γράφει ο
Στάθης Χαρπαντίδης
Χωμένο μέσα στα στενάκια του Αγίου Νικολάου βρίσκεται το μεζεδοπωλείο «Βόσπορος» του Νικόλα Μαδεμτζή.
Στο ακίνητο αυτό, για πολλά χρόνια, βρισκόταν η παλιά οινοποιία Γαρουφάλλου. Αλήθεια, ποιος Καβαλιώτης δεν αγόρασε κρασί και ούζο από τα βαρέλια και τις νταμιτζάνες της επιχείρησης;
Ο «Βόσπορος» είναι ένα φιλικό και περιποιημένο μεζεδοπωλείο με χαρακτήρα γειτονιάς, καλλιτεχνική αύρα, αφού συχνά-πυκνά τα όργανα παίρνουν «φωτιά», vintage διακόσμηση και νόστιμα μεζεκλίκια που πηγαινοέρχονται στα τραπέζια, σιγοντάροντας κρασιά και αποστάγματα.
Η κουζίνα δίνει έμφαση στις θαλασσινές γεύσεις. Ξεχωρίζουν οι χειροποίητες ποικιλίες για το ούζο που φτιάχνει ο Νικόλας, παλιός τεχνίτης αλίπαστων και ίσως ο τελευταίος.
Η γλυκάλμυρη λακέρδα του είναι βουτυρένια και εθιστική. Τον ρωτάω πώς την φτιάχνει τόσο νόστιμη και μου απαντά: «Η καλή λακέρδα, για να πετύχει, θέλει δύο πράγματα: να διαλέξεις φρέσκο ψάρι και παχύ». Οι αντζούγιες, με την ιδιαίτερη γεύση και την πλούσια υφή τους, θα κάνουν το απόσταγμά σας πιο ελκυστικό. Ο μαρινάτος γαύρος, σφριγηλός και γλυκοφάγωτος, θα τραβήξει πολλά λίτρα ούζου!
Στα συν του «Βόσπορου» συγκαταλέγονται το μαστορικό και αέρινο τηγάνι, τα ταπεινά ψαράκια της ημέρας, το χταπόδι με τη σέρτικη τσαχπινιά, η μερακλίδικη ταραμοσαλάτα, οι ρουστίκ ντοματοκεφτέδες και η νόστιμη φάβα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια.
Η κάβα διαθέτει τα δύο Καβαλιώτικα ούζα: το «Δικό μας» του Βασίλη Ευστρατίου και το «Έξτρα» της ΕΝ.ΠΟ.ΚΑ.
Info: «Βόσπορος», Σπετσών 17, Άγιος Νικόλαος, Καβάλα, 2510-834617.