“Εδώ και αρκετά χρόνια στο νησί μας και ειδικά στο νότιο τμήμα του, υπάρχει σοβαρή έλλειψη νερού ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να το στερούνται «περιοδικά» και να ανησυχούν εύλογα για το τι μέλλει γενέσθαι” αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της η Λαϊκή Συσπείρωση Θάσου, θέτοντας παράλληλα ερωτήματα προς το Δήμο Θάσου για τα προβλήματα με το νερό.

 

Αναλυτικά η Λαϊκή Συσπείρωση Θάσου αναφέρει τα εξής:

 

“Κύριοι το Νερό θεωρείται ότι είναι το Υπέρτατο Αγαθό για τον άνθρωπο και κατά την δική μας άποψη πρέπει να προσφέρεται σε όλους, είτε έχουν, είτε δεν έχουν χρήματα να το πληρώσουν!!

 

Θεωρούμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι όπως το βρήκαμε εμείς άφθονο και ποιοτικό , έτσι πρέπει να το παραδώσουμε και στις επόμενες γενιές!!

 

Εκτός από την ίδια την ζωή, η επάρκεια και η ποιότητα του νερού καθορίζει το επίπεδο διαβίωσης ενός λαού!!

 

Η πρόσβαση σε καθαρό νερό για όλες τις χρήσεις είναι Ιερό δικαίωμα για κάθε ανθρώπινο πλάσμα και δεν μπορεί να συνδέεται με τις έννοιες του Κόστους και του Κέρδους !!

 

Αυτό βεβαίως και κατά την άποψη πολλών ανθρώπων που δοκίμασαν την… ιδιωτικοποίηση των υδάτων… μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την κοινωνική οργάνωση για την οποία παλεύουμε και προϋποθέτει την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων στο σύνολο των Υδάτινων Διαμερισμάτων της Χώρας!!

 

Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό θα αξιοποιούνται τα Όμβρια Ύδατα, τα Ποτάμια, οι Λίμνες, οι Πηγές με συνδυασμένα Τεχνικά Έργα για να προσφέρουν επαρκές, καθαρό και δωρεάν νερό σε όλους !!

 

Θεωρούμαι ότι ακόμα και από σήμερα μπορούν να παρθούν ορισμένα βασικά μέτρα για την εξασφάλιση της Επάρκειας πόσιμου και αρδεύσιμου νερού αν αυτό αποτελέσει στόχο του Δ.Σ. και της Δ.Ε.Υ.Α. Θάσου!!

 

Εδώ και αρκετά χρόνια το νησί μας και ειδικά στο Νότιο τμήμα του υπάρχει σοβαρή έλλειψη νερού ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να το στερούνται «περιοδικά» και να ανησυχούν εύλογα για το τι μέλλει γενέσθαι, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, την μεγάλη οικοδόμηση που υπάρχει στο νησί, τον μεγάλο όγκο τουριστών που φιλοξενούμε κάθε Καλοκαίρι και τις αντίστοιχα διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες!!

 

Με δεδομένο ότι, τα τελευταία χρόνια δεν έχουν εισαχθεί  καινούργιες πηγές υδροδότησης για να συμβάλλουν στην αύξηση του διαθέσιμου νερού στο δίκτυο!! 

 

Δεν υπάρχει κάποια ολοκληρωμένη μελέτη προστασίας και διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων του Νησιού!!

 

Τα περισσότερα δίκτυα ύδρευσης στα χωριά είναι παλιά και τώρα Αντικαθίστανται ή Επισκευάζονται, θεωρούμε ότι το πρόβλημα θα μας απασχολεί για αρκετό καιρό!!

 

Και επειδή θεωρούμε ότι η Δ.Ε.Υ.Α. Θάσου κάνει προσπάθεια για να περιορίσει τις διαρροές και να γνωρίζει τι ποσότητες νερού μπαίνουν και βγαίνουν από τις δεξαμενές παρόλα αυτά θεωρούμε ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος!!

 

Για εμάς εξακολουθεί να είναι αρνητικό στοιχείο η "Εγκατάλειψη'' από την Δ.Ε.Υ.Α. Θάσου ο σχεδιασμός της χρησιμοποίησης του "Φράγματος Μαριών'' και των ''Επεξεργασμένων Μελετών'' που υπάρχουν στα ''Συρτάρια'' της Αντιπεριφέρειας Καβάλας από την εποχή της… Νομαρχιακής Διοίκησης του Θ. Καλλιοντζή για την δημιουργία ενός ακόμα "Μεγάλου Φράγματος'' στην περιοχή Μαριές - Λιμενάρια, γεγονός που οδηγεί την σκέψη μας οτι η στάση της Δ.Ε.Υ.Α.Θασου καθορίζεται προφανώς από την φύση ως Α.Ε. να ζυγίζει το κάθε έργο με τους Όρους  <Κόστους - Οφέλους>  παραβλέποντας τις συνέπειες στην καθημερινή ζωή των κατοίκων , τις ανάγκες των καλλιεργειών και του τουρισμού από μια παρατεταμένη (πολύ πιθανή) έλλειψη νερού!!

 

Στην ίδια κατεύθυνση έχουν εγκαταλειφθεί από την Δ.Ε.Υ.Α. Θασου και τον Δήμο οι Επιστημονικές Μελέτες που τονίζουν την ανάγκη δημιουργίας 5 τουλάχιστον "Μικροπραγμάτων στο Νησί'' για την αποθήκευση νερού που θα επηρεάσουν εκτός των άλλων θετικά στην δημιουργία ''Μικροκλίματος'' στην γύρω περιοχή !!

 

Εξακολουθούν Δ.Ε.Υ.Α.Θασου και Δήμος Θάσου να επιμένουν στην Επιστημονικά Λανθασμένη (Εύκολη μεν, Επιζήμια δε) μέθοδο των γεωτρήσεων όπου η ήδη υπάρχουσες σε αρκετά σημεία του νησιού έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους και έχουν καταστρέψει τον υδροφόρο ορίζοντα με την υπεράντληση νερού;;

 

Με βάση αυτά και τις εύλογες ανησυχίες των κατοίκων ΡΩΤΑΜΕ την Δημοτική Αρχή και την Δ.Ε.Υ.Α.Θασου:

 

Θα ξεκινήσει έναν μακροπρόθεσμο Σχεδιασμό Έργων για την Αποθήκευση και την Διαχείριση του Νερού;; (εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει αρκετό νερό στο Νησί) ή θα μείνει θεατής στην συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης περιορίζοντας την όποια...παρέμβασή της στις επιστολές που στέλνει στους κατοίκους ζητώντας τους να... κάνουν οικονομία στην κατανάλωση και ζητώντας τους ουσιαστικά να επωμιστούν το βάρος από τις τυχόν παραλείψεις των υπεύθυνων αρχών του Δήμου και της Δ.Ε.Υ.Α.Θασου!!                                                                                                     

 

Για την “Λαϊκή Συσπείρωση” Θάσου

 

Οι Σύμβουλοι 

Χρυσάφης Νικόλαος 

Κυριατζίδου Χαρίκλεια 

Λαμπρινίδης Λάμπρος.”