Στο «πορτοκαλί» βρίσκεται η Θάσος την Τρίτη 08 Αυγούστου 2023 σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:

 

Σας ενημερώνουμε ότι για άυριο Τρίτη 08/08/2023, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για το νησί της Θάσου προβλέπεται Δείκτης Επικινδυνότητας ‘‘4’’. (επισυνάπτεται)

 

Κατηγορία Κινδύνου ‘‘4’’ (Πολύ Υψηλή). Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι μεγάλος αλλά, το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή.

 

 

- ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η κυκλοφορία πολιτών και μέσων εντός των κάτωθι δασικών εκτάσεων μέχρι νεωτέρας:

 

Δασικές περιοχές ευθύνης Δασαρχείου ΘΑΣΟΥ

- Μακρύαμμος-Παραλία Παναγίας (Χρυσή Αμμουδιά)

- Λαιμός – Αρχαίο Θέατρο

 

Ελεγχόμενη κυκλοφορία:

- Αγ. Παντελεήμονας – Αγ. Μαρίνα – Αγ. Ειρήνη

- Ποταμιά – Πηγές Ποταμιάς

- Θεολόγος θέση Καμίνι

- Λιμενάρια-Κάστρο

- Μαριές-Φράγμα Μαριών

- Μικρό Καζαβίτι-Αγ. Παντελεήμονα

- Καζαβίτι-Τούμπα

- Ραχώνι

- Καλλιράχη

- Σωτήρας

 

- Όταν οι επικρατούσες συνθήκες επιβάλλουν τη λήψη έκτακτων μέτρων ανεξάρτητα από τον δείκτη επικινδυνότητας δύναται κατόπιν εισήγησης της Π.Υ. να εφαρμοστεί το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις ανωτέρω προαναφερθείσες δασικές περιοχές.

 

- Απαγορεύεται η χρήση όλων των χώρων αναψυχής και περιαστικού πρασίνου στις ζώνες ευθύνης των Δασαρχείων Καβάλας και Θάσου.

 

- Απαγορεύεται η κυκλοφορία μηχανημάτων και οχημάτων που μπορεί η χρήση τους να προκαλέσει φωτιά. Εξαιρούνται οχήματα Δασαρχείων, ΕΚΑΒ, και γενικά Υπηρεσιών που εμπλέκονται με τη Δασοπροστασία καθώς επίσης και μόνιμων κατοίκων που έχουν τις οικίες τους όπως επίσης και ιδιόκτητες εγκαταστάσεις (π.χ. κτηνοτροφικές μονάδες) σε δασικά συμπλέγματα για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών τους. Να αποφεύγονται τις ημέρες υψηλού κινδύνου εργασίες που μπορεί να προκαλέσουν την εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς (π.χ. μελισσοκομικές εργασίες).

 

- Απαγορεύεται η μετακίνηση, διαμονή, ελεύθερη κατασκήνωση και περιήγηση εντός των δασών και δασικών εκτάσεων.

 

- Απαγορεύεται η κίνηση των οχημάτων εκτός των ασφαλτοστρωμένων δρόμων.

 

- Απαγορεύεται στους Δασικούς Συνεταιρισμούς τις ημέρες υψηλού κινδύνου, η εκτέλεση εργασιών με αλυσοπρίονο.

 

- Απαιτείται απόλυτη ετοιμότητα και πλήρης στελέχωση όλων των εμπλεκόμενων Δυνάμεων υποβοήθησης του έργου της πυρόσβεσης.

 

- Η Εφαρμογή των αναφερομένων μέτρων θα υλοποιηθεί με μέριμνα των Πυροσβεστικών – Αστυνομικών και Δασικών Υπηρεσιών.

(δελτίο Τύπου)