Όλοι όσοι στοιχειωδώς παρακολουθούσαν τις εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα προέβλεπαν ότι αυτό άμεσα θα οξυνθεί. Η Καβάλα μέχρι σήμερα το αντιμετώπισε με τη μεγάλη ευαισθησία των εθελοντών που πλαισίωσαν την πρωτοβουλία της Διασυλλογικής Κίνησης για τους Πρόσφυγες αλλά και με την προκλητική αδυναμία και αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής να προβλέψει τα επερχόμενα και να εκπονήσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης.

 

Οι πρόσφυγες δεν έρχονται στην Ελλάδα και την Καβάλα για να μείνουν. Εμείς είμαστε το πέρασμα προς την Ευρώπη. Δυστυχώς όμως υπάρχει άμεσος κίνδυνος να εγκλωβιστούν προσωρινά στη χώρα μας από τους φράχτες που υψώνονται στα σύνορά μας.

 

Οι πρόσφυγες είναι συνάνθρωποί μας και πρέπει να αντιμετωπίσουμε το δράμα τους με ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Φροντίζοντας ταυτόχρονα να μην υπάρχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για τη δική μας τοπική κοινωνία. Και συνεχίζοντας τις προσπάθειες για τη λήξη του πολέμου αλλά και για την κατανομή του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο χωρίς υποκρισίες και εκβιασμούς.

 

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή:

 

1. Να ενημερώσει επιτέλους με υπευθυνότητα την τοπική κοινωνία για το τι συμβαίνει και να εκπονήσει άμεσα ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση.

 

2. Να διεκδικήσει επείγουσα οικονομική ενίσχυση από την Κυβέρνηση για τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης.

 

Η Δήμαρχος Καβάλας οφείλει και προσωπικά να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν μπορεί να καλεί τις δημοτικές παρατάξεις σε συνεννόηση για να «μοιράσουμε» χρήματα και έργα που δεν έχουμε, όπως έκανε στην υπόθεση του αγωγού ΤΑΡ πριν από μερικές ημέρες (παρά τη διαφωνία μας ως προς το θέμα της όδευσης που δεν έχει ακόμη λυθεί) και να μας αγνοεί για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα της τοπικής μας κοινωνίας.

 

Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε με όποιον τρόπο μας ζητηθεί, αρκεί να υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.

Διευκρινίζουμε ότι ο Χρήστος Ποτόλιας αρνήθηκε να συνυπογράψει λέγοντας πως η παράταξή του θα στείλει ξεχωριστό δελτίο τύπου. Επίσης, λόγω των γνωστών διαφωνιών για το ζήτημα των προσφύγων, δεν απευθυνθήκαμε στον Βαγγέλη Παππά.

 

Για τη δημοτική παράταξη «ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ»

Κωστής Σιμιτσής

 

Για τη δημοτική παράταξη «Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ»

Μάκης Παπαδόπουλος

 

Για τη δημοτική παράταξη «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Άρης Βέρρος