Στην παροχή δωρεάν εκπαίδευσης από τους πιστοποιημένους νοσηλευτές της σε φορείς της Νέας Καρβάλης προχώρησε η Energean, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς που έχει καθιερωθεί από την Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τιμάται διεθνώς την 29η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο.

 

Τα μέλη των φορέων που συμμετείχαν έλαβαν εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες, στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (CPR), στην απινίδωση καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών πνιγμού.

 

Οι συμπολίτες μας που έλαβαν μέρος παρακολούθησαν σχετικό βίντεο με οδηγίες, πέρασαν πρακτική άσκηση σε κούκλα πρώτων βοηθειών και, τέλος, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με την παροχή πρώτων βοηθειών σε συνανθρώπους μας που θα βρεθούν σε ανάγκη.

 

Σε όσους πέρασαν επιτυχώς την εκπαίδευση, χορηγήθηκαν Πιστοποιητικά Πρώτων Βοηθειών από την εξειδικευμένη εταιρεία Rescue Training International καθώς και ένα kit με χρήσιμα αντικείμενα και οδηγίες για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών.

 

Ο κ. Κυριάκος Ταφανίδης, επικεφαλής του τμήματος Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος της Energean στην Ελλάδα δήλωσε σχετικά:

 

«Περιστατικά όπως τα καρδιακά επεισόδια και οι πνιγμοί βρίσκονται, δυστυχώς, στην καθημερινότητά μας και η γνώση των τρόπων αντιμετώπισής τους κυριολεκτικά σώζει ζωές.

 

Επιλέξαμε για αυτήν την εκπαίδευση την κοινότητα της Νέας Καρβάλης, που αποτελεί τον πλησιέστερο στις εγκαταστάσεις μας αστικό ιστό, με στόχο να φανούμε χρήσιμοι στους συμπολίτες μας και, βεβαίως, να περάσουμε το μήνυμα ότι η παροχή πρώτων βοηθειών μπορεί και πρέπει να είναι υπόθεση όλων μας.

 

Η επιλογή της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς έχει προφανώς τους συμβολισμούς της, ωστόσο είναι σαφές ότι η κοινωνία μας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμη να αντιμετωπίζει αυτά τα περιστατικά οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους φορείς που συμμετείχαν και, βεβαίως, την Δημοτική Κοινότητα Νέας Καρβάλης συνολικά για την σταθερά άψογη, μακρά συνεργασία».

 

 H εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΚΑΠΗ Νέας Καρβάλης. Στην εκπαιδευτική διαδικασία εκπροσωπήθηκαν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η Τοπική Κοινότητα Νέας Καρβάλης, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Νέας Καρβάλης, το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Νέας Καρβάλης, η Στέγη Πολιτισμού (Παράρτημα Αιμοδοσίας) Νέας Καρβάλης, ο Αθλητικός Όμιλος Νέας Καρβάλης «Ναζιανζός»,  ενώ έλαβαν μέρος και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες.

 

 

Στήριξη της Διασωστικής Ομάδας Καβάλας

 

 Επιπλέον η Energean, έπειτα από σχετικό αίτημα της Διασωστικής Ομάδας Καβάλας, δώρισε μία νέα μπαταρία για τον απινιδωτή που χρησιμοποιείται σε έκτακτα καρδιακά περιστατικά. Την μπαταρία παρέδωσαν στους ανθρώπους της ομάδας ο κ. Ευάγγελος Λεώβαρις, στέλεχος του τμήματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Energean, και ο κ. Αρτέμης Μπαρμπούνης, υπεύθυνος για τις Εταιρικές Υποθέσεις της Energean στην Καβάλα.

 

Η Διασωστική Ομάδα Καβάλας είναι μια εθελοντική ΜΚΟ που υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και δραστηριοποιείται στην περιοχή της Καβάλας εδώ και σχεδόν μια εικοσαετία.

 

Αυτές οι πρωτοβουλίες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Energean υπηρετούν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ ν.3 για Καλή Υγεία και Ευημερία, ν. 11 για Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες και ν. 17 για τη Συνεργασία για Επίτευξη των Στόχων.

 

(δελτίο Τύπου)