γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Έγραψα πριν μερικές ημέρες για το Αεροπλάνο με την ονομασία “Καβάλα” που για μικρό χρονικό διάστημα πέταξε με τα χρώματα της Αεροπορικής Εταιρείας “Galaxy Airways”. 

 

Ο πάλαι ποτέ εθνικός μεταφορέας μας η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ δεν είχε δώσει ονομασία σε αεροπλάνο της, με το όνομα “Καβάλα” είχε όμως αεροπλάνα με τα ονόματα “ΦΙΛΙΠΠΟΙ” “ΘΑΣΟΣ”, “ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ”, “ΝΕΣΤΟΣ”, “ΑΜΦΙΠΟΛΙΣ” και “ΣΤΡΥΜΩΝΑΣ” όπως και “ΑΘΩΣ” το αεροπλάνο μάλιστα με την ονομασία ΦΙΛΙΠΠΟΙ είχε ντυθεί και μετά χρώματα των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας το 2004. 

 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, συγκεκριμένα το 1928 έγινε σε όλη την Ελλάδα έρανος για την ενίσχυση της νεοσυσταθείσας τότε Πολεμικής Αεροπορίας. Στον έρανο οι Μακεδόνες και οι Κύπριοι συνεισφέραν τα περισσότερα χρήματα. 

 

Ανάλογα με το ποσό που συγκέντρωνε ο έρανος για Αεροπορική Άμυνα όπως λέγοντας δίνονταν και τα ονόματα , τότε η Καβάλα είχε αγοράσει 4 αεροπλάνα, πολεμικά της εποχής, ένα ονομάσθηκε Φίλιπποι και ένα, από τον έρανο των κατοίκων του Παγγαίου “ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΙΣ”. 

 

Απαίτηση ήταν τα αεροπλάνα να υπερίπτανται, ανά τακτά χρονικά διαστήματα πάνω από τις πόλεις που οι κάτοικοι τους έδωσαν τα χρήματα από το υστέρημά τους.