Στρατιωτικοί άρχισαν ήδη να οδηγούν και τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας Ελευθερούπολης και Χρυσούπολης μετά την σχετική απόφαση της κυβέρνησης.

 

Συγκεκριμένα 3 στρατιωτικοί ανεβαίνουν στα ασθενοφόρα του Κέντρου Υγείας Ελευθερούπολης και 3 στα ασθενοφόρα της Χρυσούπολης. 

 

Όπως λέει στον KavalaNews 102,8 ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Καβάλας Κώστας Τσιτσιλικάκης:

 

«Δεν γίνονται αυτά. Δεν είναι λύσεις. Είναι επικίνδυνα πράγματα.

 

Οι στρατιωτικοί ανεβαίνουν στα ασθενοφόρα με έναν διασώστη χωρίς να έχουν λάβει απολύτως καμία εκπαίδευση πάνω στο χειρισμό και τη μετακίνηση ασθενών.

 

Δεν έχουν καν εκπαιδευτεί επαρκώς στην παροχή πρώτων βοηθειών και δεν έχουν απολύτως καμία παρελθοντική επαφή με ασθενοφόρα και τον εξοπλισμό τους και μάλιστα σε ένα μήνα οι συγκεκριμένοι στρατιωτικοί θα φύγουν και θα έρθουν άλλοι.

 

Απλώς οδηγούν τα οχήματα ενώ είναι απαραίτητο επάνω στο ασθενοφόρο να βρίσκονται δύο διασώστες», επισημαίνει ο κ. Τσιτσιλικάκης. 

 

Τονίζει επίσης πως «Οι άνθρωποι είναι παντελώς άσχετοι δεν έχουν ιδέα δεν έχουν εκπαιδευτεί.

 

Οι διασώστες του ΕΚΑΒ είχαμε επιφορτιστεί με το να τους κάνουμε την εκπαίδευση όμως αποφασίσαμε να μη συμμετέχουμε σε καμία διαδικασία. Δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με αυτή την απόφαση».

 

Όπως εξηγεί, αυτό που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να κάνει προσλήψεις διασωστών από το ΙΕΚ του ΕΚΑΒ. Οι άνθρωποι που φοίτησαν σε αυτά έχουν εξειδικευτεί κι έχουν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση μετά από δυο χρόνια φοίτησης.

 

Για τα ασθενοφόρα της Θάσου ο κ. Τσιτσιλικάκης τόνισε πως βρέθηκε λύση με την μετακίνηση πληρωμάτων από άλλες περιοχές για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η λύση συνδυάζει δουλειά και διακοπές.

 

Η Θάσος κατάφερε με αυτόν τον τρόπο να βγάζει τις περισσότερες ημέρες δυο ασθενοφόρα στη βάρδια.