Στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης 21 «Διακρατική Συνεργασία» για δικτύωση, μεταφορά καλών πρακτικών και ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ της Καβάλας και της Νυρεμβέργης σε θέματα που αφορούν στο δευτερογενή τομέα, της Πράξης «Τοπική Δράση Βιώσιμης Ανάπτυξης Απασχόλησης στο Δευτερογενή Τομέα Ν. Καβάλας» της Α.Σ. «ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ», η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια», υπεύθυνος υλοποίησης της Δράσης σε συνεργασία με το Δήμο Νυρεμβέργης, σχεδίασε και υλοποίησε επίσκεψη μελέτης (study visit) 7μελών στη Νυρεμβέργη.

 

Η επίσκεψη μελέτης διήρκησε 4 ημέρες, από τις 7 έως τις 10 Οκτωβρίου. Στην αποστολή συμμετείχαν εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων του Νομού Καβάλας και συγκεκριμένα οι α) Δέμπας Μάρκος, Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Καβάλας, β) Τσομπανόπουλος Ευάγγελος, Δήμαρχος Νέστου, γ) Σκορδάς Μιχάλης, Δ/ντης Αναπτυξιακής Καβάλας, δ) Σαρηγιαννίδης Λάζαρος, Οικονομολόγος, στέλεχος Δ/νσης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, ε) Μπάτης Νίκος, Σύμβουλος επιχειρήσεων, στελεχος Δ/νσης Πολιτιστικού Τουρισμού ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, στ) Σαμουρκασίδου Ελένη, Μηχανικός Χωροταξίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης, μέλος ΤΕΕ-ΑΜ και ζ) Καραδρακόντης Κωνσταντίνος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός.

 

          Στο πλαίσιο της Δράσης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους υπεύθυνους των παρακάτω επιχειρήσεων και οργανισμών:

 

  • Διεύθυνση Διαχείρισης της ενέργειας του Δήμου Νυρεμβέργης, υπηρεσία του Δήμου υπεύθυνη για την ενεργειακή ανάπτυξη των κτιρίων και των σχολείων του Δήμου.
  • Διεύθυνση Υποστήριξης της Οικονομίας του Δήμου Νυρεμβέργης, υπηρεσία του Δήμου επιφορτισμένη με την προώθηση και τη διαφήμιση των έργων και των επιχειρήσεων του Δήμου Νυρεμβέργης.
  • Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Νυρεμβέργης.
  • Επιχειρήσεις εισαγωγής και διάθεσης χονδρικής και λιανικής ελληνικών προϊόντων στη Γερμανία.
  • Εμπορική ακόλουθος Ελληνικού Προξενείου Μονάχου.
  • Τμήμα Διεθνών Σχέσεων Δήμου Νυρεμβέργης.
  • Φορείς και στελέχη Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Στα μέλη της αποστολής δόθηκε η ευκαιρία να δουν από κοντά και να ενημερωθούν για την εφαρμογή συγκεκριμένων καλών πρακτικών, ήτοι δομές του Δήμου που εφαρμόζουν καινοτόμους τρόπους διοίκησης, οργάνωσης και διαχείρισης ενέργειας των εγκαταστάσεων και των υπηρεσιών που επιβλέπουν και ελέγχουν, καθώς και σημαντικές επιχειρήσεις εισαγωγής και προώθησης προϊόντων στη Γερμανία. Η αποστολή ενημερώθηκε για τις δραστηριότητές τους, τον τρόπο λειτουργίας τους, τα προβλήματα που συνάντησαν και τον τρόπο με τον οποίο τα αντιμετώπισαν και συζητήθηκαν οι άμεσες και έμμεσες προοπτικές συνεργασίας που μπορούν να προκύψουν.  

 

Στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης 25 «Διακρατική Συνεργασία» για δικτύωση, μεταφορά καλών πρακτικών και ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ της Καβάλας και της Νυρεμβέργης σε θέματα που αφορούν στον τριτογενή τομέα, του έργου «Δίκτυο Ανάδρασης για την Απασχόληση στον Τριτογενή Τομέα Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ», η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια», υπεύθυνος υλοποίησης της Δράσης σε συνεργασία με το Δήμο Νυρεμβέργης, σχεδίασε και υλοποίησε επίσκεψη μελέτης (study visit) 7μελών στη Νυρεμβέργη.

