Από τις 27 έως τις 3 Μαρτίου, 2 μαθητές και 2 συνοδοί καθηγητές από το 2ο ΕΠΑΛ Καβάλας ταξίδεψαν στο Parede της Πορτογαλίας προκειμένου να εκπροσωπήσουν το σχολείο στην 4η Διακρατική συνάντηση με συμμετοχή μαθητών με πρόγραμμα Erasmus με τίτλο “Πλαστικά στη θάλασσα ή θάλασσα από πλαστικά;”

 

Σχετική ανακοίνωση του 2ου ΕΠΑΛ αναφέρει τα εξής:

 

Κατά το διάστημα 27 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου 2023, 2 μαθητές και 2 συνοδοί καθηγητές από το 2ο ΕΠΑΛ Καβάλας ταξίδεψαν στο Parede της Πορτογαλίας προκειμένου να εκπροσωπήσουν το σχολείο στην 4η Διακρατική συνάντηση με συμμετοχή μαθητών, ενός από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus που αυτό συμμετέχει κατά την χρονική περίοδο 2020-2023 και έχει τίτλο “Be brave - help us fight the plastic wave: Getting aware of plastics”.

 

Η θεματολογία του προγράμματος είναι η ανάπτυξη κοινωνικής/περιβαλλοντικής υπευθυνότητας των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών οργανισμών, η καλλιέργεια ενεργούς πολιτικότητας των συμμετεχόντων, η χρήση πλαστικών και οι συνέπειες της στο περιβάλλον καθώς και η επίδραση της στην κλιματική αλλαγή και η εισβολή των μικροπλαστικών στην διατροφική αλυσίδα.

 

Στη συνάντηση εκτός των συμμετεχόντων από ελληνικό εταιρικό σχολείο, 2o ΕΠΑΛ Καβάλας, συμμετείχαν και 17 μαθητές/τριες καθώς και οι 6 συνοδοί εκπαιδευτικοί τους από τη Γερμανία (συντονιστικό σχολείο), την Ιταλία, την Κροατία και βέβαια η μεγάλη και ιδιαίτερα ενεργή ομάδα του Πορτογαλικού σχολείου Agrupanamento de Escolas de Parede που φιλοξένησε την συνάντηση.

 

To αντικείμενο της συνάντησης ήταν «Plastic on Sea or Sea of Plastics?» (Πλαστικά στη θάλασσα ή θάλασσα από πλαστικά?). 

 

Η διεθνής ομάδα των μαθητών καλωσορίσθηκε την πρώτη ημέρα των εργασιών στο αμφιθέατρο του σχολείου από την συντονίστρια του Πορτογαλικού σχολείου κ. Ana Paula Alexandre, την Margarida Simões, πρόεδρο του

μαθητικού Συμβουλίου και τον διευθυντή του σχολείου κ. José Guerreiro.

 

Στην συνέχεια παρουσιάσθηκαν η Στρατηγική του Δήμου Cascais στο Carcavelos και στο Parede για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων από την κ. Joana Balsemão – Σύμβουλο σε θέματα Περιβάλλοντος του Δημοτικού Συμβουλίου του Cascais, οι Εργασίες που αναπτύχθηκαν από το Δήμο στη μάχη ενάντια στη ρύπανση από πλαστικά από την κ. Sara Faria – Διευθύντρια πρότζεκτ στην Κοινότητα Cascais και η Εργασία του Sonae MC σχετικά με τον αντίκτυπο των πλαστικών στους ωκεανούς από την κ. Ana Vilaça – από το Τμήμα Αειφόρου Ανάπτυξης του SONAE.

 

Οι δράσεις για την ενημέρωση και τη μάχη ενάντια στα πλαστικά συνεχίστηκαν τις επόμενες ημέρες όταν η διεθνής ομάδα παρακολούθησε σεμινάριο στο CERENA στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Instituto Superior Técnico, παράρτημα στο Cascais του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας, παρουσίαση του πρότζεκτ Plasticus maritimus από την κ. Ana Pêgo – Θαλάσσια Βιολόγο, συμμετείχε σε εργαστήρια με τίτλο ARTivista παίζοντας με τα σκουπίδια των θαλασσών και “discovering the intertidal zone of Avencas beach” (ανακαλύπτοντας τη μεσοπαλιρροιακή ζώνη της Ακτής Avencas).

 

Την τελευταία ημέρα της συνάντησης η ομάδα ασχολήθηκε με τα θέματα «Όλα καταλήγουν σε θάλασσες και ωκεανούς», «η τέχνη της Ανακύκλωσης Αναβάθμισης» και υλοποιήθηκε Καλλιτεχνικό εργαστήριο όπου οι μαθητές πρωτοτύπησαν δημιουργώντας και παρουσιάζοντας τα δικά τους μοναδικά έργα τέχνης φτιαγμένα από άχρηστα πλαστικά αντικείμενα.

 

Σαφώς και στο τέλος της συνάντησης επιδόθηκαν οι βεβαιώσεις συμμετοχής, αξιολογήθηκε η συνάντηση από τη διεθνή ομάδα με καινοτόμο τρόπο και ολοκληρώθηκε με άψογα διοργανωμένη βραδιά στο σχολείο υποδοχής από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς της Πορτογαλικής ομάδας, για την οποία προετοίμασαν και πρόσφεραν στην διεθνή ομάδα μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών φαγητών και γλυκών της κουζίνας της Πορτογαλίας, ενώ δεν έλειψε η ζωντανή μουσική με τραγούδι από την ορχήστρα των μαθητών του σχολείου και ο χορός.

 

Τέλος οι συμμετέχοντες κατά το διάστημα της συνάντησης είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος της γραφικής Λισαβόνας, του Cascais και να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα στο Cabo da Roca, το πιο δυτικό σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης.”