Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού είναι η 25η Οκτωβρίου και μια ευκαιρία για ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γύρω από την ασθένεια που προσβάλλει στη συντριπτική πλειοψηφία τις γυναίκες.
 

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε από το 1985 με στόχος την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Η διεθνής εκστρατεία, με στόχο την αφύπνιση του γυναικείου πληθυσμού και τη συγκέντρωση πόρων για έρευνα, πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της πιο συχνά εμφανιζόμενης κακοήθειας στις γυναίκες, έχει σώσει εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας, με τον αριθμό των νέων περιστατικών κάθε χρόνο να αγγίζει τις 7.500.

 

Παρόλη την υψηλή συχνότητα της, η ασθένεια απειλεί ολοένα και λιγότερο τη ζωή και την ποιότητα της, τόσο εξαιτίας των σημαντικών προόδων της ιατρικής επιστήμης, που οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις, όσο και γιατί ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορούν να οδηγήσουν στην ίαση.

Πηγή: ethnos.gr