«Ο τουρισμός δεν μας περιμένει. ΤΩΡΑ, ΤΩΡΑ, ΤΩΡΑ!!!» είναι ο τίτλος της νέας ανακοίνωσης που εξέδωσε η δημοτική παράταξη του Μάκη Παπαδόπουλου που στρέφει και πάλι τα βέλη του προς τη διοίκηση της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης Καβάλας «Δημωφέλεια».

 

Η ανακοίνωση αναφέρει:

 

Το Σαββατοκύριακο που μόλις πέρασε πολλοί Καβαλιώτες έκαναν τη βόλτα τους στη Δράμα. Ο λόγος είναι απλός. Η Δράμα είναι κιόλας «ντυμένη στα γιορτινά της», ενώ εμείς για άλλη μια φορά είμαστε καθυστερημένοι και μυαλό δεν βάζουμε.

 

Για παράδειγμα, η Πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ βρίσκει χρόνο να γράφει καταγγελτικές ανακοινώσεις (τις οποίες δεν υπογράφει με το όνομα και την ιδιότητά της αλλά ως ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ – ποιος της παρέχει αυτό το δικαίωμα άραγε;) και να κάνει συνεχείς παρουσίες στα τοπικά ΜΜΕ επειδή τόλμησε (άκουσον άκουσον!!) η δημοτική παράταξη Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ και τα στελέχη του να της κάνουν συγκεκριμένη κριτική!

 

Εμείς τα θέματα που προέκυψαν θα τα συζητήσουμε ολοκληρωμένα στα αρμόδια όργανα, στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν έλθει η ώρα.

 

Τώρα όμως είμαστε υποχρεωμένοι, για λόγους αμεσότητας του δημόσιου διαλόγου, να επισημάνουμε κάποια ζητήματα και να θέσουμε κάποια ερωτήματα.

 

Φέτος στη Διεθνή Έκθεση PHILOXENIA στη Θεσσαλονίκη έγινε μεγάλη προσπάθεια από τους διοργανωτές να αναβαθμιστεί. Συνδιοργανώθηκε μαζί με άλλες δύο ομόλογες εκθέσεις, την HOTELIA και την POLIS, προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν (με βάση τον απολογισμό που ήδη έγινε…) 107 ξένοι εμπορικοί επισκέπτες από 32 χώρες, ενώ οι εκθέτες ανήλθαν στο σύνολο των τριών εκθέσεων στους 572 και διοργανώθηκαν πάνω από 3.000 προγραμματισμένες επαγγελματικές συναντήσεις.

 

Ο Δήμος Καβάλας είχε παρουσία στο περίπτερο του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών για να προβάλει το Πηλοθεραπευτήριο και θα μπορούσε να έχει παρουσία και μέσω του περιπτέρου της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, για να προβάλει το σύνολο του τουριστικού μας προϊόντος.

 

Όμως ενώ στο περίπτερο των Ιαματικών Πηγών υπήρχε παρουσία με ειδικό stand και προσωπικό του Δήμου (όπως και έπρεπε…) στο περίπτερο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ πέρασε απαρατήρητος (όπως ΔΕΝ έπρεπε…).

 

Την ίδια στιγμή οι γείτονές μας, Δράμα και Ξάνθη, διαφήμιζαν τις εκδηλώσεις τους (Ονειρούπολη Δράμας, Καρναβάλι και Γιορτές Παλιάς Πόλης Ξάνθης κ.ά.), διοργανώνοντας ακόμη και ειδικές δράσεις προβολής με την παρουσία της Φιλαρμονικής του Δήμου Δράμας και χορευτικών συγκροτημάτων.

 

Εμείς ως Δήμος Καβάλας ίσα – ίσα που έχουμε προλάβει να ανακοινώσουμε στον τοπικό τύπο το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων (με ενισχυμένο κόστος), ενώ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ για την Αλφαβητοπαρέλαση και τις απόκριες, για το COSMOPOLIS και το Air Sea Show, για το Φεστιβάλ Φιλίππων και το Φεστιβάλ Παπαϊωάννου, για το WOOD WATER WILD και το KAVALA NIGHT CITY RUN και λοιπά και λοιπά.

 

Με βάση αυτή την κατάσταση, ποιος τουριστικός πράκτορας από την Ελλάδα και το εξωτερικό μπορεί να προγραμματίσει εκδρομές στην Καβάλα, παίρνοντας υπόψη ένα συγκεκριμένο ημερολόγιο εκδηλώσεων για το 2016; ΚΑΝΕΙΣ!

 

Οι εκδηλώσεις θα συνεχίσουν να γίνονται μεταξύ μας, για εμάς και τους γείτονές μας και για όποιον άλλο προκύψει την τελευταία στιγμή. Την ομορφιά, τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας τα κρατάμε για τον εαυτό μας…

 

Δυστυχώς τα γεγονότα συχνά δεν επιδέχονται ερμηνείες ούτε ειρωνείες και μεθοδευμένο αποπροσανατολισμό. Η Καβάλα και οι Φίλιπποι έχουν τεράστια ανάγκη από επισκέπτες και τουρισμό ΤΩΡΑ!!

 

Όχι μόνο το καλοκαίρι, όχι μόνο σε βάθος χρόνου, το επαναλαμβάνουμε, ΤΩΡΑ!! Κάθε μέρα, κάθε σαββατοκύριακο, κάθε εκδήλωση είναι σημαντικές για την τοπική αγορά και την οικονομία.

 

Επιτέλους, ας στοχεύσουμε σωστά:

 

- Πρώτα απ’ όλα κοντά μας, δίπλα μας. Στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, στη Σόφια και την Φιλιππούπολη, στην Αδριανούπολη και την Κωνσταντινούπολη, σε όλα τα Βαλκάνια…

 

- Στην προσέλκυση εκδηλώσεων, θρησκευτικού τουρισμού, μαθητικών εκδρομών, συνεδρίων και αθλητικών διοργανώσεων. Για παράδειγμα, η απώλεια της φιλοξενίας του Πανευρωπαϊκού Μαθητικού Πρωταθλήματος Σκάκι, που θα γινόταν του Ιούνιο του 2016 στην πόλη μας, σημαίνει απώλεια δεκάδων χιλιάδων διανυκτερεύσεων και άλλων εσόδων για όλη την τοπική αγορά.   

 

Το νέο Σχέδιο Τουριστικής Προβολής του Δήμου για το 2016 πρέπει να εστιάσει την προσπάθειά του στα άμεσα αποτελέσματα και όχι σε αμφιλεγόμενους, μακρινούς και «εξωτικούς» πελάτες.

 

ΥΣ: ΠΕΡΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ Ο ΛΟΓΟΣ

 

Η Πρόεδρος κυρία Ιωσηφίδου μας επέπληξε επειδή δεν προσκομίσαμε τις προτάσεις μας για το νέο Σχέδιο Τουριστικής Προβολής του 2016, στο γραφείο της, την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, προκειμένου να προετοιμαστεί για τη σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής της Δευτέρας 30 Νοεμβρίου.

 

Εμείς, για να προετοιμάσουμε αυτές τις προτάσεις, θα έπρεπε να έχουμε λάβει από τη διοίκηση εγκαίρως, και αρκετές ημέρες πριν, τον απολογισμό του 2015 και το προτεινόμενο Σχέδιο Τουριστικής Προβολής του 2016. Δυστυχώς, τα λάβαμε την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά από την ημέρα που θα έπρεπε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας! Τα συμπεράσματα δικά σας…  

   

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος