Απόλυτη επιτυχία στις επιδόσεις στους τομείς Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος για τους εργαζομένους της, τις θαλάσσιες και τις χερσαίες εγκαταστάσεις καθώς και για το φυσικό περιβάλλον πέτυχε η Energean Oil & Gas και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς.

 

Ειδικότερα, το 2015 ήταν το τρίτο συνεχόμενο έτος χωρίς οποιοδήποτε ατύχημα στο σύνολο των εργαζομένων της εταιρείας και χωρίς απώλειες ωρών εργασίας, ενώ για άλλη μια χρονιά δεν υπήρξε οποιοδήποτε συμβάν με την παραμικρή επίπτωση στο φυσικό περιβάλλον. Επιπλέον, δεν υπήρξε καμία επίπτωση στη λειτουργία των εγκαταστάσεων της Energean Oil & Gas στις εξέδρες παραγωγής πετρελαίου του Πρίνου, στο γεωτρύπανο Energean Force καθώς και στο εργοστάσιο επεξεργασίας πετρελαίου ΣΙΓΜΑ στη Νέα Καρβάλη. Σε συνέπεια αυτής της επίδοσης, η τάση εκδήλωσης ατυχημάτων παραμένει σταθερά σε πτωτική τροχιά από το 2007 και μετά, οπότε την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων ανέλαβε η Energean. Αποτέλεσμα, ο μέσος όρος ετήσιων ατυχημάτων της τελευταίας 15ετίας, μετά την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων το 2000, να έχει υποχωρήσει πλέον στο 4 ετησίως και να βαίνει συνεχώς μειούμενος. 

 

Σχολιάζοντας την επίδοση, ο κ. Δημήτρης Γόντικας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Καβάλα Oil, θυγατρικής της Energean, δήλωσε τα εξής:

 

«Η τρίτη συνεχόμενη χρονιά χωρίς το παραμικρό ατύχημα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Πρίνο και τη Νέα Καρβάλη και χωρίς την οποιαδήποτε περιβαλλοντική επίπτωση από την πετρελαϊκή δραστηριότητα έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά την μεθοδική προσπάθεια και το υψηλό συναίσθημα ευθύνης που χαρακτηρίζουν τα αρμόδια στελέχη και τους εργαζομένους μας. Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια για αυτήν την επίδοση, η οποία αποτελεί και το εχέγγυο για την έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων στις νέες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας με συνθήκες απόλυτης ασφάλειας για τους εργαζόμενους και για το περιβάλλον με βάση τη συσσωρευμένη τεχνογνωσία και εμπειρία της Energean. Η απόλυτα επιτυχής επίδοση του 2015 αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, καθώς καταγράφηκε σε μία περίοδο κατά την οποία ανακαινίστηκε και εκτελεί ένα μεγάλο γεωτρητικό πρόγραμμα το γεωτρύπανο Energean Force, κάτι που συνεπάγεται την απασχόληση εκατοντάδων επιπλέον εργαζομένων και δη σε ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες, όπως η εξόρυξη υδρογονανθράκων σε περιβάλλον υψηλής περιεκτικότητας σε υδρόθειο. Και, βεβαίως, αξίζει να επισημανθεί  ο απόλυτος σεβασμός του περιβάλλοντος και της τουριστικής και αλιευτικής δραστηριότητας σε μία χρονιά κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν σεισμικές έρευνες τριών διαστάσεων – και, μάλιστα, μεσούντος του θέρους – για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια».

 

Aπό την πλευρά του, ο Διευθυντής Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος της Energean Oil & Gas κ. Βασίλης Τσέτογλου δήλωσε σχετικά:

 

«Η ικανοποίηση από την τρίτη συνεχόμενη χρονιά χωρίς ατυχήματα σαφώς δεν μπορεί να συνεπάγεται οποιονδήποτε εφησυχασμό για το σύνολο των εργαζομένων. Η τεχνογνωσία της εταιρείας και η εμπειρία όλων των συναδέλφων επιτρέπει, με την ίδια αφοσίωση, τον ίδιο ζήλο και με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή, να θέσουμε και για τη χρονιά που ξεκίνησε τον ίδιο στόχο: μηδενικά ατυχήματα, καμία επιβάρυνση για το περιβάλλον από την παραγωγή και επεξεργασία πετρελαίου στον Κόλπο της Καβάλας». 

 

Σημειώνεται ότι, τα παρ’ ολίγον ατυχήματα που αναφέρθηκαν με βάση τα καθιερωμένα διεθνώς κριτήρια ήταν 32, εκ των οποίων τα 28 στο νέο γεωτρύπανο Energean Force. Ο αυξημένος, στο σύνολο της εταιρίας, σε σχέση με πέρσι αριθμός κρίνεται  δικαιολογημένος, με δεδομένο ότι κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης του γεωτρυπάνου στο Πέραμα απασχολήθηκαν περισσότεροι από 300 εργαζόμενοι, ότι το Energean Force λειτούργησε φέτος για πρώτη φορά στον Πρίνο καθώς και ότι καθημερινά διαμένουν και εργάζονται σε αυτό, στο πλαίσιο του γεωτρητικού προγράμματος, περίπου ενενήντα επιπλέον εργαζόμενοι σε σχέση με το δυναμικό της εταιρείας κατά τα προηγούμενα έτη.