Στο διήμερο Αναπτυξιακό Συνέδριο με θέμα "Φυσικό Αέριο και Ανάπτυξη", που πραγματοποιήθηκε  4 και 5 Νοεμβρίου 2015 στην Αθήνα, κλήθηκε ως ομιλητής ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ.Γιώργος Παυλίδης. Κατά την παρέμβασή του:
 

  • Περιέγραψε την κατάσταση των ήδη διερχόμενων από την Περιφέρεια αγωγών φυσικού αερίου, αλλά και αυτών που προγραμματίζονται ή συζητούνται.

 

  • Τόνισε ότι εκτός από 35 επιχειρήσεις μεγάλης κατανάλωσης, δεν υπάρχει σύνδεση για μαζική και οικιακή χρήση.

 

 

  • Παρουσίασε αναλυτικά τη μεγάλη επιβάρυνση της ΠΑΜΘ, που βρίσκεται στην πλέον ψυχρή ζώνη της Χώρας μας, σε έμμεσους φόρους.

 

  • Ανέδειξε την αδικία και τη μεγάλη αντίφαση να προσδιορίζεται πολιτικά και τεχνοκρατικά αλλά και να επιβαρύνεται ως "ενεργειακός κόμβος" η Περιφέρειά μας, ενώ ταυτόχρονα, με προσχηματικό τρόπο, να αποκλείεται από τη χρήση της φτηνής πηγής ενέργειας, να μην υπάρχουν δίκτυα χαμηλής τάσης.

 

 

  • Επισήμανε πως δεν πρέπει να υπάρχει άναρχη και ασυντόνιστη διέλευση των αγωγών, μάλιστα αποφασιζόμενη ερήμην της κοινωνίας, η οποία επιβαρύνει και διαιρεί τον αναπτυξιακό πεδινό χώρο, που είναι μια λωρίδα γης καθ’ όλο το μήκος της.

 

  • Τόνισε ότι η Περιφέρεια ήδη ενέταξε, ενεργώντας πρωτοποριακά, δράση διείσδυσης  και κατασκευής υποδομών διανομής φυσικού αερίου στις 5 μεγάλες πόλεις της, τη Δράμα, την Καβάλα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, συνεργάσθηκε με τη ΔΕΠΑ και δια της ΕΥΔ, μετά και  από την ιδιωτική χρηματοδότηση που εξασφάλισε έως τα 21,6 εκατομμύρια ευρώ της πρώτης φάσης του έργου, στο επόμενο διάστημα προχωρεί σε ανάλογη πρόσκληση. Ενεργεί ταυτόχρονα για την ανεύρεση όλων των απαιτούμενων ιδιωτικών   πόρων για την ολοκλήρωση του έργου στο σύνολο των πέντε πόλεων.

 

 

  • Τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα ανταποδοτικό τέλος υπέρ της κοινωνίας της Περιφέρειας για όλες τις διελεύσεις, όπως έπρεπε να συμβαίνει.

 

(δελτίο Τύπου)