γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Αφιέρωμα στην Καβάλα και την Θάσο θα κάνει την άνοιξη ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός BBC με αφορμή το Air Sea Show του προσεχούς Ιουνίου. Το BBC θα κάνει μια εκπομπή στην οποία θα προβάλλει, εκτός των άλλων, την αεροπορική ιστορία της περιοχής.

 

Αφορμή για όλα αυτά θα είναι η συμμετοχή, στο επόμενο Air Show, ενός Βρετανού πολίτη, του David Bremner (δεξιά στην πάνω φωτογραφία) ο οποίος θα πετάξει με ακριβές αντίγραφο ενός διπλάνου όμοιο με αυτά που χρησιμοποιήθηκε στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Ο Βρετανός αυτός είναι εγγονός του πιλότου Donald (“Bunny”) Bremner (αριστερά στην πάνω φωτογραφία) ο οποίος επιχειρούσε από την, σημαντική για την εποχή εκείνη, αεροπορική βάση του Πρίνου.

 

Ο παππούς του έχει μεν φύγει από τη ζωή αλλά πρόλαβε και διηγήθηκε στα εγγόνια του ιστορίες από την Θάσο. Έχει βρεθεί ένα τετράδιο στο οποίο κατέγραφε αναλυτικά τις επιχειρήσεις στις οποίες έλαβε μέρος, με βάση τον Πρίνο, τις καταρρίψεις σκαφών που πέτυχε και πολλές λεπτομέρειες.

 

Για τον David Bremner και το ακριβές αντίγραφο του αεροσκάφους που χρησιμοποιούσε ο παππούς του, έχουν ασχοληθεί εκτενώς τα βρετανικά ΜΜΕ. Ξόδεψε πάνω από 1.000 ώρες, μαζί με άλλα δύο άτομα, ώστε να καταφέρει να φτιάξει ένα διπλάνο όμοιο με αυτό του παππού του.

 

Δείτε ένα βίντεο με το αεροσκάφος-αντίγραφο το οποίο θα έρθει στο Kavala Air Sea Show του 2016

 

 

Αυτή τη φορά όμως, η πτήση του αεροσκάφους του Bremner στο χώρο που οι Βρετανοί επιχειρούσαν 100 χρόνια πριν, είναι η αφορμή για εκτενή κάλυψη από το BBC και τον δημοσιογράφο Stephens Saunders.

 

Ήταν φθινόπωρο του 1916 όταν ο Donald Bremner, έχοντας αρρωστήσει, εγκατέλειπε τη Θάσο.

 

Εκατό χρόνια μετά, επιστρέφει ο εγγονός του στα ίδια μέρη για να επιχειρήσει μια πτήση που θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Πρίνου.

 

Η συμμετοχή της Θάσου στο Air Show της Καβάλας τον Ιούνιο του 2016 συζητήθηκε για δεύτερη φορά, σε ειδική σύσκεψη, που έγινε το πρωί της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου, στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Θόδωρου Μαρκόπουλου. Παρών ήταν ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ και ο σμήναρχος εν αποστρατεία Παναγιώτης Γεωργιάδης.

 

Ήταν επίσης παρόντες η σκηνοθέτιδα Δέσποινα Πανταζή που έχει επιμελήθηκε προ λίγων ετών ντοκιμαντέρ για το αεροδρόμιο του Πρίνου αλλά και ο καθηγητής και ιστορικός ερευνητής Πασχάλης Παλαβούζης ο οποίος θεωρείται εξπέρ στην αεροπορική ιστορία.

 

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηεμμανουήλ, το Air Show του 2016 θα έχει δύο πυλώνες: τις αεροπορικές επιδείξεις που θα γίνουν κυρίως στην Καβάλα και την ανάδειξη της ιστορίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων της ιστορίας του πολεμικού αεροδρομίου της Θάσου.

 

Ο δήμαρχος του νησιού ανέφερε ότι με αφορμή το Air Show θα αποδοθούν τιμές στους πεσόντες συμμάχους, στο μνημείο που έχει ήδη στηθεί στον Πρίνο. «Θα ρίξουμε φως σε πολύ ενδιαφέρουσες σελίδες της ιστορίας» δήλωσε σχετικά στο KavalaNews και πρόσθεσε: «Θέλω να δημιουργήσω στη Θάσο μια μικρή ‘Νορμανδία΄. Ένα σημείο που να αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα του τουριστικού μας προϊόντος, ως χώρος προσκυνήματος αλλά και ως πόλος έλξης ιστορικού τουρισμού».

 

Στη συζήτηση για τις εκδηλώσεις του Air Show που θα γίνουν στο νησί, ο δήμαρχος ζήτησε από τους διοργανωτές το κατεξοχήν στρατιωτικό σκέλος των αεροπορικών επιδείξεων να πραγματοποιηθεί πάνω από τη Θάσο.

 

Όπως έκανε γνωστό, θα ζητηθεί η αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τις εκδηλώσεις αυτές και για τον λόγο αυτό προγραμματίζεται επίσκεψη του δημάρχου Θάσου και του περιφερειάρχη ΑΜΘ στον Προκόπη Παυλόπουλο.

 

Τέλος, ειπώθηκε ότι θα απευθυνθούν προσκλήσεις για το Air Show στους πρέσβεις των χωρών με τις οποίες η Ελλάδα ήταν σύμμαχος στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Ακόμη, ωστόσο, δεν έχει επιλεγεί ποια από τις τρεις ημέρες της διοργάνωσης (24-25-26 Ιουνίου) θα αφιερωθεί στη Θάσο. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν επιδείξεις της Πολεμικής Αεροπορίας ταυτόχρονα στην περιοχή, από την Θάσο έως την Καβάλα.