Το απόγευμα της Τετάρτης (31/05) στις 19:00, στο πλαίσιο του εορτασμού της διεθνούς ημέρας Μουσείων, ο Δήμος Καβάλας και η Δημωφέλεια διοργανώνουν εκδήλωση στο Μουσείο Καπνού με θέμα «Το αποτύπωμα της Καβάλας τη δεκαετία του 1930».

 

Στην εκδήλωση προσκλήθηκε και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού Γιάννης Βύζικας, ο οποίος αρνήθηκε την πρόσκληση αυτή με επιστολή που έστειλε προς τον πρόεδρο της Δημωφέλειας Παναγιώτη Αγγελίδη αναφέροντας χαρακτηριστικά “ομολογουμένως επί της θητείας σας στη θέση του προέδρου της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» δεν έγινε ουδεμία προσπάθεια συνεργασίας με το ΙΚΚΙΚ.”

 

 

Αναλυτικά ο κ. Βύζικας στην επιστολή του αναφέρει τα εξής:

 

“Αγαπητέ κύριε Αγγελίδη,

 

Έλαβα την πρόσκλησή σας ( χθες και ώρα 2.38 μ.μ)  για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 στο Μουσείο Καπνού, η οποία μου απευθύνθηκε σε προσωπικό επίπεδο και όχι στο ΙΚΚΙΚ, το Ινστιτούτο που από το 2008, έτος ίδρυσής του, βάσει του καταστατικού λειτουργίας του αποτελεί σταθερό φορέα στήριξης, διεύρυνσης και διεθνοποίησης  του έργου του Μουσείου Καπνού Καβάλας.

 

Ομολογουμένως επί της θητείας σας στη θέση του προέδρου της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» δεν έγινε ουδεμία προσπάθεια συνεργασίας με το ΙΚΚΙΚ, που τα προηγούμενα χρόνια σταθερά συμμετείχε στη διοργάνωση του εορτασμού της Ημέρας Μουσείων αλλά και σε όλες τις δράσεις του Ι.Κ.Κ.Ι.Κ. συμμετείχαν το Μουσείο, η ΔΗΜΟΦΕΛΕΙΑ και ο Δήμος .

 

Υποθέτω ότι υπάρχουν βασικές λεπτομέρειες για τις οποίες οι συνεργάτες σας απέφυγαν να σας ενημερώσουν, όπως επί παραδείγματι ότι το ΙΚΚΙΚ  προσλάμβανε και πλήρωνε προσωπικό για την αρχειοθέτηση του αρχείου, πλήρωσε τα έξοδα μεταφοράς μέρους του αρχείου της ΠΑΣΥΒΙΜΕΚ στο Μουσείο Καπνού, μεσολάβησε στην ΠΑΣΥΒΙΜΕΚ για την ΜΟΥΣΙΟΛΟΓΙΚΉ ΜΕΛΕΤΗ του Μουσείου και ότι διέσωσε με δικά του και πάλι έξοδα μέρος του αρχείου του ΕΟΚ, όταν τα α έγγραφα σκορπίζονταν στους κάδους απορριμμάτων και πολλά άλλα για να ενημερώσουμε τους Καβαλιώτες.

 

Για τους λόγους αυτούς και πολλούς άλλους που θα μπορούσα να αναφέρω σας εφιστώ την προσοχή για τη μεταχείριση του αρχειακού υλικού και του λοιπού μουσειακού υλικού στους χώρους του Μουσείου. 

 

Ελπίζω, η παρουσίαση του άτλαντα του 1930 στον οποίο αναφέρεται η φετινή εκδήλωση, ο οποίος θα αποτελεί μόνιμο έκθεμα στον χώρο να συνοδεύεται και από τη μέριμνα για τις κατάλληλες συνθήκες διαφύλαξης του. 

 

Απλά σας θυμίζω ότι πριν λίγους μήνες εισήλθαν και πάλι νερά στον αποθηκευτικό χώρο του Μουσείου, ενώ όπως είναι γνωστό στον εκθεσιακό χώρο δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και φωτισμού για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας υλικών κατασκευασμένων από χαρτί. 

 

Ακόμα και οι χάρτες που συντηρήθηκαν επί της θητείας μου ως προέδρου του Μουσείου Καπνού πριν 22 ΧΡΌΝΙΑ χρειάζονται επιπλέον συντήρηση λόγω ελλείψεως των προαναφερθέντων παραγόντων.

 

Σας απευθύνω την παρούσα επιστολή σε προσωπικό επίπεδο, απαντώντας στην πρόσκλησή σας, την οποία δεν μπορώ να αποδεχτώ και είμαι βέβαιος πως το ίδιο θα πράττατε και εσείς θα κάνετε στη θέση μου.”