 

Η επίσκεψη μελέτης είχε διάρκεια 4 ημέρες, από τις 19 έως τις 22 Οκτωβρίου. Στην αποστολή συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων του Νομού Καβάλας και συγκεκριμένα οι α) Μαλαμίδου Δήμητρα, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας - Θάσου, β) Υψηλάντη Βασιλική-Ζαφειρία, Πολιτειολόγος, Προϊσταμένη Δ/νσης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, γ) Νεστορίδης Ιωάννης, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Καβάλας, δ) Θωμαδάκης Κωνσταντίνος, Event Manager, Στέλεχος Δ/νσης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, ε) Κουμουλίδης Ηλίας, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας, στ) Ξανθόπουλος Παναγιώτης, Τοπογράφος Μηχανικός, Τεχνική  Υπηρεσία Δήμου Καβάλας και ζ) Ευαγγέλου Άγγελος, Προϊστάμενος κίνησης του Αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας.

 

Στο πλαίσιο της Δράσης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους υπεύθυνους των παρακάτω επιχειρήσεων και οργανισμών:

  • Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Νυρεμβέργης, παρουσίαση των 5 μεγαλύτερων  Φεστιβάλ που διοργανώνει ο Δήμος.
  • Ένωση ξενοδόχων της Νυρεμβέργης, συζήτηση για θέματα οργάνωσης και διαχείρισης με τον πρόεδρο της Ένωσης κ. Rottner.
  • Διεύθυνση Οργανισμού Τουρισμού και Συνεδρίων, παρουσίαση του Οργανισμού (CTZ) καθώς και του Συνεδριακού Κέντρου από τη Γενική Διευθύντρια κ. Coulin.
  • Διεύθυνση Πολιτισμού και Ελεύθερου Χρόνου, παρουσίαση του υπό κατασκευή Πολιτιστικού Κέντρου στις πρώην εγκαταστάσεις της AEG από τον Διευθυντή των Πολιτιστικών Κέντρων κ. Hautmann. 
  • Διεύθυνση Φροντίδας Δημόσιων Χώρων, παρουσίαση της διαδικασίας πεζοδρόμησης και συζήτηση για τη διαχείριση των πεζοδρόμων με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης κ. Fischer. Ακολούθησε επίσκεψη  στον πεζόδρομο Kornmarkt.
  • Πολιτιστικό Κέντρο “Villa Leon”, παρουσίαση του Κέντρου και του προγραμματισμού δραστηριοτήτων από το Διευθυντή κ. Erol.
  • Επίσκεψη και ξενάγηση στο Εκθεσιακό – Συνεδριακό Κέντρο της Νυρεμβέργης Nurnberg Messe.
  • Φωτογραφικός Όμιλος Νυρεμβέργης, συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου. Παρουσίαση και συζήτηση για ενδεχόμενη συνεργασία με τον αντίστοιχο Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας.
  • Κέντρο Τεκμηρίωσης (Doku-Zentrum), παρουσίαση και ξενάγηση από τον Διευθυντή του Κέντρου κ. Dierl.

 

Όλες οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε εξαιρετικό κλίμα, με εμφανή διάθεση συνεργασίας και από τις δύο πλευρές. Συζητήθηκαν οι τρόποι λειτουργίας, διαχείρισης και προγραμματισμού των συγκεκριμένων Διευθύνσεων και φορέων του Δήμου Νυρεμβέργης, τρόποι χρηματοδότησης και χορηγικών συνεργασιών, πρακτικές μάρκετινγκ που ακολουθούν και οι τρόποι δικτύωσης όλων των φορέων. Συζητήθηκαν τα διάφορα προβλήματα που συναντούν και οι τρόποι αντιμετώπισής τους. Τέλος, δόθηκαν επίσημα οικονομικά στοιχεία από όλες τις Διευθύνσεις, καθώς και οι τρόποι χρηματοδότησής τους από το Δήμο της Νυρεμβέργης.