Ανακοίνωση εξέδωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας, Γιάννης Ιακωβίδης, τονίζοντας πως τους τελευταίους μήνες ο Δήμος έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για να δώσει μορφή στο σχέδιο πόλης του Περιγιαλίου με την διάνοιξη δρόμων.

 

Ανακοίνωση:

 

"Αγαπητοί Δημότες,

 

Τους τελευταίους μήνες ο Δήμος Καβάλας έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για να δώσει μορφή στο σχέδιο πόλης του Περιγιαλίου με την διάνοιξη δρόμων, ώστε κατ’αρχάς να παραδοθούν στις υπηρεσίες κατασκευής των δικτύων κοινής ωφελείας. 

 

Ήδη διανοίχθηκαν 2,5 χιλιόμετρα δρόμων και βρίσκεται σε εξέλιξη η δημοπράτηση ενός μεγαλύτερου έργου ύψους 500 χιλ.€ με το οποίο θα διανοιχθούν πολλά  περισσότερα χιλιόμετρα. 

 

Το Περιγιάλι θα αρχίσει να αποκτά αστική μορφή αλλά αυτή η προσπάθεια απαιτεί και την δική σας συνδρομή. 

 

Ο Δήμος Καβάλας είναι πια αποκλειστικός ιδιοκτήτης των ρυμοτομούμενων τμημάτων μετά την κύρωση της Πράξης Εφαρμογής Πολεοδομικής Μελέτης Περιγιαλίου Δήμου Καβάλας και έχει δικαίωμα να παρέμβει σε αυτά για τις  

προγραμματισμένες εργασίες του, άμεσα.

 

Αυτό δεν στερεί ή μεταβάλλει το δικαίωμα αποζημίωσης των ιδιοκτητών για τις επικείμενες κατασκευές και επιθυμία του Δήμου Καβάλας είναι η τακτοποίηση όλων των υποχρεώσεών του με τρόπο σύννομο, δίκαιο και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. 

 

Για τον τρόπο και το ύψος της αποζημίωσης, όπως και για την συνέχιση της κατάληψης ιδιοκτησιών του Δήμου δυστυχώς υπήρξαν και συνεχίζουν να  υπάρχουν πολλές παρανοήσεις για τις οποίες ενημερώνουμε τους ιδιοκτήτες ακινήτων που προσέρχονται στην Υπηρεσία. 

 

Σημειώνουμε, εν συντομία, τα παρακάτω:

 

1️) Τα επικείμενα του Περιγιαλίου (κτίσματα, περιφράξεις, άλλες κατασκευές και παραγωγικά δέντρα που ρυμοτομούνται ή αλλάζουν ιδιοκτήτη) πρέπει να  αποζημιωθούν μόνο εφόσον είναι νόμιμα. 

 

2️) Για την διευκόλυνση της έρευνας των κριτηρίων νομιμότητας, επισυνάπτουμε  πίνακα της Πολεοδομίας Καβάλας με τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις. 

 

3️) Το 2020 η Επιτροπή Επικειμένων του Π.Δ.5/1986 βάσει της προηγούμενης  καταγραφής κατά την κτηματογράφηση, συνέταξε πίνακα αποζημίωσης για  το σύνολο των κατασκευών, δεδηλωμένα όμως χωρίς να ασχοληθεί με τη νομιμότητά τους. 

Η Επιτροπή συστήθηκε με αποκλειστική ευθύνη της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. Ο ιδιοκτήτης που διαφωνεί είτε για την μη καταγραφή επικειμένων του, είτε για το ύψος της αποζημίωσης, έχει ως μοναδική οδό την προσφυγή σε Δικαστήριο που είναι κατά τον Νόμο τα μόνα υπεύθυνα να επιλύουν ανάλογες διαφωνίες. 

 

4️) Ο Δήμος Καβάλας δεν είναι νομιμοποιημένος να αλλάξει οποιαδήποτε απόφαση της Επιτροπής, ή της καταγραφής των επικειμένων παρά μόνο να  ελέγξει θέματα νομιμότητας.

 

5️) Συμψηφισμοί αποζημίωσης επικειμένων με εισφορές ιδιοκτησιών δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν γιατί ο Νομοθέτης ορίζει σαφώς πως οι εισφορές διατίθενται αποκλειστικά για έργα υποδομής του Σχεδίου Πόλης.

 

6️). Ο Δήμος Καβάλας ως αποκλειστικός ιδιοκτήτης των ρυμοτομούμενων τμημάτων έχει δικαίωμα να καταλάβει τα επικείμενα του πίνακα ακόμη και χωρίς προηγούμενη αποζημίωση, καθώς τα επ’ αυτών δικαιώματα,  μετατρέπονται σε ενοχική αξίωση για αποζημίωση των φερόμενών πρώην ιδιοκτητών τους. 

 

7️) Ο Δήμος Καβάλας επέδειξε ανοχή και κατανόηση, ώστε να δημιουργήσει τα λιγότερα - κατά το δυνατόν - προβλήματα για τους δημότες του κατά την διαδικασία μεταστέγασής τους και έναρξης των εργασιών του στα ρυμοτομούμενα τμήματα που του ανήκουν. Οι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων του Περιγιαλίου που απέκτησαν αστικά οικόπεδα, γνωρίζουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια ότι θα έπρεπε να έχουν ήδη προγραμματίσει την μεταφορά των δραστηριοτήτων τους και έχουν ειδοποιηθεί πολλές φορές με δημόσιες ανακοινώσεις. Γνωρίζουν επίσης πως ο αστικός χαρακτήρας του Περιγιαλίου είναι πλέον ασύμβατος με συγκεκριμένες δραστηριότητες.

 

Ζητάμε σήμερα από όλους τους δημότες μας με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού του δημοσίου συμφέροντος να διευκολύνουν τα έργα του Περιγιαλίου, ήτοι να 

απομακρύνουν τις κατασκευές και δραστηριότητές τους από τους κοινόχρηστους χώρους".