γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Τρία δημοτικά κτίρια, το καθένα με την δική του ιστορία αλλά και από μια διαφορετική οπτική γωνία φωτογραφημένα. Στο βάθος το Δημαρχείο (κτίριο Χέρτζογκ) , από το 1937, στεγάζει τις υπηρεσίες του Δήμου αγοράστηκε από το Ελληνικό δημόσιο επι Δημαρχίας Αθανασίου Μπαλάνου. 

 

Αριστερά το κτίριο “Βήξ” , δημοτικό κι αυτό, από την δεκαετία του 1990, αγοράστηκε επι Δημαρχίας Λευτέρη Αθανασιάδη, μέχρι πρόσφατα στέγαζε την τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Δεξιά το κτίριο της δωρεάς Σόνιας και Ηλία Μούτουλα. 

 

Ο Ηλίας Μούτουλας , αξιωματικός του στρατού αρχικά και στην συνέχεια επιχειρηματίας ήταν από τους ανθρώπους που υποστήριξαν την εξόρυξη της τύρφης στον κάμπο των Φιλίππων και από τους πρώτους που ήθελαν μια βιομηχανική ενεργειακή Καβάλα όπως το Ρούρ της Γερμανίας. 

 

Πέθανε στα τέλη της δεκαετία του 1960. Το σπίτι του , αυτό δεξιά της φωτογραφίας δωρήθηκε στον Δήμο Καβάλας, από την σύζυγο του στη δεκαετία του 1980. 

 

Αρχική πρόθεση ήταν να γίνει ξενώνας φιλοξενίας υψηλών καλεσμένων του Δήμου. Σήμερα και τα τρία κτίρια .. αναμένουν να συντηρηθούν ριζικά, ήδη μια μελέτη προχωρά και αναμένεται χρηματοδότηση για την υλοποίηση της.