουν «ένδοξες εποχές» των περασμένων δεκαετιών.

 

Συνολικά, δόθηκαν στη δημοσιότητα 13.730 ονόματα, χωρισμένα σε δύο λίστες, φυσικών και νομικών προσώπων. Στη λίστα των νομικών προσώπων εντοπίσαμε 87 επιχειρήσεις με έδρα εντός του νομού Καβάλας.

 

Από αυτές, οι περισσότερες (59) έχουν έδρα εντός του Δήμου Καβάλας, 16 έχουν έδρα τον Δήμο Παγγαίου, 10 τον Δήμο Νέστου και 2 τον Δήμο Θάσου.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ με τα χρέη των εταιριών στο τέλος του κειμένου.

 

Πίσω από τις επωνυμίες, που μπορεί κανείς να διαβάσει στην ιστοσελίδα στην οποία δημοσιεύτηκαν (βλ. παρακάτω) εντοπίζει εταιρίες που κάποτε διέπρεψαν στο αντικείμενό τους αλλά «έπεσαν έξω» από την παρατεταμένη οικονομική κρίση αλλά και επιχειρήσεις που απλώς «φέσωσαν» το δημόσιο αφήνοντας πολύ κόσμο απλήρωτο και στο δρόμο.

 

Από τους 87 μεγαλο-οφειλέτες του νομού Καβάλας, οι 7 επιχειρήσεις οφείλουν πάνω από 10 εκ. ευρώ ενώ 29 επιχειρήσεις οφείλουν από 1 έως 10 εκ. ευρώ στο Δημόσιο. Οι 23 επιχειρήσεις οφείλουν από 500.000 ευρώ έως 1 εκ. ευρώ ενώ οι υπόλοιπες 28 οφείλουν έως 500.000 ευρώ.

 

Τα ονόματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα οφείλουν πάνω από 150.000 ευρώ στο Δημόσιο.

 

ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ

 

Στην πρώτη θέση της λίστας του νομού Καβάλας, εμφανίζεται εταιρία εμπορίας δασικών προϊόντων, βιομηχανικών και σίδερων, μπετόν και αγροτικών προϊόντων με έδρα τη Χρυσούπολη και χρέη περίπου 76 εκ. ευρώ.

 

Ακολουθεί γνωστή εταιρία επεξεργασίας καπνού με χρέη 61 εκ. ευρώ και στην τρίτη θέση εταιρία μεταλλικών κατασκευών με χρέη περίπου 22 εκ. ευρώ, αμφότερες με έδρα τον Αμυγδαλεώνα.

 

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν μια βιοτεχνία ενδυμάτων με έδρα την Γεωργιανή (χρέη 17 εκ. ευρώ) και μια εταιρία αγροτικών προϊόντων και εφοδίων με έδρα την Καβάλα (χρέη 14 εκ. ευρώ).

 

 

Ο ΑΟΚ, Η ΕΑΣ & Ο ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

 

Στη λίστα των οφειλετών συναντά κανείς δύο εταιρίες που αφορούν στην ποδοσφαιρική ομάδα του ΑΟ Καβάλας με αθροιστικά χρέη περίπου 20 εκ. ευρώ. (13,5 εκ. & 5,8 εκ.)

 

Αίσθηση προκαλεί το ύψος των χρεών της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Παγγαίου που σήμερα φτάνει το 1.165.000 ευρώ.

 

Στη λίστα εντοπίζει κανείς ακόμη και πρώην δήμαρχο του νομού Καβάλας ο οποίος συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους οφειλέτες.

 

 

ΠΡΑΚΤΙΚΩΣ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ

 

Όπως πανελλαδικά, έτσι και στο νομό Καβάλας, μεγάλο μέρος των χρεών δεν αποτελούν τη βασική οφειλή των επιχειρήσεων-οφειλετών αλλά αποτελούν ή προσαυξήσεις ή/και συνεισπραττόμενα, δηλαδή άλλες οφειλές που βεβαιώθηκαν στην Εφορία.

 

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των επί χρόνια κλειστών Ιχθυηρών Ξιφία που φτάνει να χρωστά σήμερα 4,6 εκ. ευρώ όταν η βασική οφειλή ήταν προ πολλών ετών περί τα 2 εκ.

 

Σαν τον Ξιφία, υπάρχουν πολλές ακόμη επιχειρήσεις που τελούν υπό καθεστώς εκκαθάρισης χωρίς καμία ελπίδα να εξυπηρετηθούν τα χρέη από κάποια εκποίηση περιουσίας.

 

 

ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

 

Στην πανελλαδική λίστα συναντά κανείς πλήθος γνωστών περιπτώσεων όπως η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή (8,5 δισ. ευρώ), η Ολυμπιακή (1,3 δισ. ευρώ), η ΠΑΕ ΑΕΚ, εταιρίες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, του Γιώργου Κοσκωτά, του Λάκη Γαβαλά κ.α.

 

 

ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ

 

Οι οφειλέτες έλαβαν σχετική ενημέρωση από την Εφορία η οποία τους κάλεσε να προχωρήσουν σε τακτοποίηση έως τα τέλη Ιουνίου, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει σε δημοσιοποίηση στοιχείων.

 

Από τις λίστες που δημοσιοποιήθηκαν εξαιρούνται οι περιπτώσεις, για τις οποίες έχει χορηγηθεί στον οφειλέτη διευκόλυνση για τμηματικές καταβολές του χρέους του και με την προϋπόθεση ότι αυτός είναι συνεπής με τους όρους της, καθώς και οι περιπτώσεις για τις οποίες έχει διαταχθεί με δικαστική απόφαση αναστολή της καταβολής των οφειλών αυτών. Επίσης, ακολουθώντας σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, εξαιρούνται οι οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα), των οποίων η οριστικοποίηση της οφειλής δεν έχει τελεσιδικήσει μέχρι σήμερα.

 

Το ερώτημα που τίθεται πάντως είναι τι μπορεί να εισπράξει το Δημόσιο από όλα αυτά τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Αν δει κανείς τι συμβαίνει στο νομό Καβάλας, εύκολα διαπιστώνει ότι εισπράξιμα είναι λιγότερα από το 1/20 των 351 εκατομμυρίων ευρώ.

 

 

Τις επωνυμίες των νομικών προσώπων μπορείτε να τις δείτε εδώ:

 

 

Τα ονόματα των φυσικών προσώπων μπορείτε να τα δείτε εδώ: