Νέο κύμα μεταναστευτικών ροών Ελλήνων προς τη Γερμανία παρατηρείται μέσα στο φθινόπωρο και κυρίως από τα μέσα του περασμένου μήνα και μετά. Έλληνες από διάφορες περιοχές της χώρας ταξιδεύουν προς τον ευρωπαϊκό Βορρά, πολλές φορές χωρίς να έχουν καν εξασφαλίσει δουλειά ή/και διαμονή.
Χαρακτηριστική είναι η αγγελία ενός νέου από την περιοχή του Δήμου Παγγαίου, ο οποίος ζητά απεγνωσμένα δουλειά.
«Καλημέρα. Ζητάω δουλειά στην Γερμανία, οτιδήποτε δουλειά. Έχω ανάγκη. Κάποιο μαγαζί για λάντζα. Κάποιος αν μπορεί να βοηθήσει».
Περιπτώσεις σαν αυτή υπάρχουν χιλιάδες και δυστυχώς πολλοί νέοι καταλήγουν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης στη Γερμανία και μάλιστα πολλές φορές από Έλληνες εργοδότες.
Ρεπορτάζ σε εφημερίδες της Γερμανίας αναφέρουν ότι σε αρκετές πόλεις είναι σχεδόν συνηθισμένο το φαινόμενο να βλέπεις Έλληνες να κοιμούνται σε σκηνές ή παγκάκια γιατί τους τέλειωσαν τα χρήματα και δεν είχαν να πληρώσουν τον ξενώνα που όπου έμεναν μέχρι να πιάσουν δουλειά.
Σε ανακοίνωσή τους, οι Έλληνες της Στουτγκάρδης ανέφεραν «Λόγω της αυξημένης προσέλευσης Ελλήνων μεταναστών και της επιτακτικής ανάγκης για ουσιαστική βοήθεια σε ότι αφορά την διεκπεραίωση των υποθέσεων τους σχετικά με δημόσιες ή άλλες υπηρεσίες στην Γερμανία και ειδικότερα στην περιοχή Έσλινγκεν καθώς επίσης και την ευρύτερη περιοχη της Στουτγκαρδης , αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε για αυτόν τον σκοπό ένα γραφείο Γενικών Εξυπηρετήσεων για τον Πολίτη, το οποίο θα στεγάζεται στην Ελληνική Κοινότητα του Έσλινγκεν».
Στη Στουτγκάρδη καταφεύγουν και πολλοί μετανάστες που κατάγονται από την Καβάλα. Η εκεί κοινότητα των Ελλήνων προσπαθεί να βοηθήσει τόσο με πληροφορίες για εύρεση εργασίας όσο και για παροχή ιατρικής βοήθειας, μέσω των Ελλήνων ιδιωτών γιατρών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Είναι πολλοί οι ανασφάλιστοι Έλληνες αυτή τη στιγμή στη Γερμανία που χρειάζονται περίθαλψη αλλά δεν την έχουν.
Και μέσα σε όλα έρχεται και η κατάθλιψη αλλά και πολλά ακόμη ψυχολογικά προβλήματα. Το προηγούμενο διάστημα έγινε γνωστό ότι μεγάλος αριθμός Ελλήνων καταλήγει συχνά στα Εξωτερικά Ιατρεία Ψυχικής Υγιεινής στο Βερολίνο εξαιτίας ψυχικών διαταραχών, κατάθλιψης, διαταραχών προσαρμογής και προσωπικότητας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην DW, που επικαλείται στοιχεία από τα Εξωτερικά Ιατρεία Ψυχικής Υγιεινής στο Βερολίνο (περιοχή Βίτεναου), από τους 4.000 ασθενείς που επισκέπτονται κάθε τρίμηνο τα Εξωτερικά Ιατρεία, οι 400 είναι Έλληνες ασθενείς.
Οι άνθρωποι των ιατρείων θεωρούν πως είναι ένας σημαντικός αριθμός καθώς στο Βερολίνο ζουν περί τους 13.000 Ελληνες. Οι τρεις στους τέσσερις από αυτούς έχουν μεταναστεύσει στην γερμανική πρωτεύουσα μετά το 2010. Στην πλειοψηφία τους είναι ανειδίκευτοι με χαμηλή μόρφωση και καταγωγή από κάποια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας.