γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Ο τελευταίος ανασχηματισμός επεφύλασσε μια κακή έκπληξη για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Κανένας βουλευτής του κόμματος που κυβερνά δεν χώρεσε σε ένα υπουργικό συμβούλιο 62 μελών.

 

Η ΝΔ διαθέτει 10 βουλευτές στις εκλογικές περιφέρειες Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης κι Έβρου. Τρεις από αυτούς, έχουν κυβερνητική εμπειρία.

 

Ο Σταύρος Κελέτσης από τον Έβρο είχε διατελέσει υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην 2η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη για περίπου ένα έτος (27/6/2023 – 14/6/2024).

 

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τη Ροδόπη είχε διατελέσει υπουργός Εσωτερικών με την κυβέρνηση Σαμαρά ενώ με τις κυβερνήσεις Κώστα Καραμανλή είχε διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών, υπουργός Μεταφορών-Επικοινωνιών και υπουργός Παιδείας.

 

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Καβάλα είχε διατελέσει υφυπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Σαμαρά, υπουργός Άμυνας για μια 4ετία με την πρώτη κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη και υπουργός Μετανάστευσης το τελευταίο 9μηνο.

 

Συνεπώς, δοκιμασμένες επιλογές υπήρχαν.

 

Όπως και «πάγκος» υπήρχε για να επιλέξει ο πρωθυπουργός. Τουλάχιστον άλλοι 3 βουλευτές της ΝΔ από την ΑΜΘ θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί και λέγεται ότι τα ονόματά τους βρίσκονταν σε σχετικές λίστες.

 

Η είδηση της περασμένης Παρασκευής ήταν «Χωρίς υπουργό η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη».

 

Πολιτικοί αναλυτές, ακόμη και προσκείμενοι στη ΝΔ, το πήγαν ένα βήμα παραπέρα, σχολιάζοντας ότι «δε βρίσκεις βουλευτή της ΝΔ που να έγινε υπουργός, από τη Λάρισα και πάνω».

 

Γενικά περίσσεψαν τα αρνητικά σχόλια, ακόμη και από στελέχη της ΝΔ. 

 

 

Οι αριθμοί δείχνουν ότι η κυβέρνηση αποτελείται κυρίως από «παλαιοελλαδίτες» δηλαδή από τα εδάφη εκείνα του αρχικού ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, μετά τους αγώνες για την ανεξαρτησία του (Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Κυκλάδες).

 

Πρώτη φορά… ξανασυμβαίνει αυτό.

 

 

Ας δούμε τους αριθμούς.

 

► Το νέο κυβερνητικό σχήμα αποτελείται από 62 άτομα. Από αυτά, οι 21 είναι υπουργοί, οι 4 αναπληρωτές υπουργοί και οι 35 υφυπουργοί.

 

► Μόλις 12 εξ αυτών είναι γυναίκες - ούτε το 1/5 των μελών του υπουργικού συμβουλίου. Επικεφαλής γυναίκα συναντάμε μόλις σε 5 από τα 20 υπουργεία.

 

Το κράτος των Αθηνών

 

► Το 70% των υπουργών και υφυπουργών προέρχονται από την Αθήνα, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.

 

► Από το νέο υπουργικό συμβούλιο των 62 μελών, μόνο οι 7 είναι από τη βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία – Θράκη) δηλαδή ένα ποσοστό μετά βίας πάνω από το 10.

 

► Χαρτοφυλάκιο υπουργού ή υφυπουργού είδαν μόλις 4 βουλευτές από το νομό Θεσσαλονίκης, ένας από Σέρρες, ένας από Πέλλα κι ένας από Ημαθία.  

 

Κανένας βορειοελλαδίτης, Θεσσαλονικιός ή μη, δεν έχει αναλάβει επικεφαλής σε ένα από τα 20 υπουργεία. Είναι όλοι υφυπουργοί. Δηλαδή από αυτούς που ενημερώνονται τηλεφωνικά, καμιά ώρα πριν γίνει ανασχηματισμός.

 

► Γενικά από την περιφέρεια, προέρχονται μόνο 2 επικεφαλής υπουργείων, ένας από τη Θεσσαλία και ένας από την Κρήτη.

 

► Το 90% των υπουργείων έχουν επικεφαλής κάποιον… παλαιοελλαδίτη.

 

► Γενικά, οι βουλευτές της ΝΔ παρέμειναν και πάλι αδικημένοι αφού 2 στις 3 εκλογικές περιφέρειες της ελληνικής επαρχίας (δηλαδή οι νομοί εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης) δεν είδαν θέση υπουργού ή υφυπουργού σε κάποιον εκπρόσωπό τους.

 

► Σε ένα βαθμό, αυτό ήταν αναμενόμενο καθώς... σχεδόν 1 στους 3 υπουργούς και υφυπουργούς του νέου σχήματος είναι εξωκοινοβουλευτικοί, δεν έχουν δηλαδή εκλεγεί ως βουλευτές σε κάποια εκλογική περιφέρεια.

 

'Ετσι θα αλλάξει η εικόνα;

 

Ο πρωθυπουργός λεγόταν ότι ήθελε να φρεσκάρει την εικόνα της κυβέρνησης, να αντιστρέψει την κακή δημοσκοπική εικόνα που καταγράφεται σε όλες τις μετρήσεις κοινής γνώμης. Ήθελε, λέει, να κάνει ένα «άλμα μπροστά» για να αντιμετωπίσει τη λαϊκή οργή που αποτυπώθηκε στους δρόμους, στις συγκεντρώσεις και πορείες για το δυστύχημα των Τεμπών, το πρώτο δίμηνο του 2025.

