Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διοργανώνει την Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, στο πλαίσιο της 2ης εβδομάδας Ψυχικής Υγείας. Οι δράσεις σε Καβάλα, Θάσο και όλη την ΑΜΘ, θα γίνουν από τις 18 έως τις 24 Σεπτεμβρίου.

 

Η ανακοίνωση της Π.Ε. Καβάλας αναφέρει τα εξής:

 

“Η Π.Α.Μ.Θ. για μια ακόμα χρονιά διοργανώνει την Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και στο πλαίσιο αυτής την 2η εβδομάδα Ψυχικής Υγείας, που θα διεξαχθούν από 18 έως 24 Σεπτεμβρίου 2023 στην Περιφέρεια Αν. Μακ. & Θράκης.

 

Η διοργάνωση με την ονομασία «Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας», υπήρξε μία ιδέα των Υπηρεσιών της ΠΑΜΘ που υλοποιείται σε συνεργασία με φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Δημόσια Υγείας από το 2018 (με δύο χρόνια αποχής λόγω της πανδημίας) και περιλαμβάνει ποικίλες δράσεις που αφορούν στη σωματική και ψυχική υγεία όλων των ηλικιακών ομάδων. 

 

Οι αντίστοιχες διοργανώσεις 2018 και 2019 και 2022 στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία και είχαν ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό όχι μόνο από πλευράς συμμετοχής αλλά και ως προς τα άμεσα αποτελέσματα στην ενημέρωση για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας στους ωφελούμενους που ανήκαν σε όλο το ηλικιακό φάσμα.

 

Οι προγραμματισμένες δράσεις κινούνται στα εξής πεδία του ευρύτερου πλαισίου της Δημόσιας Υγείας που αποτελούν και άξονες της φετινής διοργάνωσης:

 

1. Ψυχική υγεία, 2. Διατροφή, 3. Πρόληψη, 4. Υγιής καρδιά και πλαισιώνεται στην ΠΕ Καβάλας από τις εξής δράσεις:

 

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

20.00 Υπόγειος χώρος της Δημοτικής Αγοράς Καβάλας

Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής με τίτλο «Εμείς οι Γυναίκες». Διάρκεια έκθεσης 18-24 Σεπτεμβρίου.

Φορείς υλοποίησης: Ερασιτεχνικό θεατρικό τμήμα της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας με την υποστήριξη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Καβάλας.

 

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

9:00-14:00 & 14:00-19:00 Λιμενάρια Θάσου

Σεμινάριο πρώτων βοηθειών «ΚΑΡΠΑ» για εργαζόμενους στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης με τη παροχή πιστοποίησης από εγκεκριμένο φορέα, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας και το πολιτιστικό σύλλογο Λιμεναρίων «Το κάστρο».

 

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

9:00-15:00 Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ελευθερούπολης Δράσεις προληπτικής ιατρικής από τους Γιατρούς του Κόσμου με τη κινητή οδοντιατρική μονάδα.

 

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

8:00-10:00 5ο Δημοτικό Σχολείο Χρυσούπολης

Ομιλία και δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης μαθητών με τίτλο «Ασφαλής χρήση του διαδικτύου: Αναγνώριση του προβλήματος, πρόληψη, προστασία» με βιωματικό χαρακτήρα από την Ειρήνη Παπάζογλου Ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας της Δ/νσης Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Νέστου.

 

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

8:00-10:00 1ο Δημοτικό Σχολείο Χρυσούπολης

Ομιλία και δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης μαθητών με τίτλο «Ασφαλής χρήση του διαδικτύου: Αναγνώριση του προβλήματος, πρόληψη, προστασία» με βιωματικό χαρακτήρα από την Ειρήνη Παπάζογλου Ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας της Δ/νσης Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Νέστου.

 

11:00-13:00 Φουαγιέ του Διοικητηρίου

«Ημέρα υγείας, αξιολόγησης και ελέγχου υγιεινής διατροφής» με τον έλεγχο των καμπυλών ανάπτυξης παιδιών, διατροφική αξιολόγηση παιδιών, οδηγίες από επιστήμονες για τη βελτίωση των δεικτών υγείας και διατροφής και διαδραστικό παιχνίδι με τίτλο «Φτιάξε το πιάτο σου» όπου τα παιδιά θα σχεδιάζουν ένα σωστό γεύμα και θα μοιραστούν φρούτα και νερό και ομιλία για παιδιά τελευταίων τάξεων του δημοτικού με θέμα: «Παιδική παχυσαρκία, μεσογειακή δίαιτα και παιδική διατροφή», Ελεάνα Φαρμάκη, Κλινική διαιτολόγος, MSc, Εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων.

 

18.00 Στα Λιμενάρια Θάσου-Αποθήκες Μεταλλείων

 

Θα πραγματοποιηθεί το «OLIVE FESTIBAL» ΓΙΟΡΤΉ ΛΑΔΙΟΥ από το πολιτιστικό σύλλογο Λιμεναρίων Θάσου «ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ» με δράσεις για την ανάδειξη και προβολή της διατροφικής αξίας του ελαιολάδου και τη παραγωγή της ελιάς που αποτελεί το κυριότερο αγροτικό προϊόν της Θάσου καθώς και της υγιεινής παραδοσιακής μεσογειακής κουζίνας, με εργαστήρια ευαισθητοποίησης παιδιών με θέμα την ελιά και το λάδι με προσφορά εδεσμάτων παρασκευασμένων από θασίτικο ελαιόλαδο. Παιδική κουκλοθεατρική παράσταση.

 

20.00 Λιμενάρια Θάσου-Αποθήκες Μεταλλείων

Εκδήλωση με ζωντανή μουσική από το γνωστό συγκρότημα των «Χειμερινών Κολυμβητών» του

Αργύρη Μπακιρτζή.

 

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

 

12:00-14:00 Μεγάλη Λέσχη Καβάλας

Ομιλία με θέμα «Μεσογειακή δίαιτα και Αλτσχάιμερ», Μαίρη Γιαννακούλια, Επ. καθηγήτρια του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Η ομιλία απευθύνεται σε επιστήμονες υγείας (παιδιάτρους - διατροφολόγους κτλ) όσο και στο ευρύ κοινό.

 

Τέλος ανακοινώνουμε ότι οι δράσεις της κινητής οφθαλμολογικής μονάδας των Γιατρών του Κόσμου σε Βουνοχώρι και Κεχρόκαμπο αναστέλλονται λόγω έκτακτης παροχής συνδρομής της Οργάνωσης στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

 

Καλούμε όλους τους πολίτες της περιοχής μας να τιμήσουν με την συμμετοχή τους τις δράσεις μας.”