Το Βορειοανατολικό τμήμα Αρχαίας Αγοράς Θάσου παρουσιάζεται από τις 24 έως τις 26 Νοεμβρίου 2023 στην Αθήνα στον πολυχώρο Μάνος Λοΐζος.

 

Μετά από την Θάσο, την Καβάλα στη Μεγάλη Λέσχη και στο  Εκθεσιακό – Συνεδριακό Κέντρο « Απόστολος Μαρδύρης» του Επιμελητήριο Καβάλας στο πλαίσιο της kavalaexpo23, τον Ιούνιο του 23 στη Θεσσαλονίκη στο Γαλλικό Ινστιτούτο μετά από πρόσκληση της  Γενικής προξένου της Γαλλίας και Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου στη Θεσσαλονίκη Σαντρίν Μουσέ (Sandrine Mouchet), η έκθεση πάει στην Αθήνα μετά από πρόσκληση της Hellas Playmobil Customizers που θα πάρει μέρος στο Πολυχώρο "Μάνος Λοΐζος" Θηβών 245 – Νίκαια (έναντι Village Park Ρέντη)

 

Μέσα από ένα  διοράμα 12 τετραγωνικων, τρισδιάστατη δηλαδή αναπαραστάση, την βορειανατολικη πλευρα της αρχαίας αγοράς της πόλης των Θασίων.

 

Αξιοποιώντας φιγούρες και κομμάτια playmobil, ο εμπνευστής της έκθεσης αυτής, Αναστάσιος Μπίλιας κατόρθωσε να αναπαραστήσει με τρόπο όσο το δυνατόν πιο ακριβή αλλά ταυτόχρονα προσιτό και κατανοητό για μικρούς και μεγάλους κτίρια, πύλες, πύργους, ναούς και ιερά τείχη, από τους αρχαϊκούς μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους, στο νησί της Θάσου.

 

Το Βουλευτήριο, το τέμενος του Αγοραίου Διός, το κτήριο με τα παρασκήνια, τα διοικητικά κτήρια, η Δίοδος των Θεωρών και τα Προπύλαια του Αρτεμισίου είναι μερικές από τις αναπαραστάσεις που παρουσιάζονται μέσα από τις πολύχρωμες φιγούρες των playmobil, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό όσο και πρωτότυπο αποτέλεσμα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις αναπαραστάσεις αξιοποιήθηκαν πληροφορίες μελετών από τις ανασκαφές που έχουν πραγματοποιήσει σημαντικοί ερευνητές της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, η οποία έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τις αρχαιότητες της Θάσου από πολύ νωρίς.

 

Οι έρευνές της ξεκίνησαν το 1911, όταν ακόμη η Θάσος τελούσε υπό τουρκική κατοχή, και συνεχίστηκαν μετά την απελευθέρωση ανελλιπώς μέχρι και σήμερα. Πρόκειται άλλωστε για την αρχαιότερη ξένη αρχαιολογική σχολή στην Ελλάδα, καθώς ιδρύθηκε το 1846 μέσα στο κλίμα του φιλελληνισμού που είχε δημιουργηθεί στη Γαλλία με τη γέννηση του νεοελληνικού κράτους.

(δελτίο Τύπου)