Στη Θάσο βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης 2 Μαρτίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, έπειτα από πρόσκληση του δημάρχου Θάσου, Κώστα Χατζηεμμανουήλ. Αφορμή για την επίσκεψη ήταν η ανάγκη επιτόπιας επιθεώρησης του χώρου του αεροδρομίου του Πρίνου.

 

Στόχος ήταν να αποτιμηθεί η κατάσταση για τις εργασίες που απαιτούνται για τη δημιουργία διαδρόμου προσγείωσης του πιστού αντιγράφου διπλάνου που επιχειρούσε στον Α’ παγκόσμιο Πόλεμο από τον Πρίνο. Η ρεπλίκα του αεροσκάφους θα πετάξει ξανά στην περιοχή, από τον εγγονό του Βρετανού αεροπόρου, με την αφορμή της συμπλήρωσης των 100 χρόνων λειτουργίας του αεροδρομίου.

 

Ο Πάνος Καμμένος τόνισε πως ο Στρατός θα συμβάλλει αποτελεσματικά με μηχανήματα και προσωπικό ώστε ο διάδρομος να είναι έτοιμος περί τα τέλη Μαΐου.

 

Σε δηλώσεις που έκανε από τον χώρο του αεροδρομίου του Πρίνου, τόνισε: «Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία στην ιστορία της πολεμικής μας αεροπορίας. Είμαι σήμερα εδώ για να συντονιστούμε όλοι μαζί και να ετοιμάσουμε τη μεγάλη και ιστορική εκδήλωση που θα γίνει στις 23 και 24 Ιουνίου. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα βοηθήσουν με το μηχανικό που βρίσκεται σήμερα εδώ να διαμορφώσουν αυτόν τον χώρο που ουσιαστικά θα είναι ένα αεροδρόμιο του πρώτου παγκόσμιου πολέμου που θα δεχτεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το αεροπλάνο του ήρωα που πολέμησε με τις συμμαχικές δυνάμεις την ημέρα της επετείου. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με την οργανωτική επιτροπή θα φροντίσει να καλέσει και τους υπουργούς Άμυνας των συμμαχικών χωρών και τους αρχηγούς της Πολεμικής Αεροπορίας, διότι ουσιαστικά η Θάσος είναι η μητέρα της Πολεμικής Αεροπορίας από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πιστεύω ότι θα είναι μια εκδήλωση που και με τη βοήθεια των υπηρεσιών αλλά και της αερολέσχης Καβάλας θα συνδυαστεί και το AirShow, θα μπορέσει να αναδείξει και τον ιερό τόπο για την Πολεμική Αεροπορία αλλά και για την ιστορία μας. Θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι η κοινωνία της Θάσου είναι ενωμένη σε επίπεδο περιφέρειας, δήμου, αστυνομίας, λιμενικού και θα κάνουμε κάτι το οποίο θα μείνει στην ιστορία και θα είναι η αρχή».

 

Ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ ευχαρίστησε τον υπουργό λέγοντας μεταξύ άλλων «Ο κ. Καμμένος δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτά που του είπαμε στην επίσκεψη που του κάναμε στο υπουργείο, έσπευσε να έχει ιδία αντίληψη για τον χώρο που έχει ιδιαίτερη σημασία, για τη γέννηση της πολεμικής μας αεροπορίας. Δεν είναι μια εκδήλωση τοπικού ενδιαφέροντος αλλά έχει διεθνή σημασία και εμβέλεια, διότι μέσα από την έρευνα που κάνουμε, ρίχνουμε φως στην ιστορία της χώρας μας, αποκαλύπτοντας τον ρόλο που διαδραμάτισε στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο».

 

 

Οι δηλώσεις Καμμένου για το προσφυγικό

 

Με αφορμή την επίσκεψή του στη Θάσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ρωτήθηκε και για το προσφυγικό.

 

Ειδικά για την Καβάλα είπε ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί από το γεγονός ότι είναι ήδη έτοιμο το Κέντρο φιλοξενίας στο Κιλκίς, οπότε και δεν θα χρειάζεται οι άνθρωποι αυτοί να φιλοξενούνται πλέον στην περιοχή.

 

Μάλιστα επιδεικνύοντας φωτογραφίες από στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί για να γίνουν κέντρα φιλοξενίας, τόνισε χαρακτηριστικά πως η Καβάλα δεν είναι μέσα σε αυτά.

 

Μιλώντας για τον ρόλο του υπουργείου του στην επίλυση του προσφυγικού τόνισε πως

 

«Από την ημέρα που το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έπειτα από απόφαση της διυπουργικής επιτροπής και του πρωθυπουργού, ανέλαβε τις προετοιμασίες των πέντε hotspot, των relocation centers και των κέντρων φιλοξενίας οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις απέδειξαν ότι όπως σε καιρό πολέμου, πολεμούν έτσι σε καιρό ειρήνης πραγματοποιούν το κοινωνικό έργο.

 

Ο πρωθυπουργός της χώρας στις 7 Μαρτίου που θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο των αρχηγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει την Ελλάδα έτοιμη όσον αφορά τη συνεργασία του κράτους, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες της ΕΕ, των ΜΚΟ και αυτή την υποχρέωση της χώρας να συμμετέχει στο προσφυγικό.

 

Την ίδια στιγμή η συμφωνία που έγινε με το ΝΑΤΟ έχει μεγάλη σημασία κι αρχίζει πλέον να υλοποιείται, με προβλήματα όπως γνωρίζετε αλλά με σαφή εντολή ομόφωνη όλων των κρατών, αντιμετωπίζουμε ένα παγκόσμιο πρόβλημα, από ανθρώπους που είναι θύματα πολέμου.

 

Κι εδώ διαψεύδονται όλες οι ακραίες φωνές όλων εκείνων των ακροδεξιών της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης οι οποίοι λέγανε ότι θα κάνουν πλιάτσικο στην χώρα μας.

 

Αλλά βλέπετε ότι πρόκειται για μικρά παιδιά που κάποιοι θέλανε να πνίγουμε στο Αιγαίο. Αλλά αντίθετα και το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Αστυνομία έδειξαν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλοξενίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια χώρα η οποία διέσωσε αυτά τα παιδιά, αυτές τις οικογένειες.

 

Παρόλο που είναι σε οικονομική κρίση, φιλοξένησε όλους που πέρασαν από την Ελλάδα. Μην ξεχνάμε ότι πέρασαν 1.200.000 άνθρωποι οι οποίοι βρέθηκαν στην κεντρική Ευρώπη και τη στιγμή που θα λυθεί το προσφυγικό, όταν αυτοί οι άνθρωποι γυρίσουν στις πατρίδες τους πιστεύω ότι η ανάμνηση που θα μείνει είναι ότι αυτή η χώρα του πολιτισμού και της δημοκρατίας δεν επικράτησε ο ρατσισμός και η ξενοφοβία».

 

Ο κ. Καμμένος τόνισε τέλος πως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται 24.000 πρόσφυγες οι οποίοι δεν απειλούν κανέναν και δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα.