Με ανακοίνωση της η Λαϊκή Συσπείρωση Καβάλας τονίζει τις διαχρονικές ευθύνες όπως αναφέρει για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρει τα εξής:

 

“Με αφορμή το όψιμο ενδιαφέρον για τη ΔΕΥΑΚ, παραθέτουμε μέρος των παρεμβάσεων μας, όταν οι άλλες παρατάξεις έκαναν πως δε γνώριζαν για το έγκλημα…..

 

Η πολιτική υδάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο ρόλος των ΔΕΥΑ

(Καβάλα 29-11-16)

 

“….η πολιτική της ΕΕ για το νερό που αποτυπώνεται σε σχετική οδηγία -πλαίσιο (2000/60), με την οποία εναρμονίστηκε η ελληνική νομοθεσία απ’ το 2003, προωθεί την εμπορευματοποίηση του νερού .... η αύξηση της τιμής του νερού συμβαδίζει με τα σχέδια των μονοπωλίων σε ολόκληρη την ΕΕ για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που δεν αφορά μόνο τις μεγάλες ΔΕΥΑ. Ιδιωτικοποίηση που θα οδηγήσει σε αυξήσεις, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο ….”.

 

Ανακοίνωση με αφορμή τη συζήτηση για τις αυξήσεις-μειώσεις (?!?!) στο νερό

(ΚΑΒΑΛΑ 04-03-17)

 

“….ο μεγάλος ένοχος αυτής της κατάστασης, είναι ο δρόμος “ανάπτυξης” τους (καπιταλιστικός), όπου το νερό, τα τρόφιμα, η γη, οι δασικές εκτάσεις, αποτελούν εμπορεύματα….. κοινοτική οδηγία - πλαίσιο αξιοποιεί το μανδύα της προστασίας του υδατικού περιβάλλοντος, για να προωθήσει την αύξηση της τιμολόγησης του νερού…. με το τρίτο μνημόνιο προωθείται η πώληση σημαντικού τμήματος του μετοχικού κεφαλαίου των επιχειρήσεων ύδρευσης, που θα έχει άμεσο αρνητικό αποτέλεσμα στο κόστος ύδρευσης…. και στους εργαζόμενους στις ΔΕΥΑ….”.

 

«ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΝΕΡΑΚΙ…»

(Καβάλα Αυγ. 2017)

 

“…..σήμερα είναι πλέον ξεκάθαρο ότι όλες οι αστικές κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές, επιταχύνουν την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ… οι ΔΕΥΑ, είτε θα πουληθούν σε ιδιώτες, είτε, όπως ορίζει ο “Καλλικράτης” θα μετατραπούν σε Α.Ε. εξαλείφοντας από το νερό τα όποια

κοινωνικά χαρακτηριστικά του και με εργασιακές σχέσεις λάστιχο…..”.

 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΔΕΥΑΚ

(Καβάλα 11-06-2018)

 

“….Να δοθούν οι θέσεις της διοίκησης και με βάση το ζητούμενο «φτηνό, άφθονο και ποιοτικά καλό νερό για τις ανάγκες των δημοτών»:

 

I. για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που υλοποιούνται για τη διαχείριση των νερών, τα οποία στο επίκεντρό τους έχουν τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., οδηγία - πλαίσιο του 2000, με την οποία προωθείται η εμπορευματοποίηση του νερού.

 

II. για το πλαίσιο που ορίζει ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις πρέπει να επιβαρύνουν πολύμορφα την λαϊκή οικογένεια, να αυξάνουν το βαθμό εκμετάλλευσης και μείωσης των εργαζόμενων τους….”.

