Ο βουλευτής Καβάλας, Γιάννης Πασχαλίδης, ενημέρωσε πως τη Δευτέρα 26η Φεβρουαρίου, θα καταβληθούν 70 εκ. € από τον ΕΛ.Γ.Α. στους αγρότες, των οποίων οι καλλιέργειες φυτικής παραγωγής και εκτροφής ζωικού κεφαλαίου υπέστησαν ζημίες κατά το έτος 2023.

 

 

Αναλυτικά σε ανακοίνωση του ο κ. Πασχαλίδης αναφέρει τα εξής:

“Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης θα ήθελε να ενημερώσει τον αγροτικό κόσμο ότι σήμερα, Δευτέρα 26η Φεβρουαρίου 2024 εγκαίρως και σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη και του Προέδρου του ΕΛ.Γ.Α κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, θα καταβληθούν 70 εκ. € από τον ΕΛ.Γ.Α. στους αγρότες, των οποίων οι καλλιέργειες φυτικής παραγωγής και εκτροφής ζωικού κεφαλαίου υπέστησαν ζημίες κατά το έτος 2023.

 

Πρόκειται για το 1ο κύμα πληρωμής αποζημιώσεων, μάλιστα σε μία πληρωμή και στο 100% της αξίας των πορισμάτων, με στόχο την κατά το δυνατόν ταχύτερα εξόφληση των υποχρεώσεων του ΕΛ.Γ.Α., στους δικαιούχους παραγωγούς. 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι πληρωμές του Οργανισμού θα έπρεπε κανονικά να ξεκινήσουν μετά την 15η Απριλίου 2024 και αφότου οι αγρότες έπρεπε να είχαν εξοφλήσει την

καταβαλλόμενη Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά στον ΕΛ.Γ.Α. 

 

Λόγω όμως των εξαιρετικών περιστάσεων, με αυτή την κίνηση δίνεται ουσιαστική προτεραιότητα στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής.

 

Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε σχετικά: « Η κυβέρνηση και ο Υπουργός ΑΑΤ κ. Λευτέρης Αυγενάκης συνεχίζουν τη συστηματική προσπάθεια, την οποία καταβάλλουν για στήριξη του πρωτογενούς τομέα. 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις συνεχείς προσπάθειες τόσο του Υπουργού όσο και των λοιπών αρμοδίων επιδιώκεται να έχει καταβληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων για το έτος 2023, κατά την διάρκεια του Α΄ εξαμήνου 2024, και παράλληλα να ολοκληρωθούν οι πληρωμές των αποζημιώσεων για τις ζημίες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ‘’Daniel’’ και ‘’Elias’’».”