Την εκτίμηση ότι ο φετινός εισερχόμενος τουρισμός στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα σπάσει όλα τα ρεκόρ, έκανε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Μιχάλης Αμοιρίδης. Όπως είπε, οι φετινές αεροπορικές αφίξεις αναμένεται να σπάσουν το «φράγμα» των 100.000 ανθρώπων, με τη μερίδα του λέοντος να αντιστοιχεί στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Χρυσούπολης.

 

Την ίδια περίοδο, αναμένεται μεγάλη αύξηση και στους οδικούς τουρίστες, που προέρχονται κυρίως από την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

 

Σημειώνεται ότι στα δύο αεροδρόμια της Περιφέρειας ΑΜΘ, στο «Μέγας Αλέξανδρος» της Χρυσούπολης και στο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, οι αφίξεις πέρυσι είχαν φτάσει τις 85.000 περίπου. Από τα λεγόμενα Αμοιρίδη προκύπτει μια προσδοκία για αύξηση της τάξης του 20% η οποία εδράζεται στις έως τώρα πληροφορίες για τις κρατήσεις και κυρίως για τον προγραμματισμό των πτήσεων. Οι εταιρίες βάζουν συνεχώς περισσότερα αεροπλάνα και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνουν τα πάντα για να τα γεμίσουν, ώστε να μειωθούν τα ρίσκα τους και να αυξηθεί η κερδοφορία τους.

 

Σε ό,τι αφορά τους επισκέπτες που φτάνουν οδικώς στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο περιφερειάρχης, Γιώργος Παυλίδης φαίνεται ότι δίνει μεγάλη σημασία και σε αυτό το πεδίο, γι' αυτό, άλλωστε, ανακοίνωσε τις δυο νέες γραμμές εισόδου στο Τελωνείο των Κήπων, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια για την είσοδο τουριστικών λεωφορείων από τον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας. Πέρυσι, στην Περιφέρεια ΑΜΘ εισήλθαν οδικώς 7,5 εκατομμύρια επισκέπτες και υπάρχει αισιοδοξία ότι για φέτος αυτός ο αριθμός θα ξεπεραστεί. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για εισόδους γενικά στην Περιφέρεια από τα πολλά και διαφορετικά σημεία στους νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και Δράμας. Μεγάλο μέρος των εισερχόμενων είναι απλά διερχόμενοι από την Περιφέρεια ΑΜΘ αλλά ο αριθμός τους κάθε χρονιά είναι ένα μέγεθος ενδεικτικό για να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.

 

Εκτίμησε ότι η Ρουμανία παραμένει και φέτος μια ιδιαίτερα δυναμική αγορά ενώ υπολόγισε ότι θα υπάρξει ενίσχυση των αφίξεων και από την Τουρκία. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της βίζας, για το οποίο είπε ότι «λόγω των προσφυγικών γεγονότων αλλά και της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τηρούμε στάση αναμονής».

 

Διαβεβαίωσε πάντως ότι η βίζα των Τούρκων παραμένει στην ατζέντα της Περιφέρειας γιατί αποτελεί πρόβλημα που λειτουργεί αποτρεπτικά σε μερίδα επισκεπτών γεγονός που αφορά το σύνολο του τουρισμού της Ελλάδας και όχι μόνο τη συγκεκριμένη Περιφέρεια. Ο κ. Αμοιρίδης συμμερίζεται την άποψη ότι σε περίπτωση που δοθεί λύση με τη βίζα των Τούρκων, θα δούμε μια εκτόξευση της επισκεψιμότητας από τη γειτονική χώρα. Υπενθυμίζεται ότι με ευθύνη της Περιφέρειας και με την λειτουργία και δεύτερης λωρίδας κυκλοφορίας στα ΙΧ αυτοκίνητα, στο τελωνείο των Κήπων Έβρου, η κατάσταση θα γίνει καλύτερη και δεν θα έχουμε ταλαιπωρία και χάσιμο ώρας από τους Τούρκους τουρίστες.

 

Ο Μιχάλης Αμοιρίδης, σε αντίθεση με τα περισσότερα στελέχη της ΝΔ από την οποία προέρχεται και ο ίδιος, δείχνει να μην θορυβείται από τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. «Σίγουρα, το προσφυγικό, αλλά και τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα ήταν παράγοντες, που επηρεάζουν όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν. Ωστόσο, ακυρώσεις δεν υπάρχουν σε ότι αφορά τις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής μας. Αντιθέτως, θα τολμήσω να πω ότι φέτος η χρονιά θα είναι ακόμη πιο επιτυχημένη από την περυσινή» είπε ενδεικτικά και επανέλαβε τις εκτιμήσεις που έχει κάνει όλο το τελευταίο διάστημα ότι η Θάσος, η Καβάλα και ευρύτερα η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, δεν θα επηρεαστούν από αυτό το θέμα.