"Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης" και "υπερασπιζόμαστε το σύνταγμα" αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Καβάλας.

 

Συγκεκριμένα, κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας για τους εκπαιδευτικούς την Πέμπτη 11/1, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης για λειτουργία «μη κρατικών» Πανεπιστημίων.

 

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της Καβάλας

 

Αναλυτικά, η ΕΛΜΕ αναφέρει:

 

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

 

Η Κυβέρνηση της ΝΔ κατά την προσφιλή της τακτική απαξιώνει με τη ρητορική της τον δημόσιο χαρακτήρα των αγαθών για να τα παραδώσει βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα που τη στηρίζουν. Σειρά αυτή τη φορά έχει η Ανώτατη Εκπαίδευση.

 

Η Κυβέρνηση παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος και θεσπίζει τη λειτουργία «μη κρατικών», όπως τα ονομάζει, στην πραγματικότητα ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

 

Έτσι η Ανώτατη Εκπαίδευση μετατρέπεται σε εμπόρευμα, οι φοιτητές σε «πελάτες». Πελάτες των οποίων τον αριθμό μεθοδικά αύξησε. Κατήργησε τον νόμο που επέτρεπε την ελεύθερη είσοδο υποψηφίων σε ορισμένες σχολές, απέτρεψε την ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα («τι να τους κάνουμε τόσους δικηγόρους;», έλεγε τότε, «οι φοιτητές μας φεύγουν για να σπουδάσουν Νομική στην Κύπρο», λέει τώρα).

 

Θέσπισε την ΕΒΕ (ελάχιστη βάση εισαγωγής)  και αποκλείει με αυτόν τον τρόπο το 1/5 των υποψηφίων από τα δημόσια ΑΕΙ, τα οποία σταθερά υποχρηματοδοτεί.

 

Πόσο όμως θα ωφεληθούν τα κατώτερα και μεσαία κοινωνικά στρώματα  από την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων; Η εμπειρία της ιδιωτικοποίησης άλλων δημόσιων αγαθών, όπως είναι αυτά της υγείας και της ενέργειας, δείχνει ότι η κοινωνική αδικία θα διευρυνθεί.

 

Τι θα συμβεί με τα περιφερειακά Πανεπιστήμια, όπως είναι το Δημοκρίτειο και το ΔΙΠΑΕ; Ο μαρασμός τους είναι ορατός, με όλες τις συνέπειες που αυτό έχει στον πολιτισμό, στην οικονομία και στη δημογραφία της περιοχής.

 

Ποιοι θα είναι οι όροι λειτουργίας των ιδιωτικών Πανεπιστημίων; Πρωτίστως επιχειρηματικοί και όχι ακαδημαϊκοί.  Θυσία επομένως στο κέρδος η ελευθερία της διδασκαλίας και της έρευνας και ιδεολογικός εναγκαλισμός των σπουδών από αυτούς που τα χρηματοδοτούν.

 

Θα αναβαθμιστεί η ανώτατη εκπαίδευση από τον ανταγωνισμό με το… Harvard; Τέτοια πανεπιστήμια δεν επένδυσαν σε πολύ πιο δυναμικές αγορές απ’ ότι η ελληνική. Όπου αυτό έγινε χρηματοδοτήθηκαν από τα κράτη υποδοχής τους.

 

Τι θα συμβεί με τα πτυχία των εκπαιδευτικών, μονίμων και αναπληρωτών, και με τα επαγγελματικά δικαιώματα χιλιάδων αποφοίτων των δημοσίων ΑΕΙ; Η αγορά των λεγόμενων προσόντων και πιστοποιήσεων θα γενικευτεί και στο βασικό πτυχίο. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί που τελείωσαν το δημόσιο πανεπιστήμιο, αφού έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις και μόχθησαν για το πτυχίο τους, που δίνουν τη μάχη ως αναπληρωτές για να στηρίξουν το δημόσιο σχολείο και μαζεύουν μέρα με τη μέρα την προϋπηρεσίας τους θα δουν οι κόποι τους να ακυρώνονται και οι τίτλοι σπουδών τους να εξισώνονται με αυτούς που θα παρέχει το κάθε λογής ίδρυμα – κολλέγιο – ιδιωτικό ΑΕΙ με μοναδικό κριτήριο το πόσο αντέχει η τσέπη του καθενός.

 

Η Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα μας έχει προβλήματα, τα οποία όμως δεν αντιμετωπίζονται με τη δημιουργία παρα- Πανεπιστημίων.  Η ποιοτική λειτουργία της εξασφαλίζεται   με την αύξηση των δαπανών, τη στελέχωση με εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό και τη φοιτητική μέριμνα.

 

Για την Ελλάδα η δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση αποτελούσε πάντα μια δύναμη που εξασφάλιζε κοινωνική κινητικότητα και έσπαγε τον φαύλο κύκλο της φτώχειας. Η υπεράσπισή της επομένως αφορά την πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού που πλήττεται από τις πολιτικές λιτότητας και απειλείται με φτωχοποίηση.

 

Οι αγώνες για την υπεράσπιση του άρθρου 16 του Συντάγματος –ιδιαιτέρως αυτοί που δόθηκαν το 2006-  αποτελούν για μας ιστορική παρακαταθήκη. Και θα την τιμήσουμε.

 

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ

Η Πρόεδρος, Ελένη Σακαλή

ο Γ. Γραμματέας, Παναγιώτης Τσολάκης

 

Την Πέμπτη 11/1/2024 θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

 

Στην Καβάλα η συγκέντρωση θα γίνει στην κεντρική πλατεία στις 12 το μεσημέρι.

 

Η ΕΛΜΕ Καβάλας εκείνη την ημέρα -για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών- κηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας από τις 11π.μ έως και τη λήξη των μαθημάτων.

(δελτίο Τύπου)