Η έμφαση στο φυσικό αέριο και η αποθήκευση CO2 για τη μείωση των εκπομπών αποτελούν μονόδρομο για τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, μιλώντας στο πλαίσιο του East Mediterranean Gas Forum (EMGF) που συνεδρίασε την Δευτέρα στο Κάιρο, με θέμα την «Χρήση της τεχνολογίας για την απανθρακοποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο».

 

Ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι, ενώ η συζήτηση επικεντρώνεται στην απανθρακοποίηση και στον στόχο του net zero, στον οποίο η Energean δεσμεύθηκε πρώτη από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία έρευνας και παραγωγής διεθνώς, οι χώρες της Μεσογείου εξακολουθούν να καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα όπως ο λιγνίτης, ο άνθρακας και το πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

 

Άρα, το πρώτο βήμα είναι να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην χρήση φυσικού αερίου, το οποίο είναι σαφώς το φιλικότερο προς το περιβάλλον καύσιμο. Και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα πρέπει να δημιουργείται και να ενισχύεται το κατάλληλο πολιτικό και θεσμικό περιβάλλον σε όλες τις χώρες, αφού επιπλέον έχει αποδειχθεί η αναγκαιότητα της χρήσης του φυσικού αερίου – ακόμη και με δραματικό τρόπο, όπως συνέβη με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

Το δεύτερο βήμα είναι η συνεργασία ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις για τη δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη projects αποθήκευσης CO2, κάτι που συνέβη στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χώρα να καταστεί η πρώτη στην Ανατολική Μεσόγειο που απέκτησε πολύ συγκεκριμένη νομοθεσία για την υλοποίηση επενδύσεων στην αποθήκευση CO2 και για την μετατροπή κοιτασμάτων που βαίνουν προς εξάντληση σε αποθηκευτικούς χώρους.

 

Ωστόσο, ο CEO της Energean επεσήμανε ότι, με δεδομένο πώς υπάρχει η τεχνογνωσία, υπάρχει η συνεργασία με τις κυβερνήσεις και δημιουργείται το απαιτούμενο θετικό πλαίσιο, καθοριστικός θα είναι ο ρόλος των χρηματοδοτήσεων που θα πρέπει να εξασφαλιστούν προκειμένου να υλοποιηθούν οι πολύ μεγάλες επενδύσεις που απαιτούνται.

 

Και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι συνολικά η έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, τα διυλιστήρια και οι άλλες βιομηχανίες είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο, καθώς στο μέλλον δεν θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν.

 

«Έχουμε συνηθίσει να μιλούμε για τους Big Oil, αλλά πλέον θα μιλούμε για τους Big Carbon» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας, ο οποίος απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δημιουργηθεί και συνεχίζουν να δημιουργούνται χρηματοδοτικά μέσα και κίνητρα για τις επιχειρήσεις ώστε να επενδύσουν.

 

«Κάτι ανάλογο πρέπει να συμβεί και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου το έργο αποθήκευσης CO2 του Πρίνου είναι δυνατό να ακολουθηθεί και να υλοποιηθεί σε κάθε χώρα της περιοχής. Θα πρέπει, συνεπώς, οι κυβερνήσεις να έχουν αυτή την υπόθεση ως προτεραιότητα», κατέληξε ο CEO της Energean.

 

(πηγή: newmoney.gr)