Το κρέας της προβατίνας (γνωστό και ως χονδρό) είναι ένα είδος με φανατικούς φίλους και ορκισμένους εχθρούς, αδικημένο στην εστίαση έχει βγάλει κακή φήμη ότι μυρίζει και είναι σκληρό. 

 

Πλανώνται οικτρά όμως όλοι, αν ο κρεοπώλης ακολουθήσει την σωστή διαδικασία, επιλέξει κρέας από ζωάκι 3 έως 5 ετών (από εδώ και πάνω η επεξεργασία του είναι επίπονη) να το αφήσει να ωριμάσει για μερικές μέρες στο ψυγείο για να μαλακώσει, τότε θα υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα και θα πάψει να υφίσταται αυτή η κακή φήμη που το συνοδεύει.

 

Σήμερα τα πρόβεια παϊδάκια που δοκιμάσαμε στο εστιατόριο «Βούκα» μας έτερψαν τα μάλα, προέρχονταν από προβατίνα 24 μηνών που μεγάλωσε βόσκοντας χόρτα και βότανα στις βουνοπλαγιές του ορεινού Βώλακα Δράμας και αυτά με τη σειρά τους εμπότισαν το κρέας της με τα αρώματα τους. 

 

Ήταν ντελικάτα, με ζουμερό ψαχνό και λιπάκι που έλιωνε στο στόμα, είχαν μια ανάλαφρη νοστιμιά και ήταν δύσκολο να αντισταθείς  στη γαργαλιστική και εθιστική μυρωδιά τους. 

 

Ψημένα μαστορικά σε δυνατή θράκα από τον σεφ Βενέτη Κυρλή, το κρέας σχημάτισε εκείνη τη τρομερή  κρούστα που κρατάει το ψαχνό ζουμερό και κάνει το θεάρεστο λιπάκι του να τραγανίζει στο στόμα.   

 

Tips: Το εστιατόριο «Βούκα» βρίσκεται στη πόλη της Καβάλας, Εθνικής Αντιστάσεως 16, τηλ. κρατήσεων: 251 151 4264, η κουζίνα λειτουργεί κάθε μέρα 11:00 π.μ.–11:30 μ.μ.

 

πηγή: newharpas.blogspot.com