Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Μουσείων, παρουσιάστηκε στο κοινό και σε ιστορικούς ερευνητές ένας άτλαντας στον οποίο αποτυπώνεται η πόλη της Καβάλας λίγα χρόνια μετά το 1930, σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (31/05) στο Μουσείο Καπνού.

 

 

Σχετική ανακοίνωση της Δημωφέλειας αναφέρει τα εξής:

 

“Ο Δήμος Καβάλας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» επέλεξαν να τιμήσουν την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων με έναν ιδιαίτερο τρόπο, παρουσιάζοντας στους ιστορικούς ερευνητές και στο κοινό ένα σημαντικό απόκτημά του, έναν άτλαντα στον οποίο αποτυπώνεται η πόλη της Καβάλας λίγα χρόνια μετά το 1930, σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μουσείο Καπνού.

 

Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε ο δήμαρχος Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης, ο οποίος έκανε κυρίως λόγο για την 20ετή αναμονή της πόλης της Καβάλας σε ό,τι αφορά στη συντήρηση, την αναπαλαίωση και τη μετατροπή της Δημοτικής Καπναποθήκης σε χώρο Πολιτισμού.

 

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, η Δημοτική Καπναποθήκη θα γίνει Κέντρο Πολιτισμού, που, εκτός των άλλων, θα δίνει τη δυνατότητα

σε όλους τους πολίτες και ιδίως τους ερευνητές να έχουν πρόσβαση σε ντοκουμέντα του παρελθόντος της Καβάλας, προσβλέποντας στο να ανακαλύψουν κι άλλες κρυφές πτυχές της Ιστορίας. 

 

Κλείνοντας τον λόγο του έκανε αναφορά και στη μετονομασία της Δημοτικής Καπναποθήκης σε Πολιτιστικό Κέντρο «Λευτέρης Αθανασιάδης». 

 

Ο πρόεδρος της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», Παναγιώτης Αγγελίδης εστίασε, μεταξύ άλλων, στην ουσία της χθεσινής εκδήλωσης που αφορά στην προβολή των δύο τομέων δραστηριότητας

του Μουσείου Καπνού, του εκθεσιακού χώρου και του αρχείου, με τον δεύτερο να είναι αυτός που στηρίζει το πρώτο ως προς τα εκθέματά του. Από το αρχείο αντλούνται τα στοιχεία εκείνα που δημιουργούν κάθε φορά και σε κάθε αλλαγή εκθεμάτων στηρίζουν το αφήγημα του Μουσείου Καπνού. 

 

Επί της ουσίας αυτός ήταν και ο στόχος της εκδήλωσης. Η έκθεση ενός τεκμηρίου από χαρτί και η εμπειρία του επισκέπτη του Μουσείου μέσα από την ψηφιακή του επίσκεψη σε ένα tablet.

 

Η γενική διευθύντρια της Επιχείρησης, Άλκηστις Βλάχου, σημείωσε ότι τα Μουσεία ως χώροι ενταγμένοι στην κοινωνία οφείλουν να συν-δημιουργούν μαζί της πολιτισμικό κεφάλαιο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τόσο των παρόντων όσο και των επερχόμενων γενεών. 

 

Στο ίδιο πλαίσιο ανέλυσε τον όρο αειφορία στους μουσειακούς χώρους καθώς το θέμα της φετινής εορτής ήταν : «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής», προσθέτοντας στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλές δεκαετίες για τη σχέση του πολιτισμού με την ανάπτυξη.

 

Τέλος η ιστορικός Πολιτισμού με ειδίκευση στη Δημόσια Ιστορία, Κλεοπάτρα Χαλβατζόγλου, στο πλαίσιο παρουσίασης του άτλαντα ανέφερε ότι για τις ανάγκες μιας έρευνας η αναζήτηση στο αρχείο έφερε στο φως το αντικείμενο που από σήμερα θα εκτίθεται στο Μουσείο Καπνού. 

 

Πρόκειται για ένα σύνολο χειρόγραφων τοπογραφικών της

Καβάλας που παρουσιάζει το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης στα μέσα της δεκαετίας του 1930. 

 

Δωρήθηκε στο Μουσείο Καπνού τον Μάιο του 2006 από τις αδελφές Μαρία-Αγλαΐα και Ευλαμπία-Χριστίνα Αντύπα, θυγατέρες του Ξενοφώντα, κατοίκων Θεσσαλονίκης. Στη τεκμηρίωση του άτλαντα βοήθησε και το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς των ΓΑΚ

 

Θεσσαλονίκης και από σήμερα θα εκτίθεται στο Μουσείο Καπνού, σε προθήκη. Ωστόσο οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγούνται στους χάρτες με τη βοήθεια ενός tablet που βρίσκεται δίπλα στη προθήκη.”