γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Θα ζήσουμε μέχρι τις εκλογές τις αλλεπάλληλες ανατροπές των δημοσκοπήσεων, μετά το φιάσκο των δημοσκόπων στις Κυπριακές εκλογές.

 

Κι αυτό το αναφέρουμε μιας και γνωρίζουμε χοντρικά ότι στις δημοσκοπήσεις κερδίζει με 7 και πλέον μονάδες η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ…

 

Βέβαια οι δημοσκοπήσεις έχουν πολλές αναγνώσεις και κυρίως στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, που εκεί πάντα όσοι ασχολούνται με τις εκλογές βάζουν τον φακό και μετράνε τα αποτελέσματά τους.

 

Για παράδειγμα, μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτήν που παρουσιάζουν οι μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις δίνει η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Palmos Analysis και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ATTICA TV, η οποία εστιάζει στις εκλογικές προτιμήσεις και τα "πιστεύω” των ανδρών και γυναικών ηλικίας 17 έως 34 ετών.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της Palmos Analysis, ο ΣΥΡΙΖΑ (στην Αττική) καταγράφει προβάδισμα έξι μονάδων έναντι της ΝΔ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 25% έναντι 19% της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει το 9% των ερωτηθέντων, ενώ το ΜέΡΑ25 και η ακροδεξιά ("Έλληνες για την Πατρίδα") φθάνουν στο 6%.

 

Στο 5% βρίσκεται το ΚΚΕ, 3% είναι το ποσοστό της Ελληνικής Λύσης, ενώ το 17% των νέων ανθρώπων που ρωτήθηκαν δηλώνουν αναποφάσιστοι.

 

Στο ερώτημα ποιον πολιτικό αρχηγό νιώθουν ότι βρίσκεται πιο κοντά τους, το 23% των νέων δίνει προβάδισμα στον Αλέξη Τσίπρα και ακολουθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 20%, ο Γιάννης Βαρουφάκης με 7% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον Δημήτρη Κουτσούμπα με 6%.

 

Ενδιαφέροντα είναι τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης, καθώς η νέα γενιά ιεραρχεί ως σημαντικότερα προβλήματα την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς, την ανεργία και την κατάσταση που επικρατεί στην υγεία και την παιδεία, με τα ζητήματα της διαφθοράς και των υποκλοπών να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης.

 

Η έρευνα καταγράφει μία μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης των νέων ανθρώπων προς τους θεσμούς, καθώς εκτός από την οικογένεια και τις ένοπλες δυνάμεις, η εμπιστοσύνη που εκφράζεται για την αστυνομία, την εκκλησία, τη δικαιοσύνη, τα κόμματα και το κοινοβούλιο βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά.

 

Η ανασφάλεια που επικρατεί στις τάξεις των νέων ανθρώπων αποτυπώνεται στις απαντήσεις που δίνουν στο ερώτημα εάν θα επέλεγαν να ζήσουν μόνιμα στο εξωτερικό, όπου το 64% απαντά θετικά, ενώ το 71% συμφωνεί να επιτραπεί ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.

 

Στο ερώτημα για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα, θετικό εμφανίζεται το 48% και αρνητικό το 44%, ενώ το 47% τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης της χρήσης ινδικής κάνναβης. Το 62% τέλος απορρίπτει την κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία.

 

Με άλλα λόγια εδώ μπορεί κανείς να δει το καθαρόαιμο κοινό που θα καθορίσει από δω και πέρα τα πολιτικά πράγματα και όχι ενδεχόμενα στις επερχόμενες εκλογές.

 

Από την άλλη μεριά έχουμε τον αντίπαλο του Αλέξη Τσίπρα που είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Ο πρόεδρος της γαλάζιας παράταξης αναφέρει, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη δύναμη αυτοπεποίθησης και θα κερδίσει και τις εκλογές».

 

Και συνεχίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Καθώς μπαίνουμε στην τελευταία ευθεία για τις εκλογές, αυτό δεν είναι άλλο από το διπλό μήνυμα που εκπέμπει πια κάθε γωνιά της πατρίδος μας. Το μήνυμά της αυτοδύναμης Ελλάδας και της αυτοδύναμης και πρωτοπόρας Νέας Δημοκρατίας. 

 

Το μήνυμα που στέλνετε όλοι εσείς οι Έλληνες είναι το έναυσμα της νίκης για να κάνουμε ακόμα πιο γερές τις βάσεις που θεμελιώσαμε και να χτίσουμε, όλες και όλοι μαζί, ένα καλύτερο αύριο για την όμορφη περιοχή σας, που πάντα έχει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου».

 

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ότι τάζει χρήματα που δεν υπάρχουν.

 

Είπε χαρακτηριστικά ότι «τώρα τάζει 45 δισεκατομμύρια ευρώ από το γνωστό λεφτόδενδρο της Θεσσαλονίκης, περισσότερα και από αυτά που έλεγε το 2015, για να βάλει μετά καμιά τριανταριά φόρους και να κόψει 17 φορές μισθούς και συντάξεις και να κλαίγεται τώρα για τον νόμο Κατρούγκαλου, τον οποίο ο ίδιος ψήφισε» και συμπλήρωσε: «Άμα ξέρεις ότι δεν έχεις καμιά τύχη να κερδίσεις τις εκλογές, τάζεις ότι θέλεις».

 

Ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να τάξει χρήματα που δεν υπάρχουν και δεν θα διαρρήξει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

 

Με άλλα λόγια θα περίμενε κανείς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παίζει αλλιώς, αλλά ξέρει τι κάνει μια και απευθύνεται σε άλλο κοινό, αυτό των senior, των μεγαλύτερων ηλικιών δηλαδή τους οποίους φροντίζει να τους πετά την χρυσόσκονη ότι δεν θα πληρώσουν πολύ ΕΝΦΙΑ, θα πάρουν (όσοι δεν πήραν) επίδομα 300 ευρώ και άλλα πολλά, όπως από κουπόνι για το μάρκετ μέχρι και επίδομα …μασάζ!

 

Φυσικά δεν θα τους μιλήσει για τους Λοάτκι, τις σχέσεις των δύο φύλων, την χρήση της κάνναβης, την κατάργηση των θρησκευτικών στα σχολεία.

 

Σε αυτά μανούλα είναι ο Αλέξης που στοχεύει στους …junior!

 

Και θυμήθηκα στις 28 Μαΐου του 2021 που στο Ζάππειο όπου είχε κάνει ομιλία με αφορμή τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

 

ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Ο Μωυσής μας προέκυψε Ηρώδης»!

 

Με άλλα λόγια το μωρό …ξέρει τι λέει και που απευθύνεται! Αλλά ξέρετε δεν τον χαρακτήρισε τότε Ηρώδη μια και ήξερε ο Αλέξης το αμάρτημά του με την κωλοτούμπα στο γνωστό του δημοψήφισμα!