γράφει ο

Στάθης Χαρπαντίδης

 

Ο Δραμινός Γιάννης Παρασίδης αφού σπούδασε οικονομικά τα επόμενα χρόνια αποφασίζει να αλλάξει επαγγελματική κατεύθυνση και να ασχοληθεί με την μαγειρική. Εργάστηκε σε εστιατόρια της Ελλάδας και του Στρασβούργου, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη περιοχή της Αλσατίας γνωρίζει την τέχνη της σοκολατοποιΐας από έμπειρους Γάλλους τεχνίτες επηρεάζεται και αποφασίζει να αφιερωθεί ολοκληρωτικά σ’ αυτήν.

 

Αγοράζει τα πρώτα του εργαλεία, τα καλούπια και ξεκινά την παραγωγή της σοκολάτας την οποία δουλεύει αρχικά , με τον παραδοσιακό  τρόπο, επάνω σε μάρμαρο. Φτιάχνει σοκολατάκια και σοκολάτες για τους δικούς του. Για να τα δοκιμάζουν η μητέρα του και οι φίλες της και από τις αντιδράσεις τους να καταλαβαίνει ή όχι την αποδοχή τους. Αυτές αποτελούν το πρώτο του κοινό, που όχι μόνο τον αποδέχεται, αλλά και τον υποδέχεται ενθουσιωδώς.

 

Ενθαρρυμένος από τα πρώτα σχόλια, όσων δοκίμασαν την παραγωγή του αποφασίζει να δημιουργήσει το εργαστήρι χειροποίητης σοκολάτας “Le fondant” στη Δράμα. 

 

Μαζί με την γυναίκα του Σοφία Παπαδοπούλου (pastry chef) τελειοποιούν ακόμη περισσότερο τις γνώσεις τους , παρακολουθώντας σεμινάρια στην Aκαδημία σοκολάτας της Καλεμπό στο Μπάρμπουρι του Ηνωμένου Βασίλειου. O Γιάννης  Παρασίδης όμως δεν σταματά εδώ και προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Ξεκινά σεμινάρια για μια πιο επαγγελματική προσέγγιση της τέχνης του , δίπλα στον κορυφαίο Master Pastry Chef της Ισπανίας τον Ραμόν Μοράτο που το όνομά του είναι στενά συνδεδεμένο με τη βαθιά γνώση της σοκολάτας . Ο Ισπανός δεξιοτέχνης  θεωρεί τη σοκολάτα κάτι περισσότερο από μια απλή λιχουδιά. Την αντιμετωπίζει σαν μια απαιτητική τέχνη, που διαμορφώνεται με δεξιοτεχνία, ακρίβεια και πάθος. 

 

Αυτό το πάθος και την ακρίβεια, αλλά και τον σεβασμό στην ποιότητα των υλικών του ενστερνίσθηκε και ο Γιάννης Παρασίδης και παράγει έργα τέχνης, εμποτισμένα με δημιουργικότητα , πολυπλοκότητα και ακρίβεια. Και επειδή τα δημιουργήματά του δεν ταξιδεύουν, αλλά καταναλώνονται φρέσκα από το εργαστήρι στην βιτρίνα διατηρούν την φινέτσα τους και αποκαλύπτουν τον γευστικό τους κόσμο πλούσιο και αδιαμεσολάβητο.

 

Για τα φοντάν του Γιάννη Παρασίδη γράψαμε σε άλλο σημείωμα μας, σήμερα θα αναφερθούμε στις χειροποίητες σοκολάτες που φτιάχνει και είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε .

 

Εξαίσιες χειροποίητες σοκολάτες που ξαφνιάζουν ευχάριστα με την απαράμιλλη γεύση τους και την κορυφαία ποιότητα των πρώτων υλών τους.

 

 

Η Λευκή σοκολάτα με μαστίχα Χίου & ροζ πιπέρι:  έχει βελούδινη υφή και ντελικάτη γεύση, το υπέροχο διακριτικό άρωμα της μαστίχας ισορροπεί με την εξωτική ένταση του ροζ πιπεριού και δίνει ένα υπέροχο αποτέλεσμα που σε πλημμυρίζει ευχαρίστηση.

 

Η «αυστηρή» Μαύρη σοκολάτα με Chilli & Sitchuan:  Κορυφαία ποιότητα μαύρης σοκολάτας σε συνδυασμό με καυτερό τσίλι , φυσικό εκχύλισμα βανίλιας και αρωματικό πιπέρι Σετσουάν που με τη μοναδική του γεύση, το λουλουδάτο άρωμα και τις πικάντικες νότες προσδίδει βάθος στη σοκολάτα ενώ αναστατώνει τις αισθήσεις μας!!!

 

Σοκολάτα γάλακτος Gianduja:  Η δημοφιλής εκδοχή της αγαπημένης σου σοκολάτας γάλακτος,  σε μια φίνα, ντελικάτη & γεμάτη γεύση, με βάση τη βελούδινη πάστα από εκλεκτά καβουρδισμένα φουντούκια,  που λιώνει μαγικά στο στόμα ξετρελαίνοντας τους γευστικούς μας κάλυκες .Κάθε κομμάτι της αποτελεί μια αξέχαστη γευστική εμπειρία.

 

Ροζ σοκολάτα γάλακτος Ruby: Σοκολάτα γάλακτος Ruby εκλεπτυσμένη και απολαυστική , μια τεράστια καινοτομία στον χώρο της γαστρονομίας!!! Σε μοναδικά κομψή ροζ απόχρωση, από απόλυτα φυσικό χρώμα κακάο που θα σε κατακτήσει με την δροσερή και φυσική φρουτώδη γεύση της. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα θα σας προτείνουμε να συνοδεύσετε αυτήν τη σοκολάτα με ένα τολμηρό τυρί όπως το ροκφόρ ή το καμαμπέρ , μια φρουτώδη μπύρα , ένα πράσινο τσάι αλλά και μια ροζ σαμπάνια. Είναι ένας γλυκός εθισμός , εμείς επιλέξαμε γαλλικά τυριά και μας άρεσε πολύ.

 

 

Info : Τις χειροποίητες σοκολάτες θα τις βρείτε στο εργαστήριο «Le Fondant»,

Αδριανουπόλεως 26, Δράμα,

τηλ: 2521 400381, ή θα τις αγοράσετε on Line .