Το μεσημέρι της Δευτέρας (24/04) υψώθηκε στο Δημοτικό Κήπο Καβάλας η σημαία της Αρμενίας, στην ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων.

 

Σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας αναφέρει τα εξής:

 

“Υπό τους ήχους του εθνικού ύμνου της Αρμενίας, ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, και η Πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Καβάλας, Μαρί Καλαϊτζιάν, το μεσημέρι της Δευτέρας, 24 Απριλίου, ύψωσαν στον Δημοτικό Κήπο την Αρμενική Σημαία, τιμώντας την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ 

 

Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, είπε ότι «ο Δήμος Καβάλας, μαζί με την Αρμενική Κοινότητα, τιμούμε τους 1,5 εκατομμύριο αθώους Αρμένιους, που σφαγιάστηκαν το 1915 από τους Τούρκους».

 

Θύμισε ότι «το 80% του Αρμενικού πληθυσμού της Δυτικής Αρμενίας χάθηκε σ’ αυτήν την πρώτη Γενοκτονία του 20ου αιώνα, ύστερα από 3.000 χρόνια που ζούσε σε κείνη την περιοχή. 

 

Ακολούθησαν, δυστυχώς, η Γενοκτονία των Ποντίων από τους νεότουρκους και λίγα χρόνια αργότερα η Γενοκτονία των Εβραίων από τους Γερμανούς Ναζί». Ευχήθηκε η σημερινή Τουρκία να φανεί γενναία και να αναγνωρίσει την γενοκτονία, ώστε να επέλθει δικαίωση των θυμάτων.  

 

Τόνισε, δε, ότι υψώνουμε την Αρμενική Σημαία για να δηλώσουμε πως ούτε ξεχνάμε ούτε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για να μην ξαναγίνουν ποτέ και πουθενά τέτοια εγκλήματα».

 

Η κ. Καλαϊτζιάν, σημείωσε ότι η Γενοκτονία άρχισε από το 1880 και κορυφώθηκε στις 24 Απριλίου 1915. Εξέφρασε τη συγκίνησή της για το γεγονός ότι ο Δήμος Καβάλας «βρίσκεται πάντα αρωγός στην προσπάθεια της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής, στηρίζει το έργο της και προωθεί το Αρμενικό Ζήτημα που σχετίζεται με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία. 

 

Η ατιμωρησία της Τουρκίας έχει ως συνέπεια να συνεχίζει τέτοιου είδους πράξεις μέχρι σήμερα».  

 

Κατά την εκδήλωση παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, Απόστολος Μουμτσάκης, η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Παναγιωτίδου, και μέλη της τοπικής κοινότητας των Αρμενίων.”