Ο Θεολόγος της Θάσου είναι ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός που διατηρεί την παράδοση και τον πολιτισμό του, αξίζει να περιδιαβείτε στα πλακόστρωτα σοκάκια του και να θαυμάσετε τα πέτρινα αρχοντικά, τα γιοφύρια, τη μακεδονική αρχιτεκτονική και το φυσικό κάλλος του καταρράκτη Κεφαλόγουρνα. 

 

Στη μέση περίπου του οικισμού θα συναντήσετε το παραδοσιακό καφενείο «Εθνικόν»  ή όπως είναι πιο γνωστό όλα αυτά τα χρόνια το καφενείο του Τσίκνα. Το έχτισε με τα χεράκια του ο προπάππους του σημερινού ιδιοκτήτη όταν έφτασε πρόσφυγας στο νησί την δεκαετία του ’20. 

 

Είναι ένας αυθεντικός χώρος, άνετος και λειτουργικός όπου κυριαρχεί το ξύλο και η πέτρα, τους τοίχους και τις γωνίες του καφενείου στολίζουν πολύτιμα χρηστικά αντικείμενα αλλοτινών εποχών και στα αρχοντικά μαρμάρινα τραπέζια θα σας τρατάρουν εκλεκτούς μεζέδες και χειροποίητα γλυκά. 

 

Σήμερα το καφενείο λειτουργεί ο δισέγγονος του Τσίκνα ο Νίκος Κλήμης. Η μέρα εδώ ξεκινάει από νωρίς το πρωί με μερακλίδικους καφέδες και τσάι του βουνού, ακολουθούν νόστιμες ομελέτες από χωριάτικα αυγά για να ξεγελάσετε τη πείνα σας και όταν έρθει η ώρα του μεσημεριού βγαίνουν οι μεζέδες με ντόπιο τσίπουρο και  κρασί.

 

Ένα πενηνταράκι θασίτικου ούζου με συνοδεία αξιολογότατου μεζέ (περιλαμβάνει γεμιστούς κολοκυθοανθούς, χταπόδι κρασάτο, ελιές θρούμπες, φασολάκια χάντρες, πατατοσαλάτα, κασέρι ψητό, καλαμάρι) θα σας κοστίσει  μόνο 3 ευρώ!!!

 

Αν παρ’ όλα αυτά δεν έχετε «τιθασεύσει» την πείνα σας μπορείτε να παραγγείλετε μαγειρευτό φαγητό ή κρεατικά της ώρας με φρεσκοκομμένες πατατούλες. Στην κουζίνα θα βρείτε τον Νίκο Κλήμη  και η μητέρα του Ειρήνη που υπηρετούν με αγάπη την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα στον ορεινό Θεολόγο. 

 

Είναι μαστοράντζες σε ότι φτιάχνουν, αέρινο τηγάνι χωρίς περιττές λαδίλες και δεξιοτεχνία στο ψήσιμο, δοκιμάστε τους αραχνοΰφαντους κολοκυθοανθούς, τα μερακλίδικα σαρμαδάκια, τις crunchy κασεροκροκέτες, το χταποδάκι στιφάδο όταν το βρείτε στο μενού , τα σαλιγκάρια με ντοματούλα και βέβαια τις μπριζόλες με την βαθιά κρεάτινη γεύση. 

 

Ο επίλογος γράφεται με γλυκά του ταψιού και του κουταλιού από τη χρυσοχέρα κ Ειρήνη, γαλακτομπούρεκο, σαραγλί θασίτικο, και καρυδάκι γλυκό με μέλι το καλύτερο του νησιού κατά γενική ομολογία, γίνεται ανάρπαστο από τους ντόπιους και τους τουρίστες. Νίκο και κ Ειρήνη σας ευχαριστούμε για την θερμή φιλοξενία, εις το επανιδείν!!!

 

πηγή: newsharpas.blogspot.com