Γεγονός είναι τα πρώτα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στη Θάσο για ανασφάλιστη συγκομιδή ελιών, με αποτέλεσμα μια διαδικασία που για πολλούς ήταν αυτονόητη για πολλά χρόνια, τώρα να προκαλεί πονοκεφάλους.

 

Οι πρώτοι έλεγχοι άρχισαν στα νότια της Θάσου τις περασμένες εβδομάδες και έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα τόσο σε ιδιοκτήτες γης, όσο και σε εργάτες. Σύμφωνα με πληροφορίες τους ελέγχους διενεργεί μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από εκπροσώπους της τοπικής αστυνομίας και του ΟΓΑ ενώ στη διαδικασία εμπλέκεται και το ΙΚΑ.

 

Το πρόστιμο για ανασφάλιστη απασχόληση εργάτη ανέρχεται στις 10.500 ευρώ για κάθε εργάτη. Διαπιστώθηκε επίσης ότι υπήρχαν εργάτες που είχαν αρχίσει να λαμβάνουν επίδομα, λόγω ενσήμων από την θερινή τους εργασία, αλλά εργάζονταν τέλη Οκτώβρη και αρχές Νοέμβρη στις ελιές.

 

 Το πρόστιμο για αυτούς είναι 1.500 ευρώ ανά άτομο και επιπλέον διακοπή της επιδότησης ανεργίας. Λέγεται μάλιστα ότι είναι πιθανή η κίνηση διαδικασίας από τον ΟΓΑ, μέσω ΟΑΕΔ, για επιστροφή των επιδομάτων που έχουν εισπράξει έως τώρα.

 

Επειδή οι έλεγχοι και τα πρώτα πρόστιμα ήταν αρκετά για να προκληθεί πανικός, έχει αυξηθεί και η κίνηση εργατών προς τον ΟΑΕΔ οι οποίοι αιτούνται παύση της επιδότησης για ένα μήνα. Με δεδομένες τις ουρές που υπάρχουν ακόμη στον ΟΑΕΔ για την εγγραφή των θερινών εργαζόμενων στα επιδόματα ανεργίας, στην υπηρεσία αυτή το μπάχαλο επιδεινώθηκε.

 

Ιδιοκτήτης γης που απασχολεί εργάτες για το μάζεμα της ελιάς πρέπει να κολλήσει εργόσημο, σύμφωνα με την διαδικασία που προβλέπεται για τους εργάτες γης.

 

Μοναδική περίπτωση για να παρακάμψει κανείς το εργόσημο, είναι αυτός που θα ελεγχθεί και θα βρεθεί να μαζεύει ελιές χωρίς ασφάλιση, να έχει μισθωτήριο συμβόλαιο στο όνομά του.

 

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δεν είναι απολύτως σαφής.

 

Σημειώνεται ότι ο εργοδότης – κτηματίας, αντί για χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στην αμοιβή για την παρεχόμενη αγροτική εργασία, αποδίδει στον εργάτη γης που απασχολεί, εργόσημο ονομαστικής αξίας ίσης με την αμοιβή που έχει συμφωνηθεί μεταξύ τους.

 

Η αμοιβή του εργάτη γης με εργόσημο ΟΓΑ -αντί χρηματικού ποσού- είναι υποχρεωτική.

Το εργόσημο εκδίδεται από τα ΕΛΤΑ ή τις Τράπεζες.