 

ΔΕΥΑΚ! ΝΟΜΙΜΗ Ή’ ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΑΝΤΙΛΑΪΚΉ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ;

(Καβάλα 10-11-2019)

 

“….με αφορμή τις εξελίξεις στη ΔΕΥΑΚ και την ψευτοαντιπαράθεση ανάμεσα στη διοίκηση Δήμου-ΔΕΥΑΚ και στην αντιπολίτευση, σημειώνουμε ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούν η ΔΕΥΑΚ να λειτουργεί ως επιχείρηση, με ανταποδοτικές υπηρεσίες για το αγαθό «νερό», που το θεωρούν εμπόρευμα….. με εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων και αμοιβών….”.

 

ΔΑΝΕΙΟ Ή’ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΗ ΔΕΥΑΚ!

(Καβάλα 24-04-2020)

 

“….επανέρχεται ξανά η δραματική κατάσταση στη ΔΕΥΑΚ, ανάλογη της κατάστασης που είχαμε πριν 5 χρόνια... κατάσταση με θύματα τους αποδεκατισμένους εργαζόμενους της, με διαφορετικές αμοιβές και πολλαπλές εργασιακές σχέσεις.…..”.

 

«ΠΥΡ ΟΜΑΔΟΝ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ!

ΣΤΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ!

(Καβάλα 06-05-2020)

 

“….καμία παράταξη δεν αμφισβήτησε τον τρόπο λειτουργίας της ΔΕΥΑΚ που είναι και η κακοδαιμονία της….. όλοι συμφωνούν ότι η ΔΕΥΑΚ πρέπει να έχει χαρακτηριστικά επιχείρησης, ότι πρέπει να λειτουργεί με το απαράδεκτο αντιλαϊκό καθεστώς της ανταποδοτικότητας (δηλαδή ξαναπλήρωσε δημότη για αυτό που ήδη πλήρωσες στο κεντρικό κράτος), ότι οι εργαζόμενοι σε αυτήν πρέπει να είναι αποδεκατισμένοι και με πολλές εργασιακές σχέσεις….”.

 

ΝΕΡΑ π. ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΠΠΩΝ «ΝΕΡΑ ΜΕ ΟΥΣΙΑ»

(Καβάλα 23-08-2021)

 

“….στα μισά του 21 αιώνα, η ακαταλληλότητα του νερού και οι πολλές διακοπές, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, σχεδόν σε όλα τα χωριά του π. Δήμου Φιλίππων....η λειτουργία της ΔΕΥΑΚ και όλων των ΔΕΥΑ της χώρας, αποδεικνύει ότι λειτουργούν σαν ατόφιες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα ακριβό και ποιοτικά υποβαθμισμένο νερό και άνοιγμα του δρόμου για ιδιωτικοποίησή του….”.

 

«ΕΝΤΑΣΗ» ΓΙΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ! «ΜΟΜΦΗ» ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ!

(Καβάλα 01-11-2022)

 

“….γιατί όλοι, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, συμφωνούν ο Δήμος να λειτουργεί με ανταποδοτικές υπηρεσίες όπως ένας επιχειρηματίας. Αυτό σημαίνει: Τα απορρίμματα να είναι ανταποδοτική υπηρεσία και να παραδοθεί η μονάδα στο Περιγιάλι σε ιδιώτες.

 

Η αντίληψη ότι το νερό είναι εμπόρευμα να οδηγεί μέχρι και την αντιδικία με τη διοίκηση όμορου Δήμου για τα νερά του Κεφαλαρίου, αντί από κοινού να παλεύουν για ποιοτικό και

φθηνό νερό….”.

 

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης:

  • Αποκλειστικά δημόσιος ενιαίος φορέας διαχείρισης του νερού και ένταξη σε αυτόν όλων των εργαζομένων με κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.

 

  • Άμεσα μέτρα για να σταματήσει η μόλυνση των υδροφορέων, να εφαρμοστούν ολοκληρωμένα προγράμματα αποκατάστασής τους για υγιεινό και φθηνό νερό.

 

  •  Δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας, μακριά από τους νόμους της αγοράς.

 

  • Επεξεργασία και εφαρμογή ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που αφορά την έρευνα, την προστασία και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων.