Έντονες διαμαρτυρίες έχει ξεσηκώσει στο Ραχώνι της Θάσου η εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας 5G στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου.

 

Η κεραία πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το επόμενο διάστημα γεγονός που έχει προκαλέσει την αγωνία των κατοίκων του χωριού για το τι πρόκειται να συμβεί στην υγεία τους τα επόμενα χρόνια.

 

Χθες Κυριακή 8 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής κοντά στο σημείο που έχει εγκατασταθεί η κεραία προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την επικείμενη λειτουργία της.

 

Στη συνάντηση εκτός των άλλων ήταν και ο Σταμάτης Σοφιανόπουλος ο οποίος είναι παλιός τεχνικός του ΟΤΕ αλλά και της Cosmote. Του ζητήθηκε η γνώμη του σχετικά με την λειτουργία της κεραίας και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία. Όπως λέει ο ίδιος, στη συνάντηση δεν θέλησε να την πει. Την μοιράστηκε όμως με τους διαδικτυακούς του φίλους.

 

Συγκεκριμένα έγραψε:

 

«Εχθές παραβρέθηκα σε μια όμορφη συζήτηση-διαμαρτυρία των συγχωριανών αλλά και συντοπιτών μου στο νησί της Θάσου και συγκεκριμένα στο χωριό Ραχώνι όπου θέμα της όλης διεργασίας ήταν (και είναι) η εγκατάσταση μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας 5G στην περιοχή.

 

Στην μάζωξη παραβρέθηκε και ο πρώτος πολίτης του νησιού ο κος Δήμαρχος.

 

Άκουσα με προσοχή πολλές τοποθετήσεις των πολιτών.

 

Σε κάποια στιγμή μέλος της επιτροπής με κάλεσε να τοποθετηθώ λόγω της παλιάς μου ιδιότητας ως υπάλληλος αλλά και τεχνικός του ΟΤΕ αλλά και της Cosmote .

 

Απάντησα ευγενικά ότι αυτά που θα πω δεν θα αρέσουν οπότε "άστο καλύτερα".

 

Βλέπεις σ αυτήν την χώρα μόνο τα εύηχα αρέσουν και όχι οι αλήθειες.

 

Φυσικά δεν με κάλεσε.

 

Συνοψίζοντας θα ήθελα έστω και από εδώ να πω την γνώμη μου.

 

 Προ σχεδόν ενάμιση χρόνο η πολιτειακή ηγεσία του νησιού χειροκροτούσε την πιθανή επιλογή του νησιού ως "έξυπνο νησί" για την αυτόνομη κίνηση των αυτοκινήτων και φυσικά πολύ ορθώς χειροκροτούσε.

 

Όμως τίθεται ένα ερώτημα :

 

Δεν γνώριζε η πολιτειακή ηγεσία του νησιού ότι για να επιτευχθεί αυτό πρώτη προτεραιότητα ήταν η πλήρης κάλυψη του νησιού με 5G;

Θεωρώ ότι γνώριζε. Τι άλλαξε τώρα και παραβρίσκεται σε διαμαρτυρίες κατοίκων;

 

Μυρωδιά εκλογών θα απαντήσω εγώ.

 

Πάμε παρακάτω να λύσω με τις ελαχιστότατες γνώσεις μου κάποια στρεβλά που ακούστηκαν.

 

Άκουσα για "ραδιενέργεια" άκουσα για "ηλεκτρομαγνητικά πεδία" και διάφορα άλλα καλούδια.

Όροι που προξενούν τρόμο και μόνο στο άκουσμα τους.

 

Λοιπόν....

α) Η κεραία κινητής δεν έχει καμμιά σχέση με την διάσπαση του ατόμου.

 

β) η κεραία κινητής εκπέμπει ΜΗ ιονίζουσα ακτινοβολία χαμηλής συχνότητας(θα πω παρακάτω τι και πως)

 

γ) δεν είναι θεριό που καταπίνει ότι ζει και εργάζεται.

 

Υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ της ασφαλούς ακτινοβολίας και της επικίνδυνης ακτινοβολίας που σχετίζεται με μέρη ή μηχανήματα όπως του Τσερνομπίλ ή των ακτίνων Χ.

 

Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ ιονίζουσας και μη ιονίζουσας ακτινοβολίας.

 

Ύστερα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «κολυμπάμε» συνεχώς σε ακτινοβολία υποβάθρου, όπως οι κοσμικές ακτίνες από τον ήλιο..

 

Ω ναι και οι ακτίνες του ήλιου είναι ακτινοβολία.

Η ιονίζουσα ακτινοβολία εμφανίζεται σε μήκη κύματος πάνω από το υπεριώδες φως, γνωστές και ως ακτίνες Χ και ακτίνες γάμμα.

 

Αυτά ναι μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο DNA σας χτυπώντας ηλεκτρόνια από τα βασικά μόρια, οδηγώντας σε όγκους και καρκίνο.

 

Τα ραδιοκύματα χαμηλότερης συχνότητας, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας LTE, δεν ιονίζουν, άρα δεν μπορούν να προκαλέσουν τον ίδιο τύπο ζημιάς.

 

Ορισμένα μη ιονίζοντα μήκη κύματος μπορεί να είναι κακά για εσάς, καθώς παράγουν θερμότητα σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ισχύος. πχ ο φούρνος μικροκυμάτων σας απαιτεί περισσότερη από χίλια βατ για να ζεστάνει ένα γεύμα.

 

Φανταστείτε λοιπόν το χέρι σας μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό με ισχύ 1000 βατ σε απόσταση από το σημείο εκτόξευσης 10 εκατοστά .

 

Ναι έχουμε εκτός των άλλων και εγκαύματα οξείας μορφής.

 

Φανταστείτε τώρα το ίδιο χέρι στο σπίτι σας στον δρόμο στον χώρο εργασίας σας κ.ο.κ να είναι σε απόσταση 100 μέτρα μακριά έως και 3-4 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο εκτόξευσης της ακτινοβολίας όπου η ισχύς του σημείου εκτόξευσης είναι 3 βατ.

 

Νομίζω αυτή και μόνο η σύγκριση αρκεί.

 

Η εκπέμπουσα ακτινοβολία ραδιοκυμάτων της κεραίας κινητής  σε σχέση με την προσλαμβάνουσα από τον άνθρωπο, πτηνό, ζώο φυτά και πάει λέγοντας είναι έως και αμελητέα.

 

Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω ότι στην ΠΛΗΡΗ εξέλιξη του το κυψελοειδές σύστημα του 5G (αργεί ακόμη) προβλέπει εγκατάσταση μικρών κεραιών ανά 300-400 μέτρα σε πχ κολώνες ΔΕΗ εντός του αστικού ιστού. Ο λόγος είναι προφανής. Λόγω της πολύς χαμηλής ισχύος εκπομπής των κεραιών θα πρέπει να πυκνώσει το σημείο επαφής του κινητού μας όπου βέβαια και τα κινητά νέας γενιάς θα είναι χαμηλότερης εκπομπής ακτινοβολίας ραδιοκυμάτων.

 

Σαν κλου θα ήθελα να σας πω ότι το 1970 όταν άρχισαν τα πρώτα δειλά βήματα για τα FM υπήρξε και τότε δαιμονοποίηση για τα fm και μάλιστα είχαν πει ότι τα fm είναι συντομογραφία από την λέξη Φάντασμα άρα Σατανάς κλπ.

 

Αυτά εν ολίγοις.

Καλημέρα σας.»