ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ

 

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ  ΤΙΣ  ΔΙΩΞΕΙΣ

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

 

Την  εβδομάδα που διανύουμε δύο φορές οι ναυτεργάτες της Θάσου και άλλοι εργαζόμενοι του νησιού καθόμαστε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, την Δευτέρα στη Θάσο και την Πέμπτη στη Καβάλα, για να αντιμετωπίσουμε και να ανατρέψουμε κατηγορίες για πολυάριθμες παρακωλύσεις συγκοινωνιών.

 

 Όπως γνωρίζει πια και ο τελευταίος εργαζόμενος και κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος στο νησί και την περιοχή έτσι, δηλ. «παρακώλυση συγκοινωνίας» η «λειτουργίας κοινόχρηστης εγκατάστασης», ονομάζουν  ο εφοπλιστής Μητσόπουλος και οι λιμενικές αρχές την άσκηση στη πράξη και με την απαιτούμενη σοβαρότητα του συνταγματικά, κατά τα άλλα, κατοχυρωμένου δικαιώματός μας να απεργούμε.

 

Συγκεκριμένα την Δευτέρα, όπως και πολλές άλλες φορές πρόσφατα, παλιότερα και στο μέλλον, δικαζόμαστε ο καθένας μας για πολυάριθμες παρακωλύσεις  στον Πρίνο, την ώρα που μέχρι σήμερα η εκεί προκυμαία δεν είναι καν αδειοδοτημένο λιμάνι κι ενώ οι ίδιοι οι λιμενικοί κατέθεσαν ότι δεν υπήρχε ψυχή για να μετακινηθεί.

 

Παρ΄ όλα αυτά η εισαγγελία άσκησε σε βάρος μας δίωξη.

 

Ακόμα χειρότερη είναι η κατηγορία που πάμε να ανατρέψουμε με έφεση στο 3μελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας της ερχόμενη Πέμπτη. Ο εφοπλιστής Μητσόπουλος, επέλεξε και οι αρχές του επέτρεψαν να φορτώσει στη Κεραμωτή και να φέρει το πλοίο του στο νέο λιμάνι του Λιμένα στις 11-3-2010, ημέρα πανελλαδικής απεργίας στην οποία συμμετείχαμε τόσο οι ναυτεργάτες, όσο και άλλοι εργαζόμενοι του νησιού, την ώρα ακριβώς που στο λιμάνι βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη μαζική πανεργατική συγκέντρωση και μιλούσαν οι εκπρόσωποι του Κέντρου Υγείας.

 

 Είναι ολοφάνερο ότι η ενέργεια εκείνη είχε άλλο σκοπό  και αν το πλοίο αφήνονταν να δέσει για να εκφορτώσει πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος, οι συνέπειες μπορεί να ήταν τεράστιες και ενδεχομένως μοιραίες.

 

Δεδομένου ότι δεν είναι στην πρακτική μας η παρεμπόδιση προσγειάλωσης ήδη φορτωμένων και κινούμενων πλοίων, ακόμη και του μόνιμου διώκτη μας Μητσόπουλου, ως σωματείο εξαντλήσαμε την ημέρα εκείνη τις δυνατότητες να βρεθεί μια λύση, ωστόσο κρίθηκε τελικά από τον ίδιο τον κόσμο ότι η πανεργατική συγκέντρωση δεν μπορούσε να μετακινηθεί και πολύ περισσότερο να διαλυθεί χάριν της εκφόρτωσης, όταν μάλιστα υπήρχε η λύση αυτή να γίνει της στο διπλανό παλιό λιμάνι.

 

 Κι όμως, αντί να ελεγχθεί ο Μητσόπουλος και εκείνοι που ανέχθηκαν όλη αυτή την ενέργεια , βρεθήκαμε εμείς κατηγορούμενοι και πήραμε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θάσου ποινές 8μηνης φυλάκισης ο καθένας.

 

Είμαστε σίγουροι ότι η βιομηχανία αυτή των διώξεων και καταδικών αργά η γρήγορα θα καταπέσει –όσο νωρίτερα γίνει όμως αυτό τόσο καλύτερα. Κι αυτό θα συμβεί μόλις ο κόσμος της Θάσου –και βεβαίως όχι μόνον αυτός, διαμαρτυρηθεί δυναμικά και ακόμα καλύτερα αν στοιχηθεί μαζί μας στους ίδιους τους αγώνες.

 

Από την άποψη αυτή χαιρετίζουμε ιδιαίτερα την συμμετοχή πρόσφατα στην απεργιακή μας συγκέντρωση των συναδέλφων του Αρβανιτίδη, καθώς και την βοήθεια που δεχόμαστε από ορισμένους μεμονωμένους παράγοντες του τόπου, ωστόσο όλα αυτά είναι «σταγόνα στον ωκεανό» που πρέπει να δημιουργηθεί για να παρασύρει τις διώξεις και τους διώκτες μας.   

 

Καλούμε για μια ακόμα φορά την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να σταματήσουν αμέσως τις σε βάρος μας διώξεις και να παίρνουν στο εξής κάθε μέτρο που χρειάζεται προκειμένου οι συνάδελφοί μας στα πλοία του Μητσόπουλου και του Φιλιάγκου να προσέρχονται στις συνελεύσεις του Σωματείου μας, να επικοινωνούν μαζί μας και χωρίς την ανάμιξη και παρουσία των εφοπλιστών και των πλοιάρχων να αποφασίζουν για την συμμετοχή τους στις απεργίες και τους αγώνες, ακόμα και την τελευταία στιγμή πριν τα δρομολόγια όπως έγινε με την τελευταία απεργία. 

 

Καλούμε τους εργαζόμενους του νησιού, όλου του νομού, κάθε καλοπροαίρετο πολίτη, μπροστά στη κρίσιμη δίκη της ερχόμενης Πέμπτης, να προβληματιστεί, να τοποθετηθεί, να σταθεί στο πλευρό μας, να διαδηλώσει μαζί μας στο Δικαστήριο και όπου άλλου χρειαστεί. 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΑΛΑΜΙΔΗΣ Μ.                                                                         

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ Χ