Η τοπική οργάνωση Καβάλας της ΛΑΕ ανακοίνωσε τα εξής: 

 

Την ερχόμενη Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, συνεχίζεται στο Τριμελές  Πλημμελειοδικείο  Καβάλας το κακόγουστο σήριαλ δικαστικών διώξεων που έχουν εδώ και πολύ καιρό εξαπολύσει  οι ντόπιοι εφοπλιστές εναντίον των ναυτεργατών και των πληρωμάτων της ακτοπλοΐας και του δικαιώματός τους στην απεργία.

 

Πρόκειται για μια μεθοδευμένη και συστηματική προσπάθεια ηθικής και οικονομικής εξόντωσης  των αγωνιζομένων ναυτεργατών και του Ενιαίου Συνδικάτου Ν. Καβάλας. Μέσα από τη βιομηχανία διώξεων επιχειρείται η πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων και η υποβάθμιση των τοπικών ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών προς όφελος και μόνον των υπερβολικών και ανεξέλεγκτων εφοπλιστικών κερδών και σε βάρος της τοπικής κοινωνίας Καβάλας και Θάσου.

 

Με ψευδείς και υπερβολικές συχνά κατηγορίες που αυθαίρετα προστίθενται στην οποιαδήποτε νόμιμη και ειρηνική απεργιακή κινητοποίηση, το ντόπιο εφοπλιστικό καρτέλ επιδιώκει την τρομοκράτηση των εργαζομένων και την επιβολή της ιδιοτελούς θέλησής του σ’ ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

 

Παράλληλα, παρατηρούμε εδώ και αρκετούς μήνες μια άπραγη και έμμεσα συνένοχη «κυβέρνηση της Αριστεράς» να παρακολουθεί  παθητικά το ζήτημα τόσο των διώξεων, όσο και της συστηματικής υποβάθμισης των τοπικών ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

 

Παρά τις επανειλημμένες  δεσμεύσεις κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών για μια οριστική πολιτική λύση στο ζήτημα και για ένα νέο νομικό πλαίσιο που δεν θα ποινικοποιεί το δικαίωμα στην απεργία και στην περιφρούρησή της, τίποτε ουσιαστικό δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Πρόκειται για έναν διαρκή εμπαιγμό της νέο-μνημονιακής κυβέρνησης προς τους αγωνιζόμενους ναυτεργάτες, όπως ακριβώς έκαναν και οι μνημονιακοί προκάτοχοί της. Είναι σαφές το ποια κοινωνικά συμφέροντα προωθεί και ευνοεί αυτή η παρατεταμένη πολιτική αδράνεια.

 

Στα πλαίσια αυτά η Π.Ε. ΛΑΕ Καβάλας  στηρίζει το δίκαιο και μακρόχρονο αγώνα των συμπολιτών μας ναυτεργατών, όπως και κάθε άλλου αγωνιζομένου πολίτη. Καλεί την κυβέρνηση να κάνει επιτέλους πράξη τη δέσμευσή της για πολιτική λύση στο ζήτημα, με αλλαγή του υπάρχοντος νομικού πλαισίου που δεν θα αφήνει περιθώρια για την άνθιση βιομηχανίας δικαστικών διώξεων εναντίον των απεργών.

 

Καλεί τη Δικαιοσύνη να πράξει το καθήκον της και να αθωώσει τους εμπλεκόμενους ναυτεργάτες , οι οποίοι αγωνίζονται νόμιμα και ειρηνικά για το ψωμί τους αλλά και για να απολαμβάνουμε όλοι μας σύγχρονες και ποιοτικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

 

Τέλος, καλεί κάθε σκεπτόμενο και ενεργό πολίτη να συμπαρασταθεί στους διωκόμενους ναυτεργάτες  με τη μαζική και αγωνιστική παρουσία του στα Δικαστήρια της Καβάλας, την ερχόμενη Πέμπτη 26 Νοεμβρίου το πρωί.

 

Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι κοινή μας υπόθεση και  μας αφορά όλους!