 

Υπό αυτό το πρίσμα, θα ανέμενε κανείς να δει εκτός κυβέρνησης τα πρόσωπα εκείνα που σήκωσαν επικίνδυνα τους τόνους και «τα έβαλαν με την κοινωνία» όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης, ο Γιώργος Φλωρίδης. Όλοι τους έμειναν εντός και οι περισσότεροι μάλιστα στα ίδια πόστα.

 

Μόνο η Σοφία Βούλτεψη έμεινε εκτός κυβέρνησης, αλλά κάτι μας λέει ότι δεν θα μείνει εκτός τηλεοπτικών παραθύρων.

 

Η κοινωνία έχει συσσωρευμένο θυμό για τους χειρισμούς στο θέμα των Τεμπών. Έχει και σοβαρά προβλήματα, με την ακρίβεια, τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, το ηλεκτρικό ρεύμα κ.α. Θα ανέμενε κανείς να «καρατομηθεί» λόγω αντιπαθειών που φέρνει το χαρτοφυλάκιό του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κώστας Χατζηδάκης. Τουναντίον. Αναβαθμίστηκε σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

 

Τελικά ο «σαρωτικός ανασχηματισμός» που όλοι ανέμεναν, αποδείχθηκε ένας «μερικός ανασχηματισμός» με σχεδόν όλα τα κρίσιμα υπουργεία να διατηρούν την ίδια πολιτική ηγεσία.

 

Και τελικά την πλήρωσαν μόνο 2 υπουργοί.

 

Ο Χρήστος Σταϊκούρας (υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών) και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος (υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου). Κι αν ο πρώτος αυταπόδεικτα τα «είχε κάνει θάλασσα» (δεν λειτουργεί ούτε και σήμερα το σύστημα ασφάλειας στους σιδηρόδρομους), ο δεύτερος έχει τα δίκια του να απορεί γιατί απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση όταν όλοι οι δείκτες στο υπουργείο του παρουσιάζουν βελτίωση.

 

Για την ιστορία, αξίζει να διευκρινιστεί το εξής: εκτός από τους κ. Σταϊκούρα και Παναγιωτόπουλο, άλλοι δύο υπουργοί απομακρύνθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο. Αμφότεροι είχαν ζητήσει από τον πρωθυπουργό να τους αποδεσμεύσει. Ο μεν Θεόδωρος Σκυλακάκης (υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) για σοβαρούς προσωπικούς λόγους και ο Χρήστος Στυλιανίδης (υπουργείο Ναυτιλίας) ο οποίος ετοιμάζει την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας στην Κύπρο.

 

Τα παραπολιτικά

 

 

** Η εφημερίδα «Καθημερινή» στο κυριακάτικο φύλλο της δημοσίευσε ένα παραπολιτικό σχόλιο με έναν διάλογο που υποτίθεται ότι έγινε ανάμεσα στο Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το αναδημοσιεύουμε λέξη προς λέξη, με κάθε επιφύλαξη για το αν πρόκειται για αληθινό διάλογο. Το σχόλιο έχει τίτλο «Λυπούμαι που με εξισώνετε» και αναφέρει:

“Μια εκπληκτική στιχομυθία έλαβε χώρα στην τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Παναγιωτόπουλου, όπου ο πρωθυπουργός τού ανακοίνωσε πως δεν θα μείνει στην κυβέρνηση καθώς το υπουργείο του δεν πήγε όπως το περίμενε. Για να του χρυσώσει το χάπι ο κ. Μητσοτάκης τού ανακοίνωσε πως έκοψε τελικά τον εσωκομματικό του αντίπαλο στην Καβάλα, τον Μακάριο Λαζαρίδη, από την κυβέρνηση για να πάρει την εξής σκληρή απάντηση: «Λυπούμαι, κύριε πρόεδρε, που με εξισώνετε με αυτόν». Για την ιστορία, πράγματι ο Λαζαρίδης προοριζόταν μέχρι την Παρασκευή πρωί για υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, στη θέση του Σταμενίτη, αλλά κόπηκε για χάρη του Παναγιωτόπουλου”.

 

** Ο παραπάνω διάλογος που δημοσίευσε η «Καθημερινή» δεν έχει επιβεβαιωθεί αν όντως έχει λάβει χώρα. Πάντως, αν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει αντίπαλο στην Καβάλα αυτός είναι μάλλον ο δεύτερος στη σειρά εκλογής στο ψηφοδέλτιο, υπό την αίρεση βέβαια ότι οι σταυροί Παναγιωτόπουλου θα μειωθούν και των υπολοίπων θα αυξηθούν.

 

Τόσο στις εκλογές του 2019 όσο και του 2023, η κατάταξη ήταν Παναγιωτόπουλος, Πασχαλίδης, Λαζαρίδης. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που έγιναν με σταυρό, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επιλέχθηκε από το 77% των ψηφοφόρων της ΝΔ κι είχε σχεδόν τετραπλάσιους σταυρούς από τον Μακάριο Λαζαρίδη και δυόμιση φορές τους σταυρούς Πασχαλίδη.

 

** Σε κάθε περίπτωση, πιθανή υπουργοποίηση ή υφυπουργοποίηση Λαζαρίδη θα ήταν μια καλή είδηση για την Καβάλα και τη Θάσο. Ακόμη καλύτερη θα ήταν η είδηση αν «χωρούσαν» και οι δύο στην κυβέρνηση.

 

Τι παραπάνω έχει άλλωστε η, επίσης τετραεδρική, εκλογική περιφέρεια της Κορινθίας, δύο εκπρόσωποι της οποίας στο κοινοβούλιο μετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα;