Στροφή προς άλλες ποικιλίες σταφυλιών φαίνεται ότι ετοιμάζεται να κάνει ο αγροτικός κόσμος του νομού Καβάλας αφού μάλλον υπάρχει πρόβλημα με την εξαγωγή της σουλτανίνας.

 

Πρόκειται για μια καλλιέργεια για την οποία ο νομός Καβάλας φημιζόταν για πολλά χρόνια. Ωστόσο η συγκεκριμένη ποικιλία επιτραπέζιου σταφυλιού χωρίς κουκούτσια, δεν «περπατάει» και τόσο εύκολα στο εξωτερικό, εξαιτίας των πολύ αυστηρών περιορισμών που έχουν βάλει εδώ και πολλά χρόνια οι ξένες αγορές.

 

Πέρα από τους περιορισμούς που υπήρξαν στη διεθνή αγορά, προβλήματα σημειώνονταν και τοπικά με σημαντικές ζημιές λόγω των κλιματολογικών συνθηκών στο στάδιο της συγκομιδής.

 

Τα προβλήματα στις εξαγωγές του νομού Καβάλας έχουν ιστορία πολλών ετών και κατά καιρούς τα προβλήματα των παραγωγών έχουν φτάσει και στη Βουλή.

 

Μάλιστα, το αρμόδιο Υπουργείο επέμενε ότι δεν επιτρέπεται η χρήση της αδιάθετης σουλτανίνας για την παραγωγή τσίπουρου μιας και το τελευταίο πρέπει βάσει νόμου να παράγεται μόνο από οινοποιήσιμες ποικιλίες.

 

Βέβαια, πολλοί παραγωγοί στα γιαλοχώρια του Παγγαίου παράγουν και καταναλώνουν τέτοιο τσίπουρο, όπως το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως η Κρήτη και η Κόρινθος.

 

Ωστόσο η καλλιέργεια της σουλτανίνας έχει πλέον αποδειχθεί ότι δεν αποδίδει σε εισόδημα όσα και στο παρελθόν και η απόφαση για αντικατάστασή της είναι σύμφωνα με πολλούς όχι απλώς μονόδρομος αλλά κάτι που έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας ΑΜΘ Σωτήρης Παπαδόπουλος, την Τρίτη 22 Μαρτίου, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων της πρώην Νομαρχίας θα γίνει ενημερωτική συνάντηση που διοργανώνει η Περιφέρεια.

 

Στη συνάντηση θα λάβουν μέρος οι εταιρίες του νομού που εξάγουν σταφύλια. Θέμα της συνάντησης είναι η κατάθεση προτάσεων για αντικατάσταση της καλλιέργειας της σουλτανίνας με νέες ποικιλίες αμπέλου.

 

Σημειώνεται ότι ο νομός Καβάλας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αμπελοπαραγωγούς νομούς της χώρας, με συνολικά πάνω από 30.000 στρέμματα καλλιέργειας αμπελιού.

 

Μέχρι και τα τελευταία χρόνια, περίπου 7.500 στρέμματα καλλιεργούνταν με ποικιλίες σταφυλιών για οινοποίηση (κρασοστάφυλα) και τα υπόλοιπα 24.500 στρέμματα με επιτραπέζιες ποικιλίες, μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση είχε η σουλτανίνα που καταλάμβανε το 30%, δηλαδή περίπου 8.500 στρέμματα.

 

Περισσότερη από την μισή παραγωγή της σουλτανίνας είχε προορισμό τις εξαγωγές οι οποίες την τελευταία 10ετία παρουσίασαν πολλά προβλήματα.