Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας (13/6), γίναμε μάρτυρες  καταστάσεων που δεν αρμόζουν ούτε στο επίπεδο του συμβουλίου, ούτε στην κρισιμότητα της κατάστασης.

 

Αφορμή στάθηκε η απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης  της μετεγκατάστασης των προσφύγων από το χώρο του Εσκί Καπού στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου, έπειτα από πιέσεις των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας και της  πρωτοβουλίας αλληλέγγυων πολιτών.

 

Αλλά πριν μπούμε στην ουσία του πράματος, ίσως πρέπει για πρώτη φορά συμπυκνωμένα, να δούμε τι πραγματικά έγινε όλο αυτό το διάστημα . Το γεγονός της μη κοινοποίησης των γεγονότων στους πολίτες της Καβάλας,  για να μην ανεβάσουμε κι άλλο τους ήδη υψηλούς τόνους (κάτι που δεν κατάφεραν να κάνουν άλλοι χώροι και άλλοι θεσμικοί φορείς) μάλλον έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης.

 

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, πολύ πριν κλείσουν με απαράδεκτο τρόπο τα σύνορα της ΠΓΔΜ και εγκλωβιστούν πρόσφυγες στον ελλαδικό χώρο, έστειλε αιτήματα σε όλους του δήμους της χώρας ζητώντας να  υποδείξουν πιθανούς χώρους προσωρινής παραμονής προσφύγων. Απάντηση από το Δήμο Καβάλας δε δόθηκε.

 

Όταν εντάθηκε το προσφυγικό ζήτημα και οι πρόσφυγες αναγκάστηκαν να μείνουν στην Ελλάδα, η κεντρική αρχή έκανε δεύτερη απόπειρα να προσεγγίσει τους δήμους (μεταξύ αυτών της Καβάλας και του Παγγαίου) και να τους ζητήσει τη συνδρομή τους. Όντως, τόσο ο Δήμος Καβάλας όσο και ο Δήμος Παγγαίου, ανταποκρίθηκαν. Τα χρήματα με τα οποία καλύφθηκαν  οι ανάγκες των προσφύγων δόθηκαν από το ταμείο των  δήμων. Τα χρήματα αυτά, δεν εκταμιεύτηκαν ακόμα με αποκλειστική ευθύνη της  ΕΕ η οποία κωλυσιεργεί.

 

Θυμίζουμε ότι βρισκόμαστε σε οικονομική κρίση με περιορισμένους πόρους.

 

Θυμίζουμε επίσης τη συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

 

Όταν έγινε συνάντηση των φορέων για να δοθεί λύση στο πρόβλημα εγκατάστασης των προσφύγων, μπήκε από τη μεριά της δημάρχου, Δ.Τσανάκα, του βουλευτή της ΝΔ, Ν. Παναγιωτόπουλου, του προέδρου του Επιμελητηρίου, Αγγ. Τσατσούλη, του αντιπεριφεριάρχη ΑΜΘ, Γ. Παυλίδη και άλλων φορέων (πλην των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας) ο «απαράβατος» όρος της αποφυγής επιλογής τόπου παραμονής εντός του αστικού ιστού.

 

Να τονίσουμε πως, τόσο ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι τρεις βουλευτές του κόμματος, επισκέφτηκαν ΟΛΟΥΣ τους πιθανούς τόπους εγκατάστασης των ανθρώπων αυτών.

 

Το βέτο από τη μεριά των υπόλοιπων φορέων ήταν ξεκάθαρο.

 

Να θυμίσουμε, επίσης, πως από το πρώτο καράβι που έφτασε στο λιμάνι της πόλης, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ σύστησε επιτροπή που ασχολήθηκε αποκλειστικά με το προσφυγικό.

 

Η δήμαρχος Καβάλας πρότεινε το χώρο του Εσκί Καπού, όσο και αν δημοσίως λέει το αντίθετο (υπάρχει το μέιλ για όποιον/α θέλει να το διαπιστώσει). Μη έχοντας άλλες επιλογές και με τα περιθώρια να είναι στενά, η κεντρική εξουσία αποδέχτηκε αυτόν τον χώρο και τον οργάνωσε όσο καλύτερα μπορούσε.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας θεώρησε από την αρχή ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος και συντάχθηκε με την «Πρωτοβουλία για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Εσκι Καπού». Την ίδια άποψη συμμερίζονταν και οι βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ πίεζαν για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα αυτών των ανθρώπων.

 

Και ενώ οι αντιδράσεις φούντωναν, η κ. δήμαρχος, κάλεσε σύσκεψη φορέων στις 13/6 στο δημαρχείο. Το μέιλ στάλθηκε στις 3/6. Τρεις μέρες αργότερα, στις 6/6, στάλθηκε ένα νέο μέιλ με την ένδειξη ΕΠΕΙΓΟΝ, που ενημέρωνε  τους αποδέκτες ότι η συνεδρίαση για το μείζον θέμα της μετεγκατάστασης επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εκείνη τη μέρα (6/6) και όχι την επόμενη Δευτέρα όπως είχαν ενημερωθεί αρχικά.

 

Αντιλαμβάνεται ο καθένας το πολιτικό ατόπημα μιας τέτοιας κίνησης. (και αυτά τα μέιλ είναι στη διάθεση των ενδιαφερόμενων).

 

Και φτάνουμε στο σήμερα. Με όλους τους τόνους, η κυρία δήμαρχος και συνολικά η Διοίκηση του Δήμου, διαμήνυε ότι η κεντρική εξουσία πρέπει να δώσει λύση. Μάλιστα, εν τη ρύμη του λόγου, ανέφερε πως υπάρχουν πιο σημαντικά πράματα να ασχοληθεί ο Δήμος Καβάλας. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, δέχτηκε-έπειτα από συνεχή πίεση των βουλευτών και κυρίως του κινήματος των πολιτών- να δοθεί το στρατόπεδο Ασημακοπούλου γι’ αυτή τη χρήση.

 

Το ΔΣ Καβάλας ψήφισε αρνητικά στην πρόταση αυτή λέγοντας πως θα «γκετοποιηθούν» οι πρόσφυγες και πως δεν πρέπει να εγκατασταθούν εντός αστικού ιστού.

 

Επειδή για εμάς οι Σπιναλόγκες είναι ιστορίες περασμένων αιώνων,

 

Επειδή ελάχιστα μας ενδιαφέρει η άποψη των «αγανακτισμένων» πολιτών με τα ξυρισμένα κεφάλια και τις «αρχαιοελληνικές» σβάστιγκες στα χέρια,

 

Επειδή ο αγώνας για ανθρωπιά είναι μία συνεχής πάλη,

 

Επειδή δεν πιστεύουμε ότι 95 παιδάκια ηλικίας μέχρι 12 ετών θα αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας (όπως ειπώθηκε πολλάκις),

 

Επειδή οι ξενοφοβικές φωνές απ’ όπου και αν προέρχονται πρέπει να απομονωθούν εδώ και τώρα,

 

Επειδή δεν μας πειράζει αν ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ κ. Παναγιωτόπουλος «αγριέψει»- όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη σελίδα του,

 

γι’ αυτά και για άλλα τόσα, θα παλέψουμε να βελτιώνονται  οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων μέρα με τη μέρα, μέχρι να φτάσουν αξιοπρεπείς, υγιείς και ευγνώμονες που έμειναν στην πόλη μας, μέχρι τον τελικό προορισμό, όπου και αν είναι αυτός.

 

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, 15/6/2016