Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, και ο Πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Παναγιώτης Αγγελίδης, το απόγευμα της Τρίτης 20 Δεκεμβρίου, εγκαινίασαν την ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας CITYMARKET 30, που φιλοξενείται στον υπόγειο χώρο της Δημοτικής Αγοράς.

 

 

Πρόκειται για φωτογραφίες ερασιτεχνών και επαγγελματιών φωτογράφων που πήραν μέρος στον διαγωνισμό της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ με θέμα το κτήριο και τον μικρόκοσμο της 30χρονης Δημοτικής Αγοράς της Καβάλας.

 

 

Ο κ. Μουριάδης, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, είπε πως «η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να φωτογραφηθεί η σύλληψη της ιδέας και η κατασκευή του συγκροτήματος της Δημοτικής Αγοράς από τον Λευτέρη Αθανασιάδη, που έφυγε από κοντά μας σαν σήμερα, πριν από 11 χρόνια. Όμως, ένα εμπορικό κτήριο, γεμάτο κίνηση, μπορεί να δημιουργεί καθημερινές εικόνες ακόμη και εικαστικού χαρακτήρα, οι οποίες αποτυπώνουν διαχρονικά ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής της πόλης μας. Αυτό το κομμάτι κλήθηκαν να φωτογραφίσουν συνδημότες μας, αναδεικνύοντας οπτικές γωνίες που διαφεύγουν από τα μάτια εμπόρων και πελατών.

 

 

Η Δημοτική Αγορά, στα 30 χρόνια της ζωής της πέρασε διάφορες περιόδους ακμής και παρακμής. Άλλη φιλοσοφία την γέννησε κι αλλιώς πορεύεται σήμερα.

Κι οι προσπάθειες του Δήμου και, κυρίως, της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, επικεντρώνονται στην εύρεση τρόπων προσέλκυσης επιχειρήσεων που θα δίνουν ιδιαίτερο στίγμα και ζωή σε ένα σημαντικότατο δημιούργημα του Δήμου Καβάλας, που αποδίδει και σημαντικά έσοδα.

Έλλειπε, όμως η καλλιτεχνική πινελιά από τη ζωή του κτηρίου για να ξεπεραστεί και ο καθαρά εμπορικός χαρακτήρας του, ώστε να μπορεί να αποτελεί άλλον έναν χώρο ανάπτυξης πνευματικού πολιτισμού. Έτσι, η ιδέα του φωτογραφικού διαγωνισμού ήταν ίσως η απαρχή για να αρχίσουμε να βλέπουμε με άλλο μάτι τη Δημοτική Αγορά και τους διαθέσιμους χώρους της».

 

 

Ο κ. Αγγελίδης, χαρακτήρισε την Έκθεση Φωτογραφίας ως «νέο ξεκίνημα και ουσιαστική επανεκκίνηση για την ίδια την ιστορία του κτηρίου». Και, αφού ευχαρίστησε τους συντελεστές του Διαγωνισμού και της Έκθεσης, τόνισε ότι «σήμερα γίνεται ένα πρώτο βήμα, που αφορά στη διαμόρφωση του κτηρίου εσωτερικά, ανοίγοντας προοπτικές για μελλοντική εφαρμογή μιας νέας χρήσης του, που θα οδηγήσει στη λειτουργική επανένταξή του στον ιστό της πόλης, συμβάλλοντας άμεσα και έμμεσα στην πολιτιστική ανάδειξη και κοινωνική αναζωογόνηση της περιοχής».

 

 

Η υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Νατάσα Θεοδοσίου, που είχε την ιδέα της συγκεκριμένης δράσης, στην παρέμβασή της, σημείωσε ότι «μέσα από την ιδέα επανάχρησης του υπόγειου χώρου της Δημοτικής Αγοράς, ως χώρου καλλιτεχνικών, κοινωνικών και πολιτιστικών ζυμώσεων, αναδεικνύονται 30 έργα (όσα και τα χρόνια της Δημοτικής Αγοράς), 6 από τα οποία διακρίθηκαν».

 

Σημειώνεται ότι η φωτογραφική δράση «CITY MARKET 30»:

 

Αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόταση με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 χρόνων λειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς Καβάλας

 

 

Φιλοξενείται στο υπόγειο της Δημοτικής Αγοράς (είσοδος επί της οδού Αμύντα)

 

Θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Ιανουαρίου

 

Λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή (εκτός αργιών), από